Zalău

articolul anterior articolul urmator

Pericolul din carnea de pui din magazine. Medic: avem tot mai multe cazuri de pubertate precoce înainte de vârsta de un an

6
19 Feb 2016 17:44:51
Autor: Alina Pop
Tot mai mulţi copii prezintă caractere sexuale în jurul vârstei de un an
Tot mai mulţi copii prezintă caractere sexuale în jurul vârstei de un an

Procedura injectării cu hormoni a puilor de carne crescuţi intensiv face victime. Tot mai mulţi copii şi - chiar mai grav - bebeluşi ajung la medic cu simptome ale pubertăţii precoce.

Pubertatea precoce este definită, în linii mari, ca fiind reprezentată de apariţia caracterelor sexuale secundare (dezvoltarea sânilor, apariţia pilozităţii inghinale şi subaxiale şi, eventual, şi instalarea menstruaţiei) înainte de vârsta de 8 ani. În ultima perioadă, însă, această vârstă a început să scadă alarmant, fiind tot mai frecvente situaţiile în care în cabinetul medicului pediatru se prezintă părinţi cu bebeluşi care prezintă simptomele instalării pubertăţii precoce. Un semnal de alarmă a fost tras în aces sens de medicul Olimpia Moigrădean care, prezentă vineri, 19 februarie, la o dezbatere pe tema cancerului şi a modalităţilor de prevenire a acestei cumplite boli, a deschis - în contextul unei discuţii despre dieta preventivă - subiectul cărnii injectate cu hormoni pe care o cumpărăm cu toţii din magazine. ”La copii chiar nu este indicată carnea de pui cumpărată din comerţ. Eu fiind de formaţie pediatru, în ultimii doi ani am observat la fetiţe de un an sau chiar mai puţin că încep să le crească sânii, să li se formeze glanda mamară. Atât debut de pubertate precoce n-am avut niciodată”, a spus Olimpia Moigrădean.


Medicul i-a trimis pe părinţi la Cluj, la endocrinologii de la Pediatrie I. ”Explicaţia găsită de specialişti a fost că de vină este carnea de pui, pentru că la copilul mic, prima diversificare o faci cu carne de pui, iar puii sunt injectaţi - să crească mai repede - cu hormoni exogeni”, a precizat ea.


Vestea bună este, însă, că procesul este - potrivit medicul - reversibil. ”În momentul în care am găsit cauza şi am stopat aportul de hormoni exogeni din alimentaţi, glanda mamară şi-a redus dimensiunile”, a spus Olimpia Moigrădean.


Pediatrul a spus că întâlnit, recent, situaţii în chiar pubertatea precoce a fost atât de avansată încât a dus la apariţia ciclului menstrual chiar şi la vârsta de 5 ani.

Vă mai recomandăm:

Cele mai periculoase alimente pentru sistemul hormonal al copiilor. Ce mâncare provoacă pubertatea precoce


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Cezar Jipa
19.02.2016, 20:02:32

Procedura injectării cu hormoni a puilor de carne crescuţi intensiv face victime Sa le spuna cineva jurnalistilor de la Adevarul ca in RO nu se injecteaza pasarile cu hormoni de crestere. De fapt, nici in UE. Este interzis. Si in caz contrar, sa vina cu dovezi.

0 (2 voturi)
Emm Emanuel
19.02.2016, 21:25:27

Adevarul e la mijloc, Cezare. Parintii au si nu dreptate. Defapt, puii din comert sunt pui alesi, cu defecte genetice, insa comerciantii ii numesc "de rasa" si "cu ritm alert de crestere". Defapt, ca in cazul vitei belgiene blue, este vorba de gene defecte ce se abat de la functionarea normala si altereaza cresterea. In cazul vitei, gena nu mai opreste productia de muschi, iar in cazul puilor gena provoaca un aflux de hormoni proprii de crestere ce duc in final la o crestere aberanta, dar ce resprezinta si un pericol la fel de mare. E drept, nu se injecteaza, dar in cazul celor cu defect genetic, hormonii reziduali ajung sa fie consumati de oameni si au acelasi efect. O alta explicatie pt. argumentul "de rasa" n-am gasit si e aiurea sa crezi ca acei pui or creste mai repede de la Dumnezeu, Natura sau de la Monstrul spaghetelor zburatoare, in functie de in ceea ce crezi.

Emm Emanuel
19.02.2016, 21:28:09

Si in caz contral, Cezare, tu crezi ca noi traim intr-o societate corecta? Eu zic ca la cata coruptie verem in presa si mass-media. nu se exclude ca unul sau altul ca mai si injecteze, asa, din cand in cand.

Adrian Foangă
19.02.2016, 21:33:51

Nu vorbim aici de Romania sau de UE, insa se aduc din import cantitati uriase de pui si alte produse (ficat, de ex) ce provin din tari precum Brazilia. Adica tari care au legislatia extrem de permisiva si unde se cresc intensiv pasari si animale. Fiind mai ieftine reprezinta si prima optiune a romanului.

+1 (1 vot)
Brain Surgeon
20.02.2016, 01:57:08

Inapoi la producatorii locali ! Nimic nu-i mai bun decat de la piata de la taranii autentici din zona. Acesta ar fi unul din marile avantaje ale comunitatilor urbane mai mici inconjurate de comunitati rurale cum este de exemplu Zalaul. .

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările