Premieră absolută în învăţământ, marca Funeriu: suplinitorii sunt titularizaţi „din oficiu“, fără examen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suplinitorii care au participat în ultimii trei ani la un concurs de titularizare şi au obţinut note peste şapte devin titulari în învăţământ fără a fi nevoie de încă un examen.

Ministerul Educaţiei a decis, ieri, printr-o „Instrucţiune pentru punerea în aplicare a art.253 din Legea Educaţiei Naţionale“, ca suplinitorii încadraţi anul acesta în învăţământ să devină, automat, titulari în şcolile în care predau. „Pentru a beneficia de această măsură dată în premieră în învăţământul românesc, suplinitorii trebuie să îndeplinească şi câteva condiţii“, a explicat inspectorul şcolar cu personalul din Sălaj, Viorel Lungu.

Condiţii de îndeplinit

„În primul rând, trebuie să fie cadre didactice calificate şi să fi participat în ultimii trei ani la examenul de titularizare, unde să fi obţinut cel puţin nota şapte. În al doilea rând, postul pe care îl ocupă acum, provizoriu, să fie vacant, nu rezervat, cum se întâmplă cu posturile directorilor, care sunt rezervate pe perioada mandatului, sau cu cele ale profesoarelor aflate în concediu de maternitate. În plus, postul trebuie să fie viabil cel puţin patru ani de acum înainte. Nu în ultimul rând, profesorul respectiv trebuie să aibă acceptul consiliului de administraţie al şcolii pentru a rămâne ca titular în unitatea respectivă“, a declarat, astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, Viorel Lungu.

500 de suplinitori în Sălaj


Potrivit acestuia, în unităţile de învăţământ preuniversitar lucrează în acest moment aproximativ 500 de suplinitori. Nu se ştie deocamdată câţi dintre aceştia vor putea beneficia de această măsură. „Am trimis astăzi o adresă în şcoli pentru a vedea câţi dintre suplinitori sunt pe posturi vacante. Vom avea o centralizare a datelor abia săptămâna viitoare. Cert este că cele mai multe cazuri vor fi în mediul rural, pentru că şcolile din oraşe sunt «full» de titulari“, spune el.

La Grupul Şcolar Sâg, spre exemplu, sunt trei suplinitori care vor deveni titulari prin această măsură – susţine directorul unităţii, Petru Bonţe. Unul dintre ei este Liana Cristea, o tânără de 28 de ani dintr-un sat din apropiere, care predă în şcoală informatica, fiind absolventă în această specializare la Universitatea Politehnică Bucureşti. Liana predă la Sâg ca suplinitor de trei ani de zile, şi spune că nu a reuşit până acum să se titularizeze pentru că n-au fost scoase suficiente posturi la concurs. „Am participat la examenul de titularizare din 2009, dar a fost un singur post disponibil, iar eu, cu 7.50, am fost abia a treia ca medie“, a explicat ea.

Cifră: 500 de suplinitori lucrează acum în învăţământ

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite