Primăria Şimleu intervine în scandalul unităţii de transfuzie din oraş. Va finanţa achiziţia de echipamente pentru obţinerea autorizaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unitatea de transfuzie sanguină din cadrul Spitalului Orăşenesc "Prof. dr. Ioan Puşcaş" din Şimleu Silvaniei trebuie să se conformeze  şi să obţină autorizaţia de funcţionare de la Direcţia de Sănătate Publică până în 1 noiembrie 2016.

Pentru a putea funcţiona după data de 1 noiembrie, unitatea de tranfuzie trebuie să se modernizeze. În acest sens, Spitalul trebuie să achiziţioneze echipamente noi, moderne, a căror valoare a fost estimată iniţial, la 200.000 de lei. În urma unei reevaluări, costurile au scăzut la 70.000 de lei, suma urmând să fie suportată de la bugetul local.

"În luna mai a acestui an am făcut o solicitare de finanţare la Ministerul Sănătăţii, însă nu au primit niciun răspuns. Nu ne permitem luxul de a mai aştepta, având în vedere riscul la care suntem expuşi. Spitalul nostru nu poate rămâne fără unitatea de transfuzie sanguină! Asta ar însemna că aici nu se vor mai face operaţii, că cei trei chirurgi nu vor mai avea obiectul muncii", a precizat primarul din Şimleu Silvaniei, Septimiu Ţurcaş. În aceste condiţii, spune edilul, cei 70.000 de lei vor fi asiguraţi de la bugetul local.

Pănă la finalizarea investiţiilor, inspectorii DSP Sălaj au stabilit un program de funcţionare provizoriu pentru unitatea de transfuzii. Astfel, pacienţii critici sunt preluaţi de către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Zalău, la Şimleu urmând să se facă intervenţii doar pentru pacienţii programabili. "Dacă starea unui bolnav internat în Şimleu se agravează starea şi are nevoie de sânge, va fi transferat la SJU Zalău pentru transfuzie şi continuarea tratamentului. Pentru pacienţii programaţi din evidenţă, care vin la un anumit timp la transfuzii, testele de compatibilitate le face Centrul de Transfuzii Zalău, acesta urmând să asigure sângele pentru a-i fi administrat bolnavului, la Şimleu", a explicat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.

Reamintim că la începutul lunii august, Ministerul Sănătăţii a făcut publică lista unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private care nu au autorizare. Printre acestea se regăsea şi cea a Spitalului din Şimleu, a cărei autorizare nu a fost posibilă în principal din cauza lipsei echipamentelor standardizate.

Considerând că situaţia în care au ajuns aceste unităţi ignorate ani la rând este inacceptabilă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a impus luarea unor măsuri de urgenţă astfel încât autorizarea să fie obţinută până cel târziu în 1 noiembrie.

Vă mai recomandăm:

Mama care şi-a abandonat nou-născutul la Mănăstirea Bic a fost identificată. Femeia îşi vrea pruncul înapoi

Un angajat al Spitalului din Şimleu Silvaniei, trimis în judecată pentru că a violat un minor. Bărbatul şi-ar fi acostat victima în incinta unităţii medicale

Medicii unui spital din Sălaj au făcut eczeme şi rinite alergice de la produsele Hexi Pharma

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite