Zalău

articolul anterior articolul urmator

Mesajul Poliţiei după accidentul cu patru morţi din Sălaj. Cum arată maşina cu volan pe dreapta după impactul fatal

0
9 Jul 2020 19:48:13
Autor: Andreea Vilcovschi
Trei din cei cinci tineri din maşina cu volan pe dreapta au decedat FOTO Facebook.com/Poliţia Română
Trei din cei cinci tineri din maşina cu volan pe dreapta au decedat FOTO Facebook.com/Poliţia Română

Tânărul care a provocat un accident mortal în noapte de miercuri spre joi, pe raza judeţulul Sălaj, conducea un autoturism cu volan pe dreapta.

Poliţia Română a postat pe reţele de socializare o fotografie cu maşina cu care Robert K, un tânăr de 22 de ani din localitatea sălăjeană Zăuan, s-a aventurat într-o depăşire periculoasă soldată cu patru morţi. Imaginea este însoţită de un mesaj ce avertizează că acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depăşirilor.

"5 stele pentru o maşină la siguranţa rutieră sună bine, dar asta nu însemnă siguranţă în orice condiţii…mai ales la viteze mari sau atunci când volanul este pe partea dreaptă. Aşa arată o maşină cu volanul pe dreapta, care a provocat un accident rutier pentru că a intrat pe contrasens, fără vizibilitate suficientă, când a vrut să depăşească. (imaginea este realizată noaptea trecută, în Sălaj)

Acest tip de autovehicul asigură o vizibilitate redusă în cazul depăşirilor, şoferul trebuind să pătrundă pe contrasens mai mult decât ar fi nevoie în cazul autovehiculelor cu volanul pe partea stângă. Iar situaţia devine şi mai riscantă pe timp de noapte sau în condiţii meteo nefavorabile (ceaţă, ploaie, ninsoare)". Sursa citată mai precizează că în prezent, în conformitate cu prevederile directivei referitoare la omologarea vehiculelor rutiere şi a principiilor privind libera circulaţie a mărfurilor în cadrul Uniunii Europene, statele membre nu pot interzice înmatricularea vehiculelor care au fost omologate comunitar de un alt stat membru. Până la modificarea legislaţiei sau ieşirea din UE a unor state în care autovehiculele au volanul pe partea dreaptă, recomandăm mutarea postului de conducere pe partea stângă şi asigurarea celorlalte norme tehnice de admitere în circulaţie. "Deşi un autoturism cu volan pe dreapta poate părea o alegere economică la început, costurile unui accident rutier produs din cauza lipsei de vizibilitate sunt mult mai mari. Alege viaţa!", mai spun poliţiştii.

Conform unei statistici a Poliţiei Române, în prima jumătate a acestui s-au produs 25 de accidente rutiere grave cu implicarea autovehiculelor cu post de conducere pe partea dreaptă, soldate cu decesul a 16 persoane şi rănirea gravă a altor 24. În 24 dintre cele 25 de accidente, vina a aparţinut şoferilor acestor autovehicule.
În 2019, conducătorii de maşini cu volan pe dreapta au fost implicaţi în 90 de accidente rutiere grave, în urma cărora 35 de persoane au murit şi 88 au fost rănite grav. În cazul a 77 de accidente, vina a aparţinut conducătorilor acestor autovehicule, evenimente în urma cărora 32 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 77 au suferit leziuni grave.

Patru persoane cu vârste cuprinse între 22 şi 44 de ani au decedat într-un accident produs de un şofer de 22 de ani care a intrat în depăşire pe linie continuă. Alte patru au suferit răni grave şi au fost transportate la spital.

Mai puteţi citi:

Cine este tânărul care a provocat tragedia soldată cu patru morţi. În ce stare se află celelalte patru victime

VIDEO Accidentul mortal din curtea unei spălătorii, surprins de camerele de supraveghere. Momentul impactului devastator

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările