Zalău

articolul anterior articolul urmator

Raed Arafat, în problema heliportului fără loc de aterizare: "E o chestie birocratică"

0
23 Apr 2017 18:59:08
Autor: Andreea Vilcovschi
Raed Arafat a inaugurat punctul de lucru SMURD de la Şărmăşag FOTO Andreea Vilcovschi
Raed Arafat a inaugurat punctul de lucru SMURD de la Şărmăşag FOTO Andreea Vilcovschi

Prezent în judeţul Sălaj cu prilejul inaugurării unui punct de lucru SMURD în comuna Şărmăşag, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şi-a exprimat încrederea că heliportul de la Jibou va deveni funcţional în acest an.

Investiţia în valoare de un milion de lei a fost finalizată în luna septembrie a anului trecut, însă nu este operaţională nici acum, întrucât nu dispune de un loc special pentru decolarea şi aterizarea elicopterului SMURD, şi nici de sistem de balizaj luminos. În ciuda acestor neajunsuri, Arafat a dat Sălajul ca exemplu pentru construirea bazei aeriene şi a precizat că există posibilitatea ca proiectul să fie finalizat în acest an. Întrebat despre motivele pentru care heliportul de la Jibou nu este utilizabil, secretarul de stat a făcut referire la aspectele birocratice.

“Orice heliport are etape de construcţie, iar la Jibou a rămas o etapă: cea a platformei. E o chestie de legalitate şi de hârtii, din păcate, în care cei de la CJ Sălaj nu au nicio vină. Urmează să fie rezolvată, sper în acest an, prin emiterea unei noi hotărâri de Guvern, prin care spaţiul să fie trecut din nou în administrarea autorităţilor judeţene, pentru ca acestea să poată face şi restul investiţiei, cu autorizare cu tot. Documentele ce trebuie finalizate sunt în curtea noastră, la Bucureşti ”, a explicat Raed Arafat.

Întrebat despre motivele care au creat această situaţie, reprezentantul MAI a oferit un răspuns evaziv: "E posibil că au fost probleme cu licitaţia, să fi durat prea mult licitaţia. E posibil că au durat mai mult unele executări. Nu stau să caut motive. Important este că suntem pe cale de a rezolva această problemă". Arafat a făcut referire şi la piedicile birocratice care stau în calea investiţiilor de acest gen, dând ca exemplu heliportul de la Bihor, care a fost dat în folosinţă după mai bine de trei ani, din cauza "autorizărilor ce trebuie obţinute şi a aspectelor birocratice".

La heliportul de la Jibou ar urma să fie staţionat elicopterul SMURD care va deservi Regiunea de Nord-Vest, mai exact judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din judeţul Bistriţa-Năsăud. Construcţia acestei baze a durat aproape un an şi a fost finalizată în septembrie 2016, însă nu este funcţională, întrucât Autoritatea Aeronautică Civile Română a constatat că investiţia nu dispune de o platformă de aterizare/decolare pentru elicopterul SMURD şi nici de sistem de balizaj luminos.
Reprezentanţii CJ Sălaj estimează că pentru construcţia platformei de aterizare ar fi nevoie de peste un milion de lei, bani ce trebuie asiguraţi de la bugetul judeţului.

Vă mai recomandăm:

Concluzii îngrijorătoare după exerciţiul cu sirene. Mai mult de jumătate dintre alarmele din Zalău sunt defecte

Ministrul Sănătăţii, în vizită de lucru la Zalău: „Fiecare spital judeţean va primi un computer tomograf“
 
Cum arată Ambulatoriul Spitalului Judeţean, după o investiţie de 8 milioane de lei - FOTO
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările