Misterele din adâncuri. Cinci oraşe fascinante înghiţite de ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baiae, oraşul scufundat FOTO varcadoronapolivillage.it
Baiae, oraşul scufundat FOTO varcadoronapolivillage.it

De-a lungul istoriei, nu puţine au fost momentele în care natura s-a dezlănţuit, oraşe întregi fiind rase de pe suprafaţa pământului, iar civilizaţii fiind distruse.

Baiae, Italia
Cândva un oraş maiestuos al Imperiului Roman, astăzi, Baiae este un fascinant muzeu subacvatic şi un obiectic turistic important al Italiei, unde turiştii pot admira ruinele clădirilor antice, statui şi fresce de o valoare arheologică incomensurabilă, călătorind cu bărci cu fund de sticlă, făcând snorkeling sau scufundări.
Oraşul a ajuns sub ape acum mai bine de 1.700 de ani, din cauza activităţii vulcanice din zonă.

Dwarka, India
Până în anul 2000, când în Golful Cambay din India au fost descoperite ruinele acestui mare oraş-port, se credea că Dwarka era doar un mit. Legenda spune că oraşul a fost ridicat la porunca zeului Krishna, fiind înghiţit de ape după moartea acestuia; conform datării cu carbon, Dwarka are cel puţin 9.500 de ani vechime, însă cercetătorii nu au putut stabili până astăzi ce civilizaţie l-a construit.

Port Royal, Jamaica
Considerat odinioară drept cel mai depravat oraş de pe pământ, Port Royal a fost unul dintre porturile principale din Jamaica, un loc al desfrâului, piraţilor şi prostituatelor. Un cutremur urmat de un tsunami devastator, în 7 iunie 1692, au ascuns sub ape cea mai mare parte a oraşului şi au ucis mii de oameni.

Yonaguni, Japonia
Apele de lângă insula Yonaguni, cea mai sudică a insulelor Ryukyu din Japonia, sunt un loc căutat de scafandri, pentru numărul mare de rechini ciocan. În 1986, Kihachiro Aratake, un instructor japonez de divind, s-a scufundat în zonă şi descoperind formaţiuni acvatice deosebite, despre care unii cercetători susţin că ar fi ruinele oraşului antic Yamatai, care a existat în urmă cu 2.000-3.000 de ani. Aici a fost găsită şi o structură submarină stâncoasă - Monumentul de la Yonaguni - ce are o înălţime de 27 m şi seamănă cu o piramidă.

Shi Cheng, China
Supranumit "Oraşul leului", Shi Cheng se află ascuns pe fundul unui lac de mai bine de şase decenii, dar nu ca urmare a vreunui dezastru natural, ci... intenţionat. În 1956, autorităţile au decis amenajarea în zonă a unui baraj cu hidrocentrală, cei aproape 300.000 de locuitori fiind strămutaţi. Oraşul are o istorie de peste 1.400 de ani şi o arhitectură deosebită, exploratorii care l-au cercetat susţinând că totul s-a păstrat aproape intact, pagode, temple şi arcade, la scări şi bârne din lemn.

Citiţi şi:

Cele mai ciudate lacuri din lume. Unde se află apa care transformă vietăţile în stană de piatră

Top 10 cele mai spectaculoase faruri din lume. Cum arată Turnul lui Hercule din Spania, construcţia veche de 1.900 de ani

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite