Nico de Transilvania: folclor românesc pe ritmuri electronice. Proiectul inedit prin care un DJ vrea să salveze pădurile ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Albumul a fost lansat la Institutul Cultural Român din Londra FOTO Facebook.com/Nico de Transilvania - Muzică Without Frontiers
Albumul a fost lansat la Institutul Cultural Român din Londra FOTO Facebook.com/Nico de Transilvania - Muzică Without Frontiers

După două decenii dedicate muzicii în calitate de DJ şi de producător, Nico de Transilvania, o româncă stabilită în Marea Britanie, şi-a lansat primul album, unul în care muzica electronică face echipă cu sunetele tradiţionale româneşti.

Plecată din România pe când avea doar 18 ani, zălăuanca Nicoleta Cărpineanu (38 de ani) a reuşit să dezvolte o carieră în domeniul muzical, devenind un DJ de calibru internaţional. Totul a început mai mult dintr-o joacă, în urmă cu aproape două decenii, când, mutată în Anglia, a învăţat să mixeze de la un prieten.

"În perioada liceului, obişnuiam să fac voluntariat la un orfelinat din Zalău. Practic, după ore, îmi petreceam timpul liber cu copiii, mă jucam cu ei, le ofeream atenţia de care aveau atâta nevoie. La invitaţia uneia dintre asociaţiile care sprijinea orfelinatul, am plecat în Anglia, unde am continuat să fac voluntariat în diverse proiecte sociale şi, în cele din urmă, m-am şi stabilit", povesteşte Nicoleta. Şi-a continuat studiile acolo, a lucrat ca asistent social, a devenit profesor de yoga şi, după ce un prieten a iniţiat-o în tainele mixajului, a început să mixeze piesele care îi plăceau.

Mix balcanic în cluburile din Anglia

Rezultatul muncii sale s-a auzit pentru prima dată într-un club din Brighton pe când Nicoleta avea 25 de ani. Îşi aminteşte că deşi nu se mai aflase niciodată în faţa unui public atât de numeros, nu a avut emoţii. "Am repetat mult acasă aşa că eram sigură pe mine", explică tânăra. S-a trezit că mixul ei, care includea şi elemente balcanice, este difuzat pe un post de radio şi, curând, invitaţiile de la diverse alte cluburi au început să curgă. Din cluburile din Brighton, Nicoleta, pe numele său de scenă DJ Nico de Transilvania, a ajuns să mixeze la festivaluri şi evenimente din întreaga lume: Art Dubai Fair, Festivalul Internaţional de Film Reykjavík, Kochi-Muziris Biennale din India, Festivalul Internaţional de Film BFI - Londra, Academia Regală de Artă din Londra, în SUA, Australia, Austria, Germania, Franţa, Grecia.

nico de transilvania

A fost invitată şi în România, însă cu surprindere a descoperit că pe cât de mult o aprecia publicul din străinătate, pe atât de critic era cel de acasă: "Acel prim concert din România, de acum vreo 7 ani, a fost, în mod sigur, cel mai greu pentru mine. Mixam muzică balcanică, un stil nu foarte cunoscut la acea vreme în ţară, iar reacţiile oamenilor au fost foarte critice. Unii îmi spuneau că sună a muzică populară, alţii îmi reproşau că e cu lăutari. Probabil că elementele din piesele mele sunau prea mult a acasă, iar românii voiau ceva diferit". Între timp, spune DJ Nico de Transilvania, lucrurile par să se fi schimbat, iar publicul autohton a început să guste şi acest gen muzical.

Muzică globală

Mix-urile ei nu cuprind doar elemente balcanice, ci şi detalii din toate colţurile lumii, pentru că, aşa cum susţine, vrea să creeze o "muzică globală". Toate sunt reunite în proiectul "Muzică without frontiers" (Muzică fără frontiere - n.n.), o călătorie prin lume şi o întoarcere  acasă în acelaşi timp, o îmbinare a două elemente muzicale care o reprezintă – folclorul şi muzica electronică. "Îmi place să combin muzica din lumea întreagă, astfel încât fiecare persoană să se regăsească într-un fel sau altul. Şi asta pentru a crea o unitate între oameni, pentru că indiferent de cultură ori de religie, toţi avem loc pe ringul de dans", explică DJ-ul.

nico de transilvania

Anul trecut, în cadrul proiectului s-a născut un prim EP, cu două cântece - "Hai după surori" şi "Grăiesc" - pe care l-a lansat la Institutul Cultural Român din Londra. În vara acestui an, cele două piese, alături de alte cinci realizate într-o manieră asemnătoare, au fost cuprinse pe albumul de debut "Be One", lansat în 9 noiembrie, la ICR, şi, o săptămână mai târziu, în România.

nico de transilvania la icr

Artişti populari pe ritmuri electronice

Cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, "Be One" trădează pasiunea lui Nico pentru ritmurile româneşti şi balcanice tradiţionale, dar şi pentru muzica electronică, şi propune o fuziune originală, plină de energie. "Povestea acestui prim album a început în satele Transilvaniei, acolo unde m-am întâlnit cu mai mulţi cântăreţi autentici. Babu Nicolae, Buna Ana sau Opriţa sunt oameni simpli care au învăţat să cânte de la înaintaşii lor şi ar fi păcat ca muzica aceasta veche să se piardă", afirmă Nico. Pentru a-i înregistra, a adus cu ea în România, până în vârf de munte, o întreagă echipă de specialişti, iar fragmente din înregistrările făcute în mijlocul pădurii au fost cuprinse pe album.

nico de transilvania

"Ideea a fost de a face folclorul românesc, instrumentele şi versurile mult mai cunoscute în lume şi mai accesibile pieţei internaţionale. Fiind DJ de muzică globală electronică, am vrut să am mai multe piese cu elemente de acasă pe care să le mixez sau să le includ în show-ul meu de radio. Această inspiraţie a venit din călătoriile mele în lumea întreagă ca DJ, de unde am colecţionat muzică de dans cu elemente tradiţionale specifice locului. Mă consider o persoana globală, cu rădăcini în România”, adaugă ea. În plus, precizează Nicoleta, a dorit să dea folclorului o formă mai accesibilă pentru noua generaţii, folosind muzica electronică drept platformă.

Fiecare piesă debutează cu un sunet din natură, de la cântecul greierilor sau ciripitul păsărilor, la talangele vacilor care se întorc de la păscut.

Muzică pentru protejarea naturii

Proiectul său muzical are şi o latură ecologică, Nico lansând în acest context o campanie de strângere de fonduri pentru protejarea mediului înconjurător. Astfel, donaţiile făcute pe site-ul artistei vor fi direcţionate spre proiectul “Forests Without Frontiers" (Păduri fără frontiere - n.n.), o iniţiativa caritabilă ce va face posibilă plantarea de stejari în pădurile din Transilvania, cu ajutorul unor ONG-uri locale: ”Lucrez de mult timp la proiecte legate de protejarea pădurilor şi promovarea României din acest punct de vedere. Sunt foarte pasionată de acest subiect, eu copilarand lângă o pădure, mă simt foarte conectată de păduri şi mediu în general. Ideea a fost de a continua acestă muncă, dar cumva de a o lega de munca mea de artist. Am vrut să îmbin pasiunile într-un proiect, iar acest album să aibă un impact pozitiv în lume şi să protejeze cele mai importante lucruri pentru noi, natura şi tradiţiile, ce menţin legătura cu strămoşii noştri”.

nico de transilvania

Vă mai recomandăm:

Un celebru interpret de muzică populară s-a reprofilat pe operă: „Consider că a venit vremea să fiu mai matur în voce“

Românul care s-a făcut cunoscut în lume cu muzica pe care o compune pentru trailere de film. „Aş fi murit nefericit, dacă nu reuşeam să fac asta”

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite