Navigatorul care a înconjurat lumea pe apă singur şi fără escale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La aproape un sfert de secol de la stabilirea recordului mondial, Sir Robin Knox-Johnston continuă să inspire noi generaţii de navigatori.

Până acum cinci decenii, nimeni nu credea în posibilitatea realizării unui înconjur al lumii fără a face vreo oprire şi fără însoţitori. În 1967, Francis Chichester reuşea performanţa de a naviga de unul singur în jurul lumii, făcând o singură escală în Australia. În aceste condiţii, realizarea unui ocol al lumii fără întrerupere şi de unul singur reprezenta extrema provocare în domeniul navigaţiei.

În 1968, Robin Knox-Johnston, pe atunci în vârstă de 29 de ani, se pregătea să pornească într-o călătorie spre necunoscut. Era, oare, cu putinţă ca ambarcaţiune să se menţină mai bine de 300 de zile pe mare? Ce tipuri de alimente ar fi rezistat suficient de mult? Oare nu era în pericol marinarul să îşi piardă minţile după atâta timp petrecut pe mare, fără vreun contact cu o fiinţă umană?

Publicaţia "The Sunday Times" a intuit imediat ocazia de a-şi face publicitate oferind un trofeu, primei persoane care ar fi reuşit să realizeze înconjurul lumii fără oprire. Astfel, în 1968 începe cursa cunoscută drept "Sunday Times Golden Globe Race", devenită între timp o competiţie de tradiţie. Cea mai lungă călătorie fără întrerupere de până atunci fusese realizată de către Sir Francis Chichester între 1966 şi 1967, când acesta a călătorit în întreaga lume făcând o singură oprire, în Australia.

În cursă s-au înscris nouă temerari, dar pentru că bărcile mici înaintează mai greu decât cele mari, fiecare a pornit după propriul program, iar conducerea ziarului a anunţat că startul poate fi dat între 1 iunie şi 31 octombrie 1968. Knox-Johnston a luat startul în 14 iunie 1968, şi a ajuns în acelaşi port, 312 zile mai târziu. În prima parte a călătoriei, progresul a fost unui lent, întrucât navigatorul a făcut icter înainte de pornire. Curând, însă, curajosul marinar şi ambarcaţiunea pe care şi-a construit-o - Suhaili - şi-au croit drum din Oceanul Atlantic, spre cel Indian şi apoi Pacific, pentru a ajunge cu bine la destinaţie în 22 aprilie 1969. În tot acest răstimp, Suhali a fost observată pe ape de către navele care treceu prin zonă, însă în cea mai mare parte a călătoriei, aventurierul britanic a fost rupt de lume. În ciuda numeroaselor probleme pe care le-a întâmpinat pe parcursul celor 10 luni petrecute pe mare, de la apendicita din cauza căreia era la un pas să renunţe, la defecţiunile pe care le-a suferit nava, Robin Knox-Johnston a reuşit să ajungă în portul din care plecase, cu 20 de zile mai devreme decât următorul competitor.

Graţie acestei realizări, Knox-Johnston a devenit primul om care a reuşit să navigheze în jurul lumii singur şi fără opriri.

Nonconformist şi marinar desăvârşit, legenda vie Knox-Johnston a continuat să stabilească recorduri, devenind un exemplu pentru miile de navigatori ce i-au urmat. Nu l-a oprit nici vârsta înaintată, ca dovadă, în noiembrie 2014, la vârsta de 75 de ani, a terminat cursa transatlantică, neînsoţit, după 20 de zile petrecute pe mare.

Vă mai recomandăm:

Femei care au schimbat lumea. Top 10 pioniere intrate în cărţile de istorie

Povestea fizicianului genial care a dispărut în mod misterios la doar 32 de ani. Trupul său n-a fost găsit niciodată

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite