Oameni celebri dispăruţi în mod misterios. Legendele născute în jurul enigmelor neelucidate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe fondul dispariţiilor învăluite în mister, au fost organizate ample şi costisitoare acţiuni de căutare, au apărut diverse speculaţii, poveşti senzaţionale, presupuneri false, piste greşite şi informaţii eronate.

Istoria nu duce lipsă de cazuri de persoane celebre ale căror dispariţii învăluite în mister au dat naştere unor legende incredibile. Deşi cele mai multe au fost declarate decedate, trupurilor lor nu au fost găsite niciodată.

Jimmy Hoffa

Dispărut în 30 iunie 1975, după plecarea de la un restaurant din suburbiile oraşului Detroit, sindicalistul american Jimmy Hoffa a fost declarat oficial decedat abia şapte ani mai târziu.  Dispariţia lui a fost, pentru decenii, unul dintre marile mistere din istoria Statelor Unite, pare să fi fost elucidată în 2011 - deşi cadavrul nu a fost nici astăzi găsit - când fostul său şofer mărturisea, într-o carte despre viaţa celebrului lider american, că a fost ucis de către Mafie, întrucât devenise indezirabil pentru cercurile mafiote care doreau să controleze banii sindicatului, şi îngropat în fundaţia unui zgârie-nori din Detroit.

Moartea lui a dat naştere foarte multor scenarii, cele mai multe legate de locul în care îi odihnesc rămăşiţele pământeşti; s-a vehiculat, spre exemplu, că trupul neînsufleţit a fost ascuns în fundaţia unui stadion din New Jersey, sub un grajd de cai, înhumat sub o şosea, sub piscina unei gospodării din Michigan, aruncat într-o mlaştină în Florida. Potrivit altor legende, cadavrul ar fi fost dezintegrat într-o instalaţie de prelucrare a deşeurilor, zdrobit într-un compactor de autovehicule, aruncat într-un depozit de deşeuri toxice sau îngropat într-o carieră de pietriş.
Numele lui Hoffa este legat de sindicatul International Brotherhood of Teamsters, căruia i s-a alăturat în 1932, la doar 19 ani, şi pe care l-a transformat în cea mai mare uniune sindicală nord-americană, cu peste 1,5 milioane de membri. A fost condamnat pentru mită şi fraudă în 1964, arestat în 1967 şi condamnat la 13 ani de închisoare.

Amelia Earhart

Intrată în istorie drept prima femeie care a zburat peste Atlantic şi Pacific, Amelia Earhart (1897-1937) a dispărut în timpul unei aventuri prin care îşi propunea să înconjoare pământul în zbor. Nicio femeie nu reuşise, până atunci, să facă astă, astfel că totul părea o perspectivă iluzorie. Amelia a pornit în aventura pe calea aerului în 20 mai 1937, una plină de pericole şi incidente, încheiată tragic. După ce a parcurs 22.000 de mile, avionul în care se afla alături de copilotul Fred Noonan a dispărut în mod misterior, la puţint timp după ce a decolat din Noua Guinee, în 2 iulie 1937.

Trupurile celor doi au fost găsite niciodată, chiar dacă pentru căutarea supravieţuitorilor preşedintele Franklin D. Roosevelt a autorizat cea mai mare expediţie realizată vreodată. 66 de aeronave şi nouă vapoare au fost implicate în această amplă misiune de căutare, ale cărei costuri au fost estimate la 4 milioane de dolari. Ce s-a întâmplat, însă, cu Earhart şi Noonan rămâne un mister. Căutările oficiale s-au încheiat în iulie 1937, Amelia fiind declarată moartă în 5 ianuarie 1939, de către Curtea Superioară din Los Angeles.

Ettore Majorana

Considerat un geniu al fizicii, italianul Ettore Majorana a dispărut în 25 martie 1938, la doar 32 de ani, în circumstanţe misterioase şi fără a lăsa vreo urmă. A fost văzut pentru ultima dată în 25 martie 1938, pe un vas care pleca din Palermo spre Napoli. Cu doar câteva zile înainte, a şi-a retras din bancă toate economiile şi a lăsat un bilet unui apropiat, în care spunea că a luat o decizie inevitabilă şi îşi cerea scuze pentru problemele pe care dispariţia lui bruscă le-ar putea crea.

Trupul său nu a fost găsit niciodată, însă mesajul lăsat a născut ipoteza suicidului. Alţii, în schimb, susţineau că fizicianul italian s-a retras la o mănăstire ori că ar fi fugit din ţară, alţii erau convinşi că ar fi fost asasinat, pentru a fi eliminat din grupul celor care putea realiza bomba nucleară.
Probele apărute ulterior, printre care şi o fotografie făcută publică în 2011, i-au făcut pe anchetatori să creadă că Majorana a fost în viaţă în perioada 1955-1959 şi că ar fi fost văzut în Venezuala.

Mai puteţi citi:

Femeia care şi-a dat viaţa pentru gorile. A trăit două decenii în mijlocul primatelor şi a sfârşit sub lovituri de macetă

Cei mai cruzi conducători din istorie. Cine sunt liderii care au ucis cu sânge rece milioane de oameni

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite