Pseudo-măicuţa: cum a fost escrocat de bani grei un bărbat care încerca să intre în graţiile nevestei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un bărbat a sperat că îşi va rezolva neînţelegerile cu soţia apelând la serviciile unei aşa-zise măicuţe, după ce a găsit un anunţ pe internet.

O tânără de 20 de ani din judeţul Prahova a fost condamnată la un an şi două luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de două luni, pentru înşelăciune. 

Potrivit procurorilor zălăuani, profitând de naivitatea unei persoane vulnerabile şi pretinzând în mod mincinos că este măicuţă la Mănăstirea Buciumeni din judeţul Galaţi, în perioada 11-16 iulie 2018, prahoveanca l-a indus în eroare pe un bărbat din Sălaj, promiţându-i că prin anumite ritualuri religioase, ar putea să-i rezolve problemele familiale. 

Pentru aceste presupuse ritualuri, femeia i-a solicitat în repetate rânduri sume de bani, bărbatul transferându-i, în total, 12.559 de lei.

În motivarea deciziei instanţei, se precizează că bărbatul păcălit a avut unele neînţelegeri cu soţia şi, negăsind o rezolvare, a apelat la aşa-zisa  măicuţă, care să îl sfătuiască ce anume să facă. 

Găsind pe internet un anunţ conform căruia "măicuţa E." de la mănăstirea Buciumeni, "vizionează soarta omului chiar de la distanţă, dezleagă farmece şi blesteme,  împacă soţ şi soţie", persoana vătămată a luat legătura cu aceasta, care i-a solicitat diferite sume de bani pentru lumânări şi pentru efectuarea unor ritualuri religioase. Pentru virarea banilor, "măicuţa" i-ar fi dat numele şi adresa de domiciliu a unei „credincioase", pe nume Andreea N., nimeni alta decât inculpata.

Sălăjeanul i-a trimis, în opt tranşe diferite, fie prin Poşta Română, fie prin transfer rapid, sume cuprinse între 340 şi 3.500 de lei. Când şi-a dat seama că a fost înşelat, bărbatul a făcut plângere penală.

„În urma investigaţiilor efectuate în cauză, astfel cum reiese din procesul-verbal încheiat ca urmare a convorbirii telefonice purtate cu o reprezentantă a Mănăstirii Buciumeni, s-a constatat că la această mănăstire nu a existat o măicuţa E. şi că au sunat mai multe persoane din ţară, în general din zona Ardealului, care au spus că au fost păgubite cu diferite sume de bani de către cea care-şi spunea ”măicuţa E.", se arată în motivare.

Şi-a recunoscut faptele

Inculpata în vârstă de 20 de ani are patru clase, nu are loc de muncă, dar nici antecedente penale. Ea şi-a recunoscut faptele şi nu a contestat nicio probă administrată în cursul urmăririi penale.

Instanţa a reţinut pericolul social concret al infracţiunii, „care este unul ridicat faţă de numărul mare al infracţiunilor de acest gen, modul de operare şi îndrăzneala de care inculpata a dat dovadă". Judecătorii zălăuani au avut în vedere nu doar cuantumul prejudiciilor produse, cât mai ales modul de operare, cǎ fapta a fost comisă cu premeditare, că prahoveanca a avut "un plan şi un rol bine stabilit", a profitat de situaţia victimei, respectiv de "naivitatea şi problemele sale familiale", a insistat cu privire la procedurile care aveau să ajute victima, respectiv aprinderea de lumânări, ritualuri religioase, cerând bani în mod repetat victimei. 

Mai mult, explică magistraţii, tânăra şi-a ascuns propria identitate, susţinând că persoana în contul căreia trebuie să facă depunerile este o credincioasă, când contul aparţinea chiar inculpatei. Instanţa subliniază şi că inculpata a publicat un anunţ pe internet în care şi-a prezentat serviciile, ceea ce denotă lipsa de interes a victimei faţă de problemele persoanelor care o caută, urmărind să înşele orice persoană care ar fi apelat la serviciile sale.

Întrucât "natura faptelor comise de inculpată denotă o atitudine de sfidare a valorilor sociale ocrotite de norma penală", instanţa decis aplicarea unei pedepse complementare, respectiv intezicerea exercitării drepturilor de a fi aleasă în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat. De asemenea, Andreea N. a fost obligată să îi plătească părţii vătămate 11.599 de lei, reprezentând daune materiale rămase neachitate.

Vă mai recomandăm:

Un tânăr îndrăgostit a plătit peste 70.000 de lei unor clarvăzătoare. Câţi bani a recuperat din paguba suferită

Bătrân păcălit în timp ce îşi cumpăra oale. Cum a încercat un vânzător ambulant să îl lase fără aproape 14.000 de lei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite