Medicii şi asistenţii Ambulanţei sălăjene îşi vor forma mâna pe un manechin de peste 80.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii a acordat Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Sălaj 81.000 de lei în vederea achiziţionării unui manechin computerizat destinat exersării tehnicilor de resuscitare.

Manechinul poate simula o mare parte din afecţiunile încadrate în sfera urgenţelor medicale şi va permite pregătirea profesională continuă a ambulanţierilor, asistenţilor medicali şi a medicilor de la Ambulanţa sălăjeană.

Potrivir directorului medical al SJA Sălaj, dr. Ioana Tămaş, „manechinul seamănă foarte mult cu un pacient, mimează respiraţia, gemetele, vărsăturile, poate fi intubat, are pat vascular şi poate mima tulburările de ritm, astfel încât să ne permită executarea de exerciţii complexe privind resuscitarea cardio-respiratorie". În situaţiile în care intervenţia nu este corectă ori medicamentul administrat nu este bun, manechinul moare, softul declarându-l „decedat”.

Personalul medical va putea să repete procedura până ce reuşeşte, astfel încât în faţa unui pacient adevărat să nu facă nicio greşeală.

Reprezentantul Ambulanţei a mai precizat că deficitul de medici continuă să fie o problemă spinoasă, în condiţiile în care din totalul de 19 posturi de medici prevăzute în normativul de personal, doar cinci sunt ocupate, patru specialiştii asigurând munca în teren, iar un altul ocupând funcţia de director medical. „Avem un singur medic cu specializare în medicină de urgenţă, un altul de medicină generală cu atestat în domeniu şi doi medici de familie cu atestat în medicină de urgenţă (unul din ei lucrează la Jibou)”, a explicat directorul medical.
În aceste condiţii, la staţia centrală din Zalău există o singură linie de garză. Gărzile de aici sunt asigurate, pe rând, de către trei dintre medicii instituţiei, cărora li s-au adăugat şi doi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

Vă mai recomandăm:

Salariaţii din spitalele sălăjene fac "grevă formală". Lider sindical: "Efectivul de personal nu ne permite mai mult"

Medicină făcută pe ghicite. Criza acută de doctori din Sălaj a dus la o situaţie critică: la Urgenţe se lucrează cu medici de familie şi cu rezidenţi

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite