Pătlagina, inamicul bolilor respiratorii. Cum prepari siropul care vindecă tusea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pătlagina este una dintre plantele considerate un miracol pentru sănătatea noastră, recunoscută în principal pentru eficienţa în tratarea bolilor aparatului respirator.

Plantă erbacee răspândită peste tot, pătlagina se adaptează uşor la condiţiile de sol, umiditate, temperatură şi lumină. Înfloreşte din mai până în toamnă şi nu are un miros anume, însa are un gust amărui-acrişor. Este bogată în minerale şi calciu, xiloză, vitaminele A, C şi K, tanin, caroten, enzime şi pectine, printre efectele sale numărându-se cel anti-inflamator, analcezic, cicatrizant, antibiotic uşor şi imunostimulator. Tocmai de aceea a devenit unul dintre cele mai utilizate medicamente naturale.

În cartea sa "Sănătate din farmacia Domnului", Maria Treben recomandă aceasă plantă mai ales pentru afecţiunile respiratorii, pătlagina fiind renumită pentru proprietăţile sale expectorante şi emoliente.

Treben susţine că o infuzie din pătlagină şi cimbru, în proporţii egale, are efecte minunate în bolile hepatice şi ale vezicii urinare. Pentru a combate bronşita, astmul pulmonar şi bronşic, fitoterapeutul propune un ceai preparat după următoarea reţetă: se pune la fiert o ceaşcă cu apă rece cu o felie de lămâie şi o linguriţă de zahăr. Se lasă să dea patru-cinci clocote, se ia de pe foc, apoi se adaugă o linguriţă plină din amestecul de plante. Se lasă o jumătate de minut în repaus. Se bea înghiţitură cu înghiţitură cât se poate de fierbinte.

Tot pentru afecţiunile respiratorii, Maria Treben propune o reţetă de sirop: "De două ori două mâini pline de frunze de pătlagină spălate se trec prin maşina de tocat carne. Se adaugă acestui terci de frunze puţină apă ca să nu se întărească, 300 grame de zahăr nerafinat şi 250 grame de miere. Se lasa totul să fiarbă la foc mic, cu amestecare continuă, până când se formează un lichid vâscos, care se toarnă fierbinte în borcane şi se păstrează la frigider". Fitoterapeutul recomandă o cură cu scest sirop ce "curăţă sângele de impurităţi, toxine şi viruşi", cu administrarea, la adulţi, a unei linguri înaintea fiecărei mese, şi a unei linguriţe, în cazul copiilor.

Pătlagina este considerată şi un leac în cazul rănilor, al tăieturilor ori înţepăturilor de insecte, iritaţiilor şi inflamaţiilor, pe care se aplică frunzele proaspete şi fărâmiţate. Poate fi utilizată cu succes şi în caz de hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, cistită, hemoroizi.

Vă mai recomandăm:

Ciuboţica-cucului, planta-somnifer. Cum se prepară ceaiul care alungă insomniile

Care sunt beneficiile uleiului de muşeţel şi cum se prepară acest leac-minune

Păpădia, soluţia naturii pentru problemele hepatice

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite