Zalău

articolul anterior articolul urmator

Povestea mamei primului preşedinte al SUA. Scrisoarea în care-i cerea lui George Washington un servitor şi unt

2
23 Jul 2019 04:23:12
Autor: Andreea Vilcovschi
Mary Ball Washington a trăit 81 de ani FOTO wikipedia.org
Mary Ball Washington a trăit 81 de ani FOTO wikipedia.org

În spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică, iar în cazul lui George Washington aceasta a fost nimeni alta decât mama lui.

Primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, George Washington, comandant suprem al tuturor forţelor militare ale coloniilor răsculate împotriva Angliei şi a avut un rol decisiv în organizarea armatei americane în victoriile de la Saratoga (1777) şi Yorktown (1781), hotărâtoare pentru obţinerea independenţei SUA. În schimb, în relaţia cu mama lui, omul de stat nu a reuşit să o ţină pe aceasta departe de viaţa lui personală.

Mary Ball Washington a fost, potrivit istoricilor, femeia care l-a călcat pe nervi pe preşedintele american şi care i-a scos peri albi.

Adjunct al generalului britanic Edward Braddock în răzbiul franco-indian, Washington a primit o scrisoare de la mama sa, informându-l că are nevoie urgentă de un servitor şi de unt. În răspunsul său, fiul îi răspundea: "Onorată doamnă, îmi pare rău că nu îmi stă în putere să vă asigur un slujitor olandez sau... untul pe care îl doriţi. Suntem destul de departe de acea parte a lumii unde aş putea găsi ce îmi cereţi, iar în acest loc nu există nici servitori, nici unt".

Aparent, a rezolvat problema, însă un deceniu mai târziu, în timpul Războiului de Independenţă, Mary ieşea în evidenţă aducând laude regelui George al III-lea al Angliei şi loialiştilor - adică tocmai celor împotriva cărora fiul său lupta.

În 1772, Mary Ball Washington a fost convinsă de copiii ei să se mute într-o casă pe care fiul său o cumpărase în Fredericksburg, nu departe de sora lui. Cu mari eforturi, George a reuşit să transforme imobilul modest într-unul confortabil pentru mama sa, pentru ca în scurt timp, în timp ce acesta lupta împotriva britanicilor, să afle că Mary era nemulţumită de condiţiile de trai. Femeia se plângea că niciodată nu a trăit într-o astfel de sărăcie şi chiar a făcut demersuri pentru a primi un ajutor social.

Când George Washington a aflat că mama lui accepta donaţii, îngrijorat că lumea l-ar putea percepe drept un fiu nerecunoscător, i-a cerut unuia dintre fraţi să îi explice femeii că acţiunile sale sunt inoportune. Într-o scrisoare trimisă unui prieten, sublinia faptul că mama lui nu are nevoie de niciun ajutor de la stat şi că dispune de un venit consistent din care poate trăi fără probleme.

Citiţi şi:

Viaţa neconvenţională a Mariei Sibylla Merian, cercetătoarea care a desluşit misterele metamorfozei insectelor

Femeia care şi-a dat viaţa pentru gorile. A trăit două decenii în mijlocul primatelor şi a sfârşit sub lovituri de macetă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Adrian Foangǎ
23.07.2019, 08:14:15

Ca sa inteleaga lumea: untul, in vremurile alea, era considerat un aliment de lux. Doar cei din clasele superioare isi permiteau unt.

+1 (1 vot)
foarte atent
23.07.2019, 10:31:01

"n spatele unui bărbat puternic stă o femeie puternică, iar în cazul lui George Washington aceasta a fost nimeni alta decât mama lui." chiar asa?! pai daca cerea slugi si unt era puternica sau inapoiata si snoaba?! de unde drek rezulta ca era puternica? iar cand cerea donatii era doar tupeista ! behehe, behehe !

+1 (1 vot)