Zalău

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Tătaru, în vizită în judeţul cu trei oraşe carantinate. „Nu trebuia să ajungem la această diseminare în comunitate“

0
5 Nov 2020 13:14:56
Autor: Andreea Vilcovschi
Nelu Tătaru a făcut o vizită de lucru la Zalău FOTO Andreea Vilcovschi
Nelu Tătaru a făcut o vizită de lucru la Zalău FOTO Andreea Vilcovschi

În prima din cele 14 zile de carantină a Zalăului, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a făcut o vizită de lucru în reşedinţa de judeţ pentru a afla care sunt problemele din spitale si din comunitate.

"Nu trebuia să aşteptăm să ajungem la o incidenţă de 8,9 ca să luăm o decizie, nu trebuia să ajungem la această diseminare în comunitate", a declarat joi, 5 noiembrie, la Zalău, ministrul Tătaru, în contextul carantinării reşedinţei de judeţ şi a altor două oraşe.

Întrebat despre modul în care autorităţile au gestionat plasarea în carantină a celor trei oraşe din Sălaj, anunţând măsura cu doar cinci ore înainte de intrarea ei în vigoare, ministrul Sănătăţii a precizat: "Deciziile se iau atunci când se fac solicitări în contextul evoluţiei. Dacă mă întrebaţi pe mine, la 8,9 nu trebuia să se ajungă. Nu trebuia să aşteptăm să ajungem la 8,9 ca să luăm o decizie, nu trebuia să ajungem la această diseminare în comunitate. Discuţiile au fost de mai multe zile, solicitările au fost trimise ieri către Comitetul Naţional pentru Coordonarea Intervenţiei, s-a discutat cu Jandarmeria şi Poliţie, au fost informaţii încă de ieri. O să am, însă, dicuţii cu factorii locali vizavi de acest lucru".

Oficialul a subliniat că nu este vina autorităţilor din judeţ că s-a ajuns în această situaţie delicată, ci mai degrabă a faptului că oamenii nu au respectat regulile: "Responsabilitatea nu este neapărat a cuiva in parte, e a tuturor. Nu putem avea un indice mare, dacă nu avem o transmitere; nu putem avea o transmitere dacă nu erau nişte reguli care nu au fost respectate. Suntem într-un context în care toţi suntem pe acelaşi teren. Nu cred că trebuie să dăm vina pe cineva anume (...) Cred că fiecare dintre noi suntem într-un fel participanţi la ce se întâmplă în localitatea noastră, nu ar trebui să dăm vina pe nimeni, ar trebui să vedem cum putem rezolva".

Ministrul s-a arătat, însă, surprins de faptul că tocmai Sălajul se confruntă cu o astfel de problemă, opinând că transmiterea virusului ar fi fost înlesnită de marile industrii, de transportul în comun şi de organizarea de evenimente cu un număr mare de participanţi: "Sălajul este un judeţ care are o transmitere mare, un judeţ care are o activitate eminament agrară şi atunci nu ar fi trebuit să avem asemenea probleme. Marile industrii, transportul în comun, evenimentele mari sunt cele care fac transmiterea".

Nelu Tătaru a mai spus că în circa trei-patru săptămâni, resticţiile impuse de carantină "ar trebui să ne ducă la o stabilitate, iar dacă respectăm aceleaşi restricţii să mergem pe o pantă descendentă".

Potrivit raportărilor, judeţul Sălaj are cea mai mare incidenţă cumulată a infectărilor pe 14 zile: 5,5 la mia de locuitori. Oraşul Cehu Silvaniei are o incidenţă de 10,38 infectări la mia de locuitori, municipiul Zalău, de 9,34 la mie, iar oraşul Jibou, 8,63 la mie.

Vă mai recomandăm:

Premierul Orban cere carantină în judeţul cu cea mai mare rată de infectări. Lista localităţilor vizate

UPDATE Uite carantina, nu e carantina. Cum s-au jucat autorităţile cu nervii a zeci de mii de locuitori din oraşele ameninţate cu închiderea

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările