Poveste de succes: şi-a lăsat serviciul şi s-a apucat de albinărit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Demjen (53 de ani) s-a lăsat de tâmplărie şi a pornit propria sa afacere cu albine. Afacerea a fost pusă pe roate în urmă cu mai bine de 18 ani şi a început ca un hobby.  De la numai trei stupi a ajuns în prezent la 160, iar producţia de miere este de circa 30-40 de kg anual pe stup.

Alexandru Demjer povesteşte că a început mica afacere în anul 1983, din pasiune pentru apicultură. „De fapt nu a fost afacere, nici azi nu o pot numi afacere. Este un hobby de-al meu.  În 1983, atunci când mi-am  împlinit visul de a creşte albine, am început cu trei familii. De atunci şi până azi am ajuns la 160 de familii”, spune apicultorul. Tâmplar de meserie, Alexandru şi-a construit singur toţi stupii, reducând în acest fel costul investiţiei. „Eu am făcut toate cutiile. Am lucrat la IPL, iar după ce s-au stricat treburile şi pe acolo m-am apucat de albinărit”, a spus bărbatul.

Face apicultură pastorală

Munceşte de dimineaţa până seara. Ba mai mult, pentru o producţie bună şi diversificată, Alexandru face şi apicultură pastorală. „Transportăm albinele în diferite zone ale judeţului, şi chiar şi în alte judeţe din Transilvania, unde se află zone de porumb,  de salcâm, de zmeură. În zone submontane. Asta o facem pe toată perioada verii. Începem în mai şi terminăm pe la sfârşitul lunii septembrie”, a adăugat apicultorul. Cu toate acestea, bărbatul mărturiseşte că nu există un standard de producţie. „Sunt perioade bune şi perioade rele. Depinde de vreme. Şi de zonele în care duc albinele”, a spus Alexandru. Acesta a povestit că, în urmă cu aproximativ doi ani, a avut nenorocul să rămână fără câteva familii de albine, după ce a ajuns cu acestea într-o zonă cu porumb stropit.

Monica Tatoiu i-a crescut vânzările

Albinele, spune Alexandru, îi pot asigura un trai decent, însă criza s-a resimţit  şi în buzunarul clienţilor, care n-au mai cumpărat atât de des miere sau alte produse apicole. Cu toate acestea, 2010 a fost un an bun. „În 2010 vânzările au fost bune. A mers mai bine şi datorită faptului că pe multe canale de televiziune a apărut Monica Tatoiu, care a tot prezentat beneficiile mierii şi a produselor apicole. S-a simţit asta. Reclama generală, făcută de doamna, Tatoiu ne-a ajutat”, a spus apicultorul. Alexandru vinde un kilogram de miere la 22-25 de lei, în funcţie de sortiment. „Sun zile şi zile. Vând două, trei borcane de 450 de grame pe zi, alteori pot să ajung până la 10 -15 borcane”, a completat zălăuanul. Toate produsele pe care le obţine sunt sută la sută naturale. În toată afacerea, care constă în producţie şi desfacere pe piaţă, este implicată întrega familie. Soţia şi cei doi copii îl ajută la ambalarea produselor, pe care le comercializează în piaţa din centrul oraşului.

Mierea se testează cu hârtia

Pentru a verifica dacă mierea este un produs  natural cumpărătorii au două variante de testare: fie în laborator, fie cu hârtia. Hârtia se înmoaie în miere, după care i se dă foc. Dacă hârtia va arde, atunci mierea este contrafăcută din zahăr. Beneficiile mierii şi ale celorlalte produse derivate: propolis, polen şi lăptişor de matcă sunt indicate pentru o sănătate de fier şi pentru un ten impecabil. Mierea şi produsele prelucrate din aceasta, sunt recomandate pentru ameliorarea sau vindecarea unor afecţiuni şi au efecte terapeutice. De asemenea,  produsele apicole sunt recomandate, în special, în perioada de creştere a copiilor, în covalescenţă, în cazul de avitaminoze, de afecţiunii ale tubului digestiv, ale căilor respiratorii, ale ficatului,  la astenii sau nevroze. În perioada rece se recomandă consumul produselor pe bază de propolis - tinctura sau sirop, iar copiilor în creştere sau în perioada examenelor, se recomandă suplimente nutritive cu miere şi afine. În cazul amigdalitei, faringitei sau laringitei este recomandat consumul de tinctură de propolis sau  sirop cu miere şi salcâm.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite