Zalău

articolul anterior articolul urmator

Proiectul care îi încurajează pe liceeni să devină prieteni ai naturii. Cine sunt câştigătorii ecoProvocarea 2019

0
13 Jun 2019 00:14:52
Autor: Andreea Vilcovschi
În activităţi au fost implicaţi peste 5.000 de liceeni FOTO Viitor Plus
În activităţi au fost implicaţi peste 5.000 de liceeni FOTO Viitor Plus

Peste 5.100 de elevi şi profesori voluntari din şapte licee au participat în anul şcolar 2018-2019 la cea de-a IX-a ediţie a proiectului “Cluburile ecOprovocarea Călăraşi şi Sălaj”, derulând activităţi de protejare a mediului, printre care plantări de arbori, colectare selectivă a deşeurilor reciclabile, curăţarea spaţiilor verzi, târguri cu schimb de produse reutilizabile, campanii de conştientizare.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, cei implicaţi au reciclat împreună 12.550 kilograme de deşeuri, au plantat aproape 11.700 de puieţi, au strâns peste 1.200 de saci de deşeuri din areale naturale, au derulat 51 campanii de conştientizare a importanţei unui stil de viaţă ecologic, au organizat aproape 165 de târguri de economie circulară, adică aproape 14 mii de obiecte care au fost refolosite în loc să fie aruncate.

Povestea ecOprovocarea începe în anul 2010 când, în comunităţile Călăraşi şi Sălaj, la iniţiativa TenarisSilcotub, ViitorPlus a conceput şi organizat proiectul “Cluburile ecOprovocarea Călăraşi şi Sălaj” menit să susţină tinerii pe termen lung pentru a dobândi cunoştinţe, abilităţi şi valori pentru dezvoltare durabilă şi dezvoltare personală şi a le transforma într-un stil de viaţă sustenabil. La ediţia din acest an au fost reprezentanţii celor trei licee sălăjene - Colegiul Naţional "Silvania" Zalău, Liceul Tehnologic "Mihai Viteazul" Zalău şi Liceul Tehnologic "Octavian Goga" Jibou - au concurat împotriva călărăşenilor de la Colegiul Naţional "Barbu Ştirbei", Liceul Teoretic "Mihai Eminescu", Liceul Danubius şi Colegiul Economic.

Liceele din judeţul Sălaj s-au mobilizat exemplar la categoria activităţile de împădurire, câştigând, de altfel, primele trei premii. Liceenii jibouani au urcat pe prima treaptă a podiumului la această categorie, urmaţi fiind de cei de la "Mihai Viteazul" şi de CNS. Echipele sălăjene s-au remarcat şi la categoria Campanii de conştientizare, unde marii câştigători au fost elevii de CNS Zalău.

Elevii câştigători şi profesorii îndrumători vor fi premiaţi cu locuri în “Tabăra de leadership pentru mediu ecOprovocarea”, ce va avea loc în luna august 2019, iar cei mai implicaţi profesori vor primi premii speciale. Valoarea totală a premiilor este de 41.000 de lei şi a fost asigurată de TenarisSilcotub.
"Activităţile practice de protejare a mediului organizate de elevii şi profesorii selectaţi, alături de voluntarii atraşi de aceştia, sub îndrumarea unor coordonatori locali ai ViitorPlus, au adus în timp impactul dorit şi au determinat extinderea proiectului la nivel naţional. Astfel, a luat naştere în anul 2016 “Concursul naţional ecOprovocarea”. În anul şcolar 2018-2019, au participat în Concursul naţional echipe de elevi şi profesori din 43 de licee, în 24 de judeţe, activitatea fiind susţinută de mai multe companii partener", precizează organizatorii.

Clasament final
 
RECICLARE
Locul I. Colegiul Economic Călăraşi
Locul II. Liceul Tehnologic "M. Viteazul” Zalău
Locul III.Colegiul Naţional Silvania Zalău
 
PLANTARE ARBORI
Locul I. Liceul Tehnologic "O. Goga” Jibou
Locul II. Liceul Tehnologic "M. Viteazul” Zalău
Locul III. Colegiul Naţional "Silvania” Zalău
 
IGIENIZARE
Locul I. Liceul Teoretic "M. Eminescu” Călăraşi
Locul II. Liceul Tehnologic "M. Viteazul” Zalău
Locul III. Liceul Danubius Călăraşi
 
CAMPANII DE CONŞTIENTIZARE
Locul I. Colegiul Naţional Silvania Zalău
Locul II. Colegiul Economic Călăraşi
Locul III. Liceul Danubius Călăraşi
 
TÂRGURI DE ECONOMIE CIRCULARĂ (schimb de obiecte reutilizabile)
Locul I. Liceul Teoretic "M. Eminescu” Călăraşi
Locul II. Liceul Tehnologic "M. Viteazul” Zalău
Locul III. Colegiul Economic Călăraşi

Vă mai recomandăm:

FOTO Proiectul caritabil care a mobilizat 10.000 de preşcolari şi elevi din România. S-au strâns aproape 100.000 de lei pentru copiii defavorizaţi

FOTO Atelier şcolar dotat de Michelin pentru învăţământul dual din Sălaj. Ambasadoarea Franţei, prezentă la inaugurare

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările