Oraşul în care hala unei fabrici a fost demolată pentru un mall. Investiţia depăşeşte 18 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul mall din oraş a fost construit pe locul unei hale FOTO Andreea Vilcovschi
Primul mall din oraş a fost construit pe locul unei hale FOTO Andreea Vilcovschi

În locul Turnătoriei din fabrica în care, în vremurile bune, au lucrat peste 7.000 de oameni, a fost ridicat primul mall din oraş.

Primul mall din judeţul Sălaj a fost deschis miercuri, 6 noiembrie, pe locul unei foste hale a gigantului de odinioară al industriei româneşti, IAIFO Zalău.

În urma unei investiţii de aproximativ 18 milioane de euro, Prime Kapital a reuşit ca în doar şase luni să demoleze vechea turnătorie a fabricii de armături industriale şi să ridice un complex comercial - Zalău Value Centre - ce se întinde pe 19.000 de metri pătraţi şi care are o parcare de 700 de locuri. Noul mall a permis crearea a nu mai puţin de 600 de locuri de muncă.

"A fost o muncă de aproape şase luni, timp în care au fost implicaţi peste 200 de specialişti, de la proiectanţi, arhitecţi şi designeri, la constructori. Am adus cel mai mare hipermarket din oraş şi peste 50 de chiriaşi naţionali şi internaţionali de renume. Suntem siguri că va deveni polul comercial al oraşului", a declarat Sergiu Potra, directorul Zalău Value Centre.

Până în anul 1990, IAIFO Zalău a fost cel mai mare angajator din judeţ, în perioada de vârf numărând peste 7.000 de lucrători. Armătura avea comenzi din tot spaţiul CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc), creat la iniţiativa URSS în 1949 ca organizaţie economică a statelor comuniste europene pentru a constitui un echivalent al Comunităţii Economice Europene, cu misiunea de a stimula comerţul dintre ţările din blocul comunist. Odată cu dispariţia acestui organism, s-au cam rărit şi comenzile pentru armăturile industriale de la Zalău, astfel că din 1991 a început, treptat, declinul. Primele restructurări masive de personal s-au petrecut în 1997 şi în 1998, când au fost daţi afară, o dată, 1.100, respectiv 1.500.

Pe fondul scăderii comenzilor, în perioada ce a urmat s-au făcut noi disponibilizări, astfel că în 2004, când fabrica a fost preluată de Rompetrol, aici să mai lucreze doar 1.250 de angajaţi. În prezent, din toate secţiile  este funcţională doar Turnătoria, unde lucrează aproape 130 de persoane.

Citiţi şi:

„Monumentul robinetului necunoscut” de la Zalău: un colos metalic ce aminteşte de comunism

12 hectare de pădure rase de pe suprafaţa pământului pentru centura Zalăului

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite