„Muzeul în stradă“ care face expoziţii în scenariul roşu, cu reţete din copilărie: gomboţi, clătite, minciunele, turte cu mac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţie pe gardurile Muzeului din Zalău FOTO Captură Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău
Expoziţie pe gardurile Muzeului din Zalău FOTO Captură Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău

De la debutul pandemiei, muzeul a fost nevoit să îşi suspende activitatea cu publicul pentru mai multe luni, însă a continuat să îşi ţină publicul aproape.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău a lansat un nou program expoziţional, adaptat perioadei de pandemie, ce îşi propune să aducă în faţa publicului „problematici studiate la nivelul instituţiei şi prezentate într-o manieră directă, nemediată printr-un spaţiu expoziţional clasic“.

Intitulat "Muzeul în stradă", programul cuprinde o serie de expoziţii foto-documentare organizate într-o manieră originală, adaptată perioadei de pandemie. Prima din acest şir - "F-Bucătăria: gusturi şi bucate pe-ncercate" - a fost vernisată vineri, 29 ianuarie, pe gardurile Muzeului Judeţean fiind expuse o serie de materiale informative, ce invită publicul într-o incursiune în bucătăria ţărănească din prima jumătate a secolului XX.

"Ne dorim să oferim publicului o altfel de experimentare a muncii la muzeu", explică managerul instituţiei muzeale, Corina Bejinariu. Expoziţia este organizată în stradă, în contextul în care Muzeul a fost nevoit, din nou, să-şi închidă porţile pentru public, având în vedere că Zalăul se află în scenariul roşu. 

"Pe fondul stării de imprevizibilitate privind desfăşurarea fizică a evenimentelor culturale, am recurs la o formulă mediată online. Astfel, am decis să antrenăm în documentarea informaţiei, prietenii paginii noastre de Facebook, provocându-i la prepararea şi împărtăşirea cu noi a unei reţete pe care o cunosc din copilărie şi pe care o mai pregătesc şi astăzi. Ne-am bucurat că propunerea noastră a stârnit interes, rezultatele fiind veritabile poveşti cu imagini şi un pronunţat iz nostalgic. E o incursiune într-un univers culinar absolut fascinant", precizează Bejinariu.

Gomboţi (găluşte cu prune), clătite cu urdă şi mărar, ciurigauă (minciunele), mălai dulce, tocană cu ceapă şi mămăligă, turte cu mac sau mămăligă cu brânză sunt doar câteva dintre reţetele cu care prietenii Muzeului ne reamintesc de vacanţele petrecute la bunici.

"Poţi descifra o societate într-o farfurie"

Nu este pentru prima dată când specialiştii de la Muzeu îşi îndreaptă atenţia către subiectul alimentaţiei. În 2019, au inaugurat un program expoziţional dedicat valorificării cercetării privind comportamentele alimentare specifice diferitelor perioade de timp. Prima expoziţie a fost cea axată pe alimentaţia urbană din timpul regimului comunist, fiind intitulată "Nicio masă fără peşte", în acord cu sloganul caracteristic perioadei de austeritate socio-economică a anilor `80. 

Sursa Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă din Zalău

expozitie pe gardul muzeului foto captura mjia zalau

"De ce despre alimentaţie? Pentru că ne raliem opiniei antropologului Vintilă Mihăilescu, care spunea că poţi descifra o societate într-o farfurie, adică poţi să reconstitui, în mare măsură, istoria unei societăţi, uitându-te la când, cum, cine şi când mănâncă. Apoi, mai exista un aspect pentru care am optat să introducem în temele de cercetare ale instituţiei problematica comportamentelor alimentare şi anume că există o tendinţă evidentă de raportare nostalgică la un trecut şi un sat idealizat, un fel de reconstrucţie emoţională a realităţilor istorice", mai spune managerul.

Expoziţia se încadrează, din punct de vedere al muzeografilor, şi într-o dispută foarte amplă la nivelul societăţii umane în ansamblul ei şi a societăţii româneşti în special, legată de "fascinaţia tradiţionalului şi a localului".

"Şi în povestea reţetelor noastre există multă nostalgie; pare că produsul tradiţional a devenit un fel de formulă magică, un garant al sănătăţii, al autenticului, al ecologicului, iar alimentaţia tradiţională este asemenea unui paradis pierdut, o vârstă de aur la care trebuie să ne întoarcem.

Încercăm să livrăm o imagine corectă şi riguros documentată asupra alimentaţiei ţărăneşti, de aceea, de-a lungul ultimilor ani au existat numeroase campanii de cercetare a acestei teme în ruralul sălăjean", arată Corina Bejinariu.

Vă mai recomandăm:

Descoperirea arheologică inedită care răstoarnă teoriile cercetărilor anterioare. „Este una dintre cele mai vechi piese de fier din nord-vestul României“

Tezaur monetar de secol XVI, descoperit la margine de sat. „Reprezintă preţul a zece miei” FOTO

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite