Ne ajută, cu adevărat, fructele şi legumele să trăim mai mult? Când devine nocivă şi pe cine afectează alimentaţia vegetală - sfaturile medicilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fructele şi legumele nu predispun la creşterea în greutate
Fructele şi legumele nu predispun la creşterea în greutate

Preocuparea pentru o alimentaţie sănătoasă tinde să devină o obsesie a zilelor noastre, dusă uneori la extrem. Trendul general este de a atribui legumelor şi fructelor multe calităţi şi de a minimaliza importanţa produselor de origine animală.

Pe lângă aportul de vitamine şi minerale esenţiale pentru dezvoltarea normală a organismului, fructele şi legumele ar avea, se pare, şi rolul de a ne prelungi viaţa. Cel puţin asta rezultă dintr-un studiu făcut de cercetărorii de la Revista Americana de nutritie clinica, citat de portalul viataverdeviu.ro. Potrivit sursei citate, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că există o legătură directă între consumul de fructe şi legume şi mortalitate. Mai exact, dintre subiecţii ţinuţi sub observaţie, având vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, cei care au consumat cinci fructe şi legume pe zi au trăit cu trei ani mai mult decât cei care nu au consumat vegetale.

Potrivit aceluiaşi studiu citat de viataverdeviu.ro, în comparaţie cu cei care au consumat cinci porţii de fructe şi legume pe zi, cei care au consumat doar patru au pierdut o lună din speranta de viaţă. Cei care au consumat trei porţii au pierdut trei luni, ajungându-se până la subiecţii care nu consumat nici o porţie de legume şi fructe pe zi, care şi-ar fi scurtat viaţa cu trei ani.

Cui dăunează fructele şi legumele

Studiul este privit, însă, cu scepticism de medicii români. ”Categoric, consumul de fructe şi legume ajută la menţinerea unei bune stări de sănătate, în primul pentru că, spre deosebire de produsele de origine animală, nu predispun la îngrăşare şi - se ştie - greutatea excedentară duce la probleme de sănătate. Dar să cuantifici speranţa de viaţă în funcţie de consumul de vegetale mi se pare forţat”, spune Marius Călinici, medic specializat în interne şi în diabet şi boli de nutriţie. Potrivit acestuia, tendinţa de a încuraja consumului de fructe şi legume vine în contextul efortului de educare a marilor comunităţi urbane din Statele Unite ale Americii, obişnuite cu alimente cu un înalt grad de prelucrare industrială (semipreparatele). 

”Pentru a-i stimula pe membrii acelor comunităţi să consume şi altceva, s-a plecat de la ideea că trebuie să consume fiecare cinci fructe pe zi, ceea ce este, de altfel, corect pentru un regim alimentar echilibrat”, explică medicul.

Marius Călinici atrage, însă, atenţia că fructele şi legumele nu sunt bune pentru oricine. ”Ele contribuie la menţinerea stării de sănătate a unui organism sănătos. Dacă organismul nu este sănătos, consumul de fructe ar putea să contravină, spre exemplu, regimului alimentar al diabeticului sau a pacientului cu afecţiuni ale tubului digestiv”, punctează el.

Nutriţionistul spune că nu se poate aprecia că o legumă este mai sănătoasă decât alta sau că un fruct este mai sănătos decât altul şi că, la fel ca în cazul oricăror alimente, regula de bază ar trebui să fie bunul simţ alimentar. El admite şi existenţa unui alt avantaj al consumului de vegetale: impactul psihic pozitiv, indus de faptul că este perceput, la nivel mental, drept un comportament sănătos.

Vă mai recomandăm:

Otrava din automatele de cafea - ce bem, de fapt, şi ce boli ne pândesc când punem fisa în aparat. Cele mai periculoase: cafea cu lapte, cappuccino şi ciocolată caldă

Soia – aliment sau otravă? Care este adevărul despre beneficiile şi riscurile controversatei legume – explicaţiile specialiştilor

Ce rol are, de fapt, apendicele - „organ inutil” sau sursă de „bacterii bune” pentru organism? - explicaţiile medicilor

Alimentele care te pot îmbolnăvi de cancer. Specialiştii explică ce ar trebui să evităm pentru a preveni boli grave

Secretele alimentaţiei sănătoase şi cât trebuie să mâncăm ca să evităm bombele calorice. Nutriţioniştii explică ce conţine un meniu sănătos

Cinci semne care îţi spun că faci accident vascular cerebral. Simptomele care trebuie să te trimită la spital

Zece semne că faci infarct. Simptomele care îţi pot salva viaţa

Lista neagră a motivelor pentru care tinerii fac infarct - cum sa îţi aperi inima. Cardiolog: „Un fumător miroase a mort”

Cât de sănătos este laptele? Ce este fals şi ce este real din noile teorii despre efectele nocive ale laptelui, un aliment controversat - explicaţii medicale

Adevăratele motive pentru care ne creşte colesterolul. Dezvăluirile unui doctor: „O enzimă-duşman e cea care ne face rău“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite