Precedent pentru medicii care iau mită: pedepse mai mari dacă lucrează în spitalele de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii angajaţi în spitalele de stat sunt asimilaţi, în instanţă, funcţionarilor publici şi pot fi judecaţi ca atare pentru corupţie, dacă este cazul. Decizia aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la sesizarea Curţii de Apel Târgu Mureş, şi va fi de folos tuturor instanţelor din ţară care au astfel de cauze.

Un caz de acest gen are loc şi în Sălaj, unde medicul Liviu Gîrbe, şeful secţiei de Reumatologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău (cel care vindea injecţii către pacienţi la preţuri de 100 de ori mai mari) a primit o pedeapsă redusă întrucât magistraţii au considerat că el nu poate fi considerat funcţionar public. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au făcut apel, insistând – încă înainte de decizia ÎCCJ – că medicul - şef de secţie este funcţionar public.


Potrivit sentinţei magistraţilor, medicul a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supravegherea Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sălaj, pe durata unui termen de încercare de doi ani. Magistraţii au aplicat şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dar şi a dreptului de a exercita profesia şi de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii şi a dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public (cum este Spitalul Judeţean), pe o durată de un an, a cărei executare va începe la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.


Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a anunţat imediat că va face apel, întrucât judecătorii nu l-au încadrat pe medic ca şi funcţionar public.


”E o întreagă discuţie aici, dacă domnul doctor este sau nu funcţionar public. Noi, când l-am trimis în judecată, am apreciat că este funcţionar public, gândindu-ne că lucrează la Spitalul Judeţean, unde este şi şef de secţie, iar instituţia este una publică şi plătită din fonduri publice, fiind în subordinea Consiliului Judeţean. Judecătorul a apreciat, însă, că nu este funcţionar public, situaţie în care, în baza articolului 308, limitele de pedeapsă pentru infracţiunea de luare de mită, 3 – 10 ani, sunt reduse cu o treime. Noi, prin apel, cerem să nu se facă raportarea la acel articol”, explică, imediat după pronunţarea Tribunalului Sălaj (la sfârşitul lunii octombrie) prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa.
Prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se asigură, astfel, o practică unitară la nivelul întregii ţări, în sensul tratării medicilor ca şi funcţionari publici.


Reamintim că, potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 19 februarie 2014, Gîrbe ar fi pretins şi primit de la pacienţi, înainte sau după îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, sume totalizând 2.755 de lei, plus bunuri constând în cafea şi ţuică. De asemenea, pentru o parte din tratamentele aplicate pacienţilor, medicul percepea diverse sume de bani, mult peste valoarea lor reală. „Spre exemplu, pentru injecţii care costă 1,3 lei sau 6,9 lei, el percepea 90 sau 100 de lei”, explică Pompilia Stana, prim-procuror adjunct şi purtător de cuvânt al Parchetului.

Citeşte şi Viaţă de doctor: 199 de şpăgi primite într-o lună şi medicamente vândute bolnavilor de 100 de ori mai scump

125 de luări de mită în 11 zile – recordul care l-a trimis după gratii pe un medic din Sălaj

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite