Povestea neobişnuită a surorilor cu cel mai lung păr. Cum au făcut avere cu podoaba lor capilară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Surorile Sutherland, alături de tatăl lor FOTO wikipedia.org
Surorile Sutherland, alături de tatăl lor FOTO wikipedia.org

După o copilărie trăită în sărăcie, cele şapte surori au ajuns să cunoască celebritatea graţie pletelor lor ce depăşeau 11 metri.

Sarah, Victoria, Isabella, Grace, Naomi, Dora şi Mary Sutherland s-au născut între 1845 şi 1862. Au crescut într-o familie sărmană, la o fermă de curcani din Statele Unite. Mama lor a avut o fixaţie pentru părul lung, astfel că le-a interzis să şi-l tundă, iar seară de seară, le ungea podoabele capilare cu un ulei urât mirositor, despre care era convinsă că le va face părul des şi puternic.

Peste ani, graţie abordării mamei, surorile au ajuns nu doar celebre, ci şi printre cele mai bogate femei din SUA. În copilărie, fetele cântau cu vocea şi la diverse instrumente muzicale în spectacole locale, însă tatăl lor, Fletcher Sutherland, a realizat că oamenii nu veneau pentru a le urmări prestaţiile, ci pentru a le admira părul neobişnuit de lung.

După moartea soţiei sale, în 1867, Fletcher s-a gândit să exploateze această situaţie. Surorile au devenit "Cele şapte minuni" iar, curând, agenţi de circ şi spectacole ciudate i-au bătut la uşă. În 1880, fetele Sutherland şi-au făcut debutul pe Broadway. Victoria era, la acea vreme, atracţia principală a show-urilor, graţie pletelor sale ce depăşeau 2 metri. Dansau împreună, îmbrăcate în rochii albe, interpretau muzică bisericească ori povestea, pentru ca la finalul numărului, să îşi desfacă împletiturile, lăsându-şi pletele să se umple scena.

Simbol al frumuseţii vremii

Într-o epocă în care părul femeilor era un detaliu desprins din poeziile romantice şi picturii prerafaelite, priveliştea pe care tinerele o ofereau publicului era una extrem de interesantă. Mai ales dacă luăm în calcul că pletele lor ajunseseră să măsoare, împreună, mai mult de 11 metri. Surorile Sutherland au devenit un simbol al frumuseţii erei victoriene, un model pentru multe femei ale vremii.

În 1882, tatăl a brevetat o loţiune tonică pentru păr şi tot atunci, trupa s-a alăturat circului Barnum and Bailey. În scurt timp, banii au început să curgă. La 1,50 dolari recipientul, produsul care stimula creşterea părului era nelipsit din casele femeilor americane; în doar 8 ani, surorile Sutherland au făcut 3 milioane de dolari din vânzări.

În 1893, după moartea lui Fletcher Sutherland, cele şapte femei s-au retras în oraşul natal, unde au construit un conac cu 14 camere. Asemenea unui castel regal, imobilul avea turle şi cupole, candelabre impunătoare, mobilier din lemn de nuc şi băi de marmură. Dulapurile erau pline de blănuri şi rochii scumpe, caleaşca trasă de cai era poleită cu aur şi fiecare dintre surori avea propria servitoare, plătită să îi pieptene părul în fiecare seară.

Traiul excentric şi intrarea în modă a tunsorii tip bob le-a adus la sapă de lemn, pentru ca, în 1938, conacul lor să se facă scrum într-un incendiu. Ultima dintre surori, Grace, a murit în sărăcie şi uitare, în 1946.

Mai puteţi citi:

Şarlatanul care a făcut avere cu transplantul de testicule de ţap. Gluma de la care a pornit o escrocherie de milioane de dolari

Ascensiunea şi decăderea primului supermodel din lume. Cine a fost frumoasa Gia, femeia care i-a fascinat pe cei mai mari designeri

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite