Programul care îi ajută pe elevi să aleagă cariera potrivită. Ce opţiuni şcolare au viitorii absolvenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toţi elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a din judeţul Sălaj vor beneficia de consiliere vocaţională în gimnaziu, în cadrul unui parteneriat dintre o companie privată şi două instituţii publice.

Ediţia a patra a programului de consiliere vocaţională „Motivaţi pentru carieră” a fost lansată miercuri, 19 februarie, la Zalău. Toţi elevii de clasa a VII-a din Zalău şi Jibou vor avea din nou parte de consiliere vocaţională, prin acest program iniţiat şi finanţat de TenarisSilcotub şi realizat de Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj. Valoarea investiţiei producătorului de ţevi se ridică la 270.000 de lei şi acoperă şi pentru anul al patrulea de program toate costurile proiectului aplicat în două oraşe ale judeţului.

Programul a demarat în Zalău în 2017, când a inclus 580 de elevi, şi s-a extins continuu, ajungând la 633 de elevi în 2018, respectiv la 767 în 2019, când au fost incluşi toţi elevii de clasa a VII-a de la toate şcolile din Zalău şi Jibou.

În plus, modelul a fost replicat anul trecut la nivelul întregului judeţ: alţi 1.200 de elevi din clasa a VIII-a din celelalte localităţi şi-au testat abilităţile prin proiectul „Descoperă-ţi profilul vocaţional”, cu finanţarea Consiliului Judeţean Sălaj, cu o valoare de peste 50.000 lei, un sprijin financiar care va fi acordat, în continuare, şi pentru ediţia 2020 a programului.

Astfel, prin eforturile celor trei parteneri, toţi elevii de clasa a VIII-a din judeţ au ajuns în faţa unui calculator pentru a parcurge un test validat, oferit de un furnizor internaţional de specialitate, care îi ajută să îşi descopere propriile abilităţi. Ulterior, elevii participanţi la programul „Motivaţi pentru carieră” au beneficiat, alături de părinţi, de sesiuni de consiliere vocaţională susţinute de specialişti, la care rata de prezenţă a fost de peste 95%.
Ambele programe vor continua şi în 2020, astfel încât toţi elevii din anii terminali de gimnaziu din judeţ să beneficieze de rezultatele obţinute în urma administrării testului, concretizate într-un portofoliu digital care reflectă profilul vocaţional al fiecărui elev.

2 din 3 elevi preferă licee teoretice

„În contextul unei pieţe a muncii foarte dinamice, alegerea din timp a traseului educaţional şi profesional, evaluarea propriului potenţial şi stabilirea unui profil profesional devin tot mai importante pentru o viitoare carieră de succes. De cealaltă parte, pentru companii este important să descopere abilităţile tinerilor care vor intra pe piaţa muncii. Proiectele «Motivaţi pentru carieră» şi «Descoperă-ţi profilul vocaţional» devin, astfel, resurse de referinţă pentru dezvoltări strategice, atât în educaţie, cât şi în industrie. Sunt proiecte unice la nivel naţional care scot în evidenţă importanţa parteneriatelor între autorităţi publice, instituţii de învăţământ şi mediul de afaceri, pentru a creiona politici educaţionale care să asigure integrarea cu succes pe piaţa muncii”, a explicat Melania Gârdan, directorul CJRAE Sălaj.

Imagine indisponibilă

La rândul său, Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, a precizat că programul se înscrie în preocupările constante ale instituţiei în favoarea promovării unei educaţii care să confere tinerilor cele mai bune posibilităţi de dezvoltare personală şi de inserţie pe piaţa muncii.

"Suntem promotorii şi susţinătorii unor proiecte concrete în formarea tinerilor – aşa cum este cel dedicat învăţământului dual care se bucură de succes, dar şi acesta, prin care sprijinim tinerii să-şi descopere aptitudinile, să se cunoască mai bine, şi astfel să-şi poată alege cât mai adecvat parcursul de formare. Salut şi acest parteneriat, o dovadă în plus că, împreună, actori din comunitate putem ajuta copiii şi părinţii să ia cele mai bune decizii cu privire la viitor”, a spus Marc.

Ediţia precedentă a programului a relevat şi date concrete despre dorinţele elevilor din Sălaj cu privire la traseul educaţional pe care şi-l doresc în viitor. Astfel, 62% dintre elevi susţin că îşi doresc să urmeze, ca primă opţiune, un liceu cu profil teoretic, 10% sunt interesaţi de filiera vocaţională, 12% de filiera tehnologică, 9% şi-au exprimat opţiunea pentru învăţământul profesional de 3 ani, iar 7% dintre elevii chestionaţi au alte opţiuni.

În alegerea liceului, familia joacă în continuare un rol important, 57% dintre elevii chestionaţi considerând familia factorul cel mai important in luarea deciziei, însă se observă creşterea importanţei acordate aptitudinilor şi dorinţelor elevilor, precum şi a influenţei consilierilor şcolari. Astfel, 55% dintre elevi au spus că, pe lângă opinia familiei, iau în considerare aptitudinile şi dorinţele personale. Proximitatea geografică rămâne, de asemenea, un factor important: peste 90% dintre tineri au spus că doresc să urmeze liceul în judeţul Sălaj.

Mai puteţi citi:

Laborator electric de ultimă generaţie într-un liceu din România. Investiţia a fost asigurată de o multinaţională

Proiectul care îi pregăteşte pentru viaţă pe copiii din centrele de plasament. Tinerii sunt consiliaţi în carieră şi primesc burse private

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite