Planuri pentru dezvoltarea unui centru de studii avansate de biologie vegetală, după modelul Institutul de Fizică de la Măgurele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de la Jibou are în derulare mai multe proiecte şi activităţi de cercetare
Centrul de la Jibou are în derulare mai multe proiecte şi activităţi de cercetare

În oraşul sălăjean Jibou s-ar putea dezvolta un centru de studii avansate de biologie vegetală, după modelul Institutul de Fizică de la Măgurele. O primă încercare de a obţine fonduri europene în acest sens a eşuat, însă cercetătorii nu se dau bătuţi.

Centrul ar urma să fie clădit în jurul actualului Centru de Cercetări Biologice, ce are în structura sa şi frumoasa Grădină Botanică ”Vasile Fati” din Jibou. Potrivit informaţiilor primite de la directorul centrului, Cosmin Sicora, o primă încercare de a obţine fonduri europene pentru a duce la îndeplinire acest proiect ambiţios, dar realizabil, a avut loc în urmă cu doi ani. ”Noi am depus atunci în proiect în valoare de aproape 10 milioane de euro pe POS CCE. Dacă am fi obţinut finanţarea, am fi putut avea, la Jibou, un centru de cercetare de anvergura celui de la Măgurele – sigur, nu pe domeniul fizicii atomice, ci pe biologie vegetală”, ne-a declarat Cosmin Sicora, directorul centrului.


Proiectul depus viza achiziţionarea Caselului Wesselenyi, situat în aceeaşi curte cu centrul, imobilul de patrimoniu fiind scos la vânzare de moştenitorii baronului maghiar pentru suma de 1,5 milioane de euro. Erau prevăzute şi fonduri pentru reabilitarea impresionantei clădiri şi pentru dotare cu toată aparatura necesară unei activităţi de cercetare la cel mai înalt nivel.   ”Sigur, ar costa mult mai puţin să se construiască o clădire nouă. Noi ne-am gândit, însă, şi la castel, pe care am fi reuşit, astfel, să-l şi deschidem către comunitate, pentru că la etaj am fi amenajat spaţii pentru diverse activităţi publice”, a explicat directorul.
Proiectul s-a bucurat de aprecierilor pozitive ale evaluatorilor, însă nu a obţinut finanţare din cauza valorii foarte mari. Potrivit lui Sicora, în actualul exerciţiu financiar nu s-a ivit, încă, oportunitatea de a depune din nou proiectul spre finanţare.


Consiliul Judeţean, chemat să ajute centrul din Jibou


Consilierul judeţean Marian Crişan (ALDE) a cerut Executivului Consiliului Judeţean, în şedinţa de miercuri, 30 septembrie, să analizeze ideea cumpărării imobilului de către instituţie. ”Activitatea centrului este cunoscută pe plan naţional şi internaţional. Singura lor problemă este legată de achiziţia acelui imobil”, a explicat el.


Conducerea centrului ar putea fi invitată, în perioada următoare, la Consiliul Judeţean - poate chiar să participe la viitoarea şedinţă - pentru a lămurii detaliile unui astfel de demers.


Cercetătorii de la Jibou încearcă să găsească un leac împotriva cancerului


Cercetătorii din Jibou au deja în derulare mai multe proiecte interesante, unul dintre cele mai mediatizate fiind cel denumit  ”Evidenţierea mecanismului de acţiune antitumorală al unor extracte de plante medicinale obţinute din ţesuturi şi celule cultivate in vitro”. Cercetătorii au ales pentru acest proiect patru plante medicinale, comune în flora României, dar relativ puţin studiate: turiţa mare, măcrişul, norocelul şi angelica – acestea sunt denumirile populare. Din studiu a reieşit că sunt semnale că au proprietăţi citostatice, adică blochează diviziunea celulelor, implicit a celor canceroase.

Vă mai recomandăm:

Cum arată, filmată din aer, una dintre cele mai frumoase grădini botanice din ţară - imagini spectaculoase

Capsula  timpului pentru fructele tradiţionale româneşti. Cum vor să salveze cercetătorii merii şi perii pe cale de dispariţie

FOTO Ideea care ar putea schimba faţadele clădirilor din România: grădini verticale în loc de ziduri cenuşii


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite