O plantă ar putea scoate din criză şi agricultura şi producţia de energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salcie energetică se recoltează anual (foto recolta.eu)
Salcie energetică se recoltează anual (foto recolta.eu)

"Terenurile Sălajului, mare parte din ele lăsate necultivate, s-ar preta foarte bine la cultura salciei energetice, plantă din care am obţine apoi biomasa pe care am putea-o folosi la producerea de energie termică în cadrul Uzinei Electrice".

Declaraţia aparţine primarului Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, şi a fost făcută în cadrul unor discuţii purtate cu ziariştii pe tema viitorului Uzinei Electrice (CET-ul oraşului). Primarul s-a declarat un susţinător al folosirii biomasei care materie primă pentru producerea de energie termică la Uzina Electrică, complementar cu gazul folosit în prezent. "Ne-am dori şi alt tip de combustibil decât gazul pentru a avea măcar o relativă independenţă energetică", a precizat primarul.


El susţine că varianta cultivării salciei energetice, o specie de salcie adusă din Suedia, nu numai că ar asigura materia primă pentru Uzina Electrică, dar ar putea fi o bună sursă de câştig pentru agricultori. "Sunt atâtea terenuri lăsate necultivate care s-ar preta la această cultură! Ar putea fi un dublu câştig, o dublă afacere, pe de-o parte pentru uzină, iar pe de altă parte pentru agricultori", crede el.

De altfel, se pare că potenţialul Sălajului pentru cultura salciei energetice a fost dibuit şi de străini. "Un investitor arab şi-a exprimat în urmă cu câteva luni intenţia de a înfiinţa o cultură de salcie la noi în judeţ. A renunţat, însă, pentru că nu am reuşit să îi oferim o suprafaţă compactă de 500 de hectare, aşa cum dorea el", ne-a declarat Ioan Bujiţă, directorul Direcţiei Agricole. El ne-a confirmat că terenurile din judeţ s-ar preta la o astfel de cultură, cea mai mare problemă fiind, însă, fărâmiţarea lor.


Profit rapid şi garantat pentru agricultori

Potrivit portalului recolta.eu, salcia energetică provine din Suedia şi îi priesc zonele reci, cu sol umed. Creşte uimitor de repede, trei centimetri pe zi, fără să ceară îngrijiri speciale, iar din lemnul său se obţine biomasă, în cantităţi mari şi cu o rată de creştere avantajoasă. Dacă restul de plante silvice au nevoie de 3-5 ani până când pot fi recoltate şi utilizate în scopuri energetice, salcia poate fi recoltată anual, având un volum de masă lemnoasă de 40-60 t/ha material uscat.


Potrivit aceleiaşi surse, investiţia la hectar nu depăşeşte 2.000 de euro. Odată sădiţi, butaşii de salcie produc toată viaţa, iar în doi ani cultivatorii pot să obţină un profit de 2.800 de euro pe hectar. "Costurile sunt mici, munca puţina, iar riscurile zero. Planta e rezistentă şi nu le dă emoţii agricultorilor", se precizează pe portalul amintit.


Până se se apuce sălăjenii de plantat salcie, Primăria şi Consiliul Local Zalău, acţionarul unic al Uzinei Electrice, trebuie să decidă ce fac cu societatea: o privatizează şi îi lasă pe alţii să decidă ce combustibil să folosească în producerea de energie termică pentru zălăuani ori o păstrează şi caută soluţii financiare pentru retehnologizare.


Într-un articol publicat ieri, redam declaraţia directorului uzinei, Viorel Marian, care susţinea că societatea ar ava deja o parte din banii necesari retehnologizării, o decizie în acest sens urmând să fie luată de Consiliul Local.


În acest moment, Uzina Electrică a rămas doar cu aproximativ 50 de clienţi - persoane juridice (unităţi de învăţământ şi instituţii publice) şi cu mai puţin de 600 de consumatori casnici. Primarul Radu Căpîlnaşiu spune că o retehnologizare ar reduce cu aproape jumătate costul gigacaloriei produse de Uzina Electrică, reducere ce ar aduce după sine o creştere a numărului beneficiarilor serviciilor societăţii.

Citeşte şi Uzina Electrică şi-a plătit datoriile şi ar putea să "scape" de privatizare

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite