Povestea americanului care a abandonat cariera de arheolog pentru o româncă. Din dragoste, s-a convertit în pizzer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eric De Sena, doctor în arheologie, a deschis o pizzerie în Zalău   FOTO: arhivă personală
Eric De Sena, doctor în arheologie, a deschis o pizzerie în Zalău   FOTO: arhivă personală

Eric De Sena este doctor în arheologie cu o carieră prodigioasă. A ajuns în România în 2003, s-a îndrăgostit până peste cap de o româncă şi a decis să renunţe la meserie pentru a deschide o pizzerie împreună cu soţia.

Doctor în arheologie, Eric De Sena (48 de ani) a păşit pentru prima dată pe pământ românesc în 2003. La scurt timp, avea să pună bazele unui proiect de cercetare complex la situl roman de la Porolissum, în comuna Mirşid, judeţul Sălaj.
Născut în Statele Unite ale Americii, Eric de Sena are un CV impresionant. Doctor în arheologie, a predat timp de aproape zece ani arta veche şi arheologia la Universitatea americană „John Cabot“ din Roma. Din 2012 până în 2014 a fost directorul Centrului American de Cercetare din Sofia, Bulgaria.

A făcut săpături arheologice la Porolissum

De-a lungul carierei, a făcut săpături arheologice la Roma, Pompei, în Ostia Antică, precum şi în alte situri extrem de importante din Italia. Timp de şase ani, între 2004 şi 2010, a condus împreună cu fostul director al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Alexandru Matei, Porolissum Forum Project, o tabără de arheologie pentru studenţii străini.

„A fost un proiect măreţ, care m-a făcut să iubesc tot mai mult România şi care s-a dezvoltat de la un an la altul. Am adus în tabăra de la Porolissum aproximativ 80 de studenţi americani şi canadieni, fiecare dintre ei ajungând să îndrăgească aceste locuri şi chiar să revină aici“, ne-a spus Eric de Sena.

De altfel, încă în primul an petrecut în România, a înfiinţat un ONG, prin intermediul căruia a derulat proiectele de cercetare şi de educaţie şi a promovat obiectivele istorice din Sălaj. „Mulţi ani, am adus studenţi din America, cu care am efectuat săpături arheologice la Bozna, lângă Treznea, dar mi-am dat seama că era un hobby, nicidecum ceva care să îmi aducă venituri. M-am gândit atunci «Ce altceva aş putea face?»“, mărturiseşte americanul.

arheolog pizzer salaj foto arhiva personala

Pe Edita, soţia lui (foto mai sus, credit foto: arhivă personală), a cunoscut-o în 2006. Îndrăgostit până peste cap de ea, arheologul a renunţat în 2014 la slujba pe care o avea în Bulgaria şi s-a mutat în România. Mai exact, la Zalău, unde s-a căsătorit şi a pus bazele unei familii.

A urmat cursuri culinare de specialitate

Gândul de a se reorienta profesional „l-a bântuit“ multă vreme, încă dinainte de a decide să se stabilească în România. Printre altele, şi-a amintit cât de mult i-a plăcut pe vremea liceului să lucreze în restaurante şi că unul dintre visele sale a fost să-şi deschidă, cândva, o afacere în domeniu:

„Există mai mulţi profesori şi proprietari de restaurante în familia mea, aşa că este în ADN-ul meu, probabil. Când eram la colegiu, am lucrat în timpul verii într-un restaurant din Yorktown, New York, ca ajutor de bucătar şi mi-a plăcut foarte mult. Să am un restaurant a fost întotdeauna un vis de-al meu, aşa că mi-am spus că acesta este momentul şi locul potrivit“, explică Eric De Sena.

S-a consultat cu soţia lui şi, împreună, au decis că varianta potrivită o reprezintă deschiderea unei pizzerii. Au ales o locaţie „cu vad“ din oraşul soţiei, şi anume Hala Agroalimentară din Zalău. S-au mişcat repede. În doar câteva luni au găsit spaţiul, au cumpărat echipamentele profesionale necesare în bucătărie şi au început să studieze arta bucătăriei.

„Obişnuiam să pregătesc pizza acasă, aşa cum face multă lume, şi credeam că procedez corect. După ce am început să studiez toate modurile în care poţi pregăti aluatul, cum trebuie să foloseşti cuptorul profesional, după ce am analizat combinaţiile potrivite ale topping-urilor, am început să văd totul cu alţi ochi. Am învăţat din experienţa proprie, citind manuale culinare şi diverse informaţii disponibile online despre acest subiect“, recunoaşte arheologul.

„Cireaşa de pe tort“ a reprezentat-o cursul de făcut pizza pe care soţii De Sena l-au urmat la Coquis Ateneo Roma, una dintre cele mai renumite şcoli culinare din lume, curs susţinut de chef Pino Arletto.

O altfel de pizza

„Pizza 9“, cum şi-au numit restaurantul Eric şi Edita, se va deschide pe 9 august, iar proprietarul american dă asigurări că va oferi clienţilor o pizza nouă, un preparat altfel decât cel cu care sunt obişnuiţi. Americanul susţine că a cercetat intens, potrivit cu deprinderile sale de arheolog, pentru a găsi reţetele perfecte pentru fiecare dintre cele 18 feluri de pizza din meniu. Până a ajuns la variantele finale, a testat diferite topuri de făină, reţete, temperaturi ale cuptorului, pentru ca mai apoi să-şi invite prietenii, dar şi pe comercianţii din hala din Zalău să deguste şi să-şi dea cu părerea.

arheolog pizzer salaj foto arhiva personala

Bucurie de chef  FOTO: arhivă personală

Potrivit spuselor sale, „meniul va avea atât variantele clasice de pizza – diavola, hawaii ori capriciosa – cât şi variante proprii cu combinaţii îndrăzneţe precum: spanac, ouă de prepeliţă şi ricotta, pizza cu zucchini cu boabe de piper roşu sau pizza fajitas, cu ceapa, ardei, pui, mozzarella, sos de roşii şi sos tabascos.

Activităţi pentru comunitate, la Pizza 9

Eric De Sena nu se consideră un proprietar obişnuit de restaurant, date fiind experienţa lui didactică şi cea în domeniul culturii şi istoriei, motiv pentru care este hotărât să găsească o modalitate de a implica comunitatea locală, dar mai ales tineretul, în proiectul său „bucătăresc“.

„Putem organiza, spre exemplu, sesiuni cu grupuri de elevi din Zalău cu privire la modul în care se fac pizza şi pâinea. Ori aş putea organiza demonstraţii de gătit si alte preparate, cum ar fi paste, risotto, dar şi altele din bucătăria italiană sau americană. Suntem o afacere, dar mi-ar plăcea să ne implicăm în activităţi pentru comunitate“, spune Eric De Sena.

Îndrăgostit de România

Eric De Sena nu se sfieşte să-şi arate dragostea pentru ţara în care a hotărât să se stabilească.

„Îmi place să fiu aici. România este o ţară deosebită, cu multe resurse – natura, agricultura, oamenii, instituţiile de învăţământ – însă, din păcate, se confruntă cu o mare problemă: cea a lipsei banilor. Am văzut o Românie care s-a dezvoltat foarte mult din 2004 încoace. Cel puţin la nivel micro. Mult mai mulţi antreprenori şi-au deschis afaceri, mai multe investiţii străine, oraşe modernizate, restaurante foarte bune. În ciuda veniturilor mai mici decât cele din Europa de Vest, calitatea vieţii de aici este destul de bună“, consideră doctorul în arheologie pizzer.

Mai puteţi citi:

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

GALERIE FOTO Gumuţeasca, „limba de sticlă“ din satul lui Boc. Ultimii geamgii din Mărgău care mai vorbesc gumuţeasca

FOTO VIDEO Când tradiţia îţi aduce un loc de muncă. Academia Română şcoleşte, pe banii Europei, ţăranii în tainele bucătăriei

VIDEO Cel mai mare povestitor al Angliei: „Poveştile sunt un mesaj despre cum oamenii ar trebui să trăiască“

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite