Mituri şi adevăruri despre alăptare. Cât de mult contează mărimea sânilor şi care este poziţia ideală a bebeluşului la sân

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebeluşul trebuie alăptat la cerere FOTO Arhivă
Bebeluşul trebuie alăptat la cerere FOTO Arhivă

În perioada alăptării, mămicile sunt asaltate cu sfaturi şi recomandări din toate părţile. Nu întotdeauna, însă, informaţiile pe care le primesc sunt şi corecte, motiv pentru care multe dintre proaspetele mame nu îşi mai hrănesc pruncul la sân şi optează pentru lapte praf.

Statisticile arată că în România, mai puţin de 13% dintre mame îşi alăptează copiii în primele şase luni de viaţă, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca procesul să dureze până în jurul vârstei de 2 ani. Procentul celor care continuă să îşi hrănească pruncii la sân după această vârstă este şi mai mic.

Specialiştii spun că alăptarea joacă un rol esenţial în dezvoltarea fizică şi psihică a copilului şi, în plus, întâreşte legătura afectivă dintre prunc şi mamă.

Pentru o alăptare de succes, informarea corectă şi completă este esenţială, spune dr. Bianca Cheţan (foto jos), consultant în alăptare certificat internaţional IBCLC: "Orice viitoare mămică ar trebui să se informeze încă din perioada sarcinii despre ce presupune naşterea, alăptarea şi îngrijirea copilului şi să se asigure că primeşte respectivele informaţii de la persoane autorizate în domeniu. Şi asta pentru că pe cât de frumoasă, pe atât de frustrantă poate fi alăptarea în cazul în care mama nu are un start corect în acest proces".

Mituri demontate

Potrivit specialistului, există numeroase mituri privind alăptarea care nu au niciun fundament, dar care pot pune mămica în situaţii neplăcute. Unul dintre acestea, responsabil pentru multe situaţii în care femeile aleg laptele praf, este că laptele lor este "prea slab". "Fiecare mamă are lapte adecvat copilului ei! Nu există lapte slab. Laptele matur este mai subţire, alb-albastru faţă de primul lapte (colostrul), dar are toate substanţele nutritive necesare pentru copil. Colostrul din primele zile după naştere are în general o nuanţă mai gălbuie sau portocalie şi consistenta mai vâscoasă. Dar există mame la care colostrul este mai transparent, de culoare roz sau maro şi este la fel de normal. Laptele matur are o consistenţă mai apoasă, poate avea şi o culoare spre albăstrui deschis", explică medicul, adăugând că pe toată durata alăptării, laptele matern îşi păstrează proprietăţile.

bianca chetan

Dr. Cheţan a ţinut să desfiinţeze mitul conform căruia dacă bebelusul plânge, înseamnă că nu se satură, că mama nu are suficient lapte sau laptele este slab: "Este foarte rar laptele insuficient, dacă bebeluşul este alăptat fără restricţii, mama alăptează frecvent, ”la cerere” şi copilul suge eficient. Sunt multe cauze pentru care bebeluşul poate să plângă, acesta fiind modul în care el comunică. În general, plânge când are un disconfort: scutecul ud sau cu scaun, durere, colici, frustare, sunt suprastimulaţi, vor să fie luaţi în braţe etc". Semnele unui alăptat eficient sunt date de aspectul sănătos al bebeluşului, suficiente scutece ude pe zi - din ziua a cincea, cam 6-8 scutece pe zi, numărul de scaune pe zi în prima lună şi creşterea în greutate.

"Bebeluşul trebuie să recupereze greutatea pierdută în primele zile după naştere până la 10-14 zile", punctează consultantul în alăptare.

Cel mai complex aliment

O temere frecventă a mamelor este că, dacă au sâni mici, nu vor produce lapte matern pentru nevoia bebeluşilor lor. Medicul le linişteşte, însă, spunându-le că mecanismul producător de lapte este acelaşi, indiferent de mărimea sânilor, astfel că sânii micuţi nu vor fi un dezavantaj pentru mamele care alaptează: "Sânii mici pot produce la fel de mult lapte precum sânii mari. Diferenţa este că în cazul femeilor cu piept mic, capacitate de stocare a laptelui este mai mică, motiv pentru care mămica va trebui să alăpteze mai des; cantitatea de lapte produsă nu este, însă, afectată de mărimea acestora. Orice sân poate produce cantitatea necesară de lapte pentru un bebeluş".

Potrivit consultantului în alăptare, laptele matern este cel mai complex aliment, având toate elementele necesare unei dezvoltări armonioase a copilului. Mai mult decât atât, se adaptează în permanenţă nevoilor celui mic: când afară este cald, devine mai apos, pentru a potoli setea bebeluşului, când copilul este bolnav, laptele matern conţine mai mulţi anticorpi pentru a-l ajuta să lupte cu boala şi pregăteşte copilul pentru diversificare prin gusturile diferite pe care le preia de la alimentele consumate de mamă.

Un detaliu extrem de important îl constituie poziţia bebeluşului la sân; o ataşare incorectă va produce durere şi ragade, motiv pentru care mamele renunţă la alăptat şi apelează la biberonul cu lapte praf. "Suptul nu este dureros, chiar dacă bebeluşul petrece mult timp la sân. Condiţia este ca poziţionarea şi ataşarea să fie corecte", afirmă dr. Cheţan.

Vă mai recomandăm:

Cum le convinge o femeie din Sălaj pe viitoarele mămici să nască natural: „Există foarte multe informaţii depăşite şi chiar greşite legate de naştere“

Ce presupune meseria de doula. Povestea uneia dintre singurele femei din Ardeal care practică îndeletnicirea exotică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite