Mărturisiri tulburătoare ale magistratului care a judecat dosarul blocului explodat în 2007, în Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 14 septembrie 2007, din cauza unei acumulări de gaze, un bloc de locuinţe din Zalău a explodat. Doi tineri au murit, 11 persoane au fost rănite, iar 19 familii au rămas fără un acoperiş deasupra capului.

Într-o postare făcută recent pe Facebook, judecătorul Cristi Danileţ, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, dezvăluie detalii din dosarul blocului E24 din Zalău, pe care l-a judecat în 2010 şi în care au fost condamnaţi mai mulţi angajaţi ai E.ON Gaz Distribuţie. În textul publicat pe site-ul de socializare face trimitere la recenta explozie a unui bloc din Iaşi, în urma căreia două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 11 au fost rănite.

“În urmă cu şapte ani, am finalizat judecarea unui caz în care era vorba de doi morţi şi 10 răniţi provocaţi în urma unei deflagraţii dintr-un bloc. Probele au arătat că în cursul anilor, de la o conductă stradală de alimentare cu gaz, care s-a corodat în timp, gazul s-a infiltrat în subsolul blocului de unde a pătruns pe lângă conducte în apartamentele de deasupra şi pe casa scării. Într-o dimineaţă, când cineva din apartamentul 3 a aprins bricheta, blocul a sărit în aer: fundaţia blocului a fost afectată, planşeul de la etajul 1 s-a prăbuşit peste cei de la parter, omorând un copil şi un tânăr, casa scării s-a prăbuşit în parte, femeia de la apartamentul 3 a fost aruncată prin peretele cu ferestră în afară şi a scăpat cu viaţă, uşile de la apartamentele superioare au fost catapultate în interior. Din cauza instabilităţii, blocul a fost dărâmat în mod controlat. S-a dovedit că cei care trebuiau să facă detectarea scăpărilor de gaze aveau alte preocupări în timpul programului, iar şefii erau culpabili la rândul lor. În cursul audierilor, unul dintre inculpaţi, singurul care fusese sincer dintre cei din conducerea EON Gaz, mi-a spus că după privatizarea Electrica SA nu au fost bani suficienţi pentru a înlocui kilometrii de conductă prevăzuţi în contractul de privatizare, astfel încât <<România stă pe o bombă>>, pericolul de explozii uriaşe fiind permanent. Omul a avut dreptate: am urmărit ce s-a întamplat în anii următori în diverse oraşe, ştirile fiind foarte… bogate. Ultima ştire e de acum jumătate de zi”, scria magistratul în 2 august.

Evenimentul tragic pe care Cristi Danileţ îl prezintă în postarea lui a avut loc în dimineaţa zilei de 14 septembrie 2007. 19 familii din Zalău au rămas fără locuinţe, doi tineri, de 14 şi 20 de ani şi-au pierdut viaţa, iar 11 persoane au fost rănite în explozie.

Completul lui Danileţ i-a condamnat cu executare pe doi dintre inculpaţi

Completul care a soluţionat dosarul a fost condus de către Cristi Danileţ, pe atunci vicepreşedinte al Judecătoriei Oradea. În decembrie 2010, instanţa a stabilit că şase din cei şapte angajaţi ai Centrului Operaţional Zalău al E.ON Gaz Distribuţie erau vinovaţi de producerea deflagraţiei, pentru că nu au respectat normele cu privire la întreţinerea şi exploatarea reţelelor de distribuţie a gazului.

Astfel, Ionel Petru Vâlcu, fostul director al Centrului Operaţional Sălaj, a fost condamnat la şase ani de închisoare, iar Ovidiu Şuteu, şeful de district, la cinci ani de închisoare, ambii cu executarea pedepsei. Ioan Cojan a primit trei ani de închisoare cu suspendare, sub supraveghere, iar Silviu Nerţan, Marius Hidan şi Alexandru Cosma, câte doi ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendarea executării sub supraveghere. Un singur inculpat, Vasile Roman, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, a fost achitat.

În solidar cu compania E.On Gaz Distribuţie, cei şase condamnaţi au fost obligaţi de către judecătorii orădeni să plătească despăgubiri materiale de peste 460.000 de lei către Primăria Zalău, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. O. Fodor” Cluj şi Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sălaj. Tot ca despăgubiri materiale, şi  tot în solidar cu compania de gaz, au fost obligaţi la plata a peste 3,2 milioane de lei, precum şi daune morale de aproape 700.000 de euro.

“A fost un caz profund, emoţionant, care m-a marcat”, mărturisea Danileţ, la câţiva ani distanţă, în cadrul unei întâlniri publice.

Pedepse "îndulcite" la recurs

În 2011, Curtea de Apel Oradea a admis recursurile inculpaţilor şi a modificat sentinţa de la fond. Astfel, Vâlcu Ionel Petru, Şuteu Ovidiu Ioan, Cojan Ioan, Nerţan Silviu, Hidan Marius Mihai şi Cosma Alexandru au primit fiecare trei ani de închisoare cu  suspendare sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de cinci ani, iar cel achitat la fond a primi  şase luni închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de doi ani şi şase luni.
Curtea a redus daunele morale, dispunând ca primii şase, împreună cu E.On Gaz Distribuţie să achite câte 2.000 de euro câtre 65 de persoane. În schimb, a păstrat decizia privind plata despăgubirilor materiale.

Vă mai recomandăm:

FOTO Explozia care a cutremurat un oraş întreg: un bloc distrus, doi copii ucişi, 19 familii lăsate pe drumuri

Proces fără sfârşit în cazul blocului explodat din Zalău

Locatarii din blocul distrus în explozia din 2007 lăsaţi să mai stea încă şase luni în locuinţele de necesitate

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite