Zalău

articolul anterior articolul urmator

Primii medici din judeţ amendaţi pentru concedii

0
4 Jun 2010 15:41:37
Autor: Olimpia Man

Cei doi au eliberat certificate medicale fără să aibă toate documentele cerute de noile prevederi legislative. Doi medici din Zalău au fost amendaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate cu câte 5.000 de lei pentru că nu aveau în momentul controlului declaraţiile pe proprie răspundere ale pacienţilor şi adeverinţele de la angajatori.

Noile modalităţi de acordare a concediilor medicale, intrate în vigoare din 15 mai, dau mari bătăi de cap medicilor sălăjeni, care au „încasat“ până acum de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) amenzi în valoare totală de 10.000 de lei.  Potrivit datelor primite de la dr.Marius Tăutu, directorul de relaţii contractuale al CJAS Sălaj, au fost verificaţi 16 medici de familie şi specialişti. Cele mai frecvente nereguli constatate la medicii controlaţi sunt lipsa declaraţiei pe proprie răspundere a beneficiarului concediului medical şi absenţa adeverinţei eliberate de angajator cu numărul de zile de absenţe medicale pe care pacientul respectiv le-a avut în ultimele 12 luni.


Amendă de 5.000 de lei pentru doctorul CherecheşEste şi cazul doctorului Fabian Cherecheş, din cadrul cabinetului de recuperare, medicină fizică şi balneologie din ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, primul medic din judeţ verificat şi amendat pe noua legislaţie privind acordarea concediilor medicale. Cherecheş a fost verificat în urma unei reclamaţii trimise de o persoană la CJAS. Medicul se apără spunând că motivul pentru care nu avea documentele respective în momentul controlului este că a primit cu întârziere formularele tipizate de la conducerea spitalului

. De cealaltă parte, managerul Ioan Mureşan susţine că argumentele medicului nu stau în picioare, deoarece toţi medicii din spital au fost informaţi şi preveniţi asupra modificărilor legislative de foarte mult timp. „De la începutul anului îi tot instruiesc. Le-am atras atenţia că normele sunt pe site, aşa că nu au nicio scuză. În plus, şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a organizat, la rândul său, instruiri, unde li s-a explicat medicilor cât se poate de clar ce aveau de făcut“, spune Mureşan. Managerul a mai precizat că doctorul Cherecheş nu se află la prima reclamaţie pentru felul în care acordă concediile medicale, şi că amenda plătită deocamdată de spital, în valoare de 5.000 de lei, va fi recuperată de la medic.


Cu aceeaşi amendă s-a ales şi medicul de familie Vasile Ţicală prins de reprezentanţii CJAS că a eliberat două certificate de concedii medicale fără a solicita bolnavilor declaraţie pe proprie răspundere şi adeverinţa de la angajator. Deşi îşi admite, în parte, greşeala, medicul susţine că totul s-a întâmplat din cauză că noile prevederi legislative de acordare a concediilor medicale au ajuns la cabinetul său după o zi de la intrarea lor în vigoare, aşa că în prima zi a eliberat cele două certificate fără documentele respective. De altfel, dr.Ţicală spune că a plătit deja amenda, mai exact jumătate din ea (2.500 de lei), pentru că a achitat-o în 24 de ore.


La Salvosan totul e sub control


Controale s-au făcut şi la Policlinica Salvosan Ciobanca, unde, potrivit dr.Petru Ciobanca, au fost verificaţi zece medici specialişti. Şeful Policlinicii susţine că nu au fost găsite nereguli şi consideră firească „vânătoarea“ la care sunt supuşi în ultimele zile medicii care scriu reţete medicale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările