Zalău

articolul anterior articolul urmator

Reţeta unui adevărat balsam pentru stomac. Cum faci cea mai buna ciorbă de varză acră

3
29 Nov 2018 06:08:54
Autor: Andreea Vilcovschi
Presăraţi deasupra mărar verde tocat FOTO Facebook.com/Mircea Groza
Presăraţi deasupra mărar verde tocat FOTO Facebook.com/Mircea Groza

Adevărat balsam pentru stomac, zeama de varză va transforma această ciorbă ţărănească simplă într-una absolut delicioasă.

O ciorbă acră de varză este nu doar un preparat pe care îl veţi face repede şi uşor, dar şi o alegere grozavă pentru masa de prânz. Iată reţeta cunoscutului bucătar sălăjean Mircea Groza:

Ingrediente: oase de pui sau de porc, cu puţină carne pe ele, o ceapă, doi-trei morcovi, un pătrunjel, o bucată de ţelină, un ardei, doi căţei de usturoi, frunze de ţelină, o căpăţână îndesată de varză murată, o cană de zeamă de varză, o lingură de făină, ulei, sare, piper, cimbru uscat, mărar verde.

Pentru a pregăti această ciorbă extrem de gustoasă, trebuie să începeţi cu prepararea unei supe de oase; puteţi opta pentru oase de pui sau de porc, important este să fie proaspete şi nu afumate. Îndepărtaţi spuma când începe să clocotească, lăsaţi să fiarbă la foc mic, apoi adăugaţi legumele întregi - morcov, rădăcină de pătrunjel şi morcovi, o ceapă, usturoi, un ardei şi frunze de ţelină. Când totul s-a fiert, strecuraţi zeama.

Separat, tăiaţi varza fideluţă şi căliţi-o uşor într-o oală în care aţi pus puţin ulei. Când varza s-a înmuiat, completaţi cu zeama de oase şi legume şi continuaţi să fierbeţi. Piperaţi după gust şi aromaţi totul cu o crenguţă uscată de cimbru. Sare veţi adăuga abia la final, doar dacă credeţi că mai este nevoie. Până fierbe varza, desprindeţi carnea de pe oase şi tăiaţi rondele morcovii din supă şi adăugaţi-şe în oală. Preparaţi pe foc şi o îngroşală din ulei şi o lingură de făină albă, amestecând continuu pentru a nu se arde. Daţi culoare cu o linguriţă de boia dulce şi adăugaţi treptat o cană de zeamă rece de varză. Amestecaţi continuu, după care turnaţi îngroşala în oala de ciorbă şi mai lăsaţi să dea câteva clocote.

Când mâncarea este gata, parfumaţi-o cu frunze de mărar verde.

Poftă bună!

Vă mai recomandăm:

Cum faci chiftelele cu ciuperci. Deliciul culinar pe care trebuie să îl încerci

O reţetă de sarmale altfel. Cum găteşti un preparat absolut delicios cu minimum de efort

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

ovidiu preda
29.11.2018, 08:06:38

ciorba cu rintas, groaznic

0 (4 voturi)
Jane Doe
29.11.2018, 13:36:03

Ovidiu Preda@ Așa e. Vor să-i dea consistență, dar pentru asta se adaugă niște cartofi, nu făină. Apoi, la proporția celorlalte zarzavaturi pentru O CĂPĂȚÂNĂ ÎNDESATĂ de varză va rezulta o zeamă lungă, fiertură de varză acră și sărată. În plus, așa cum spuneam, puteau adăuga doi-trei cartofi tăiați cuburi mari - pe lângă o anumită consistență, cartoful fiert mai absoarbe din sarea verzei murate (deși per total, sarea rămâne aceeași). Pentru a reduce realmente cantitatea de sare a acestei ciorbe-n care fierbe o căpățână întreagă plus zeamă de varză, ar trebui puși la fiert pe lângă cartofii cuburi și niște cartofi curățați, lăsați întregi și scoși din oală la sfârșit. Ar fi bine să-i aruncăm, dar dacă nu, acești cartofi se pot servi natur, eventual stropiți cu puțină smântână, ca o garnitură de exemplu, la niște chifteluțe în sos de roșii (piper, usturoi, foi de dafin), la care nu mai adăugăm sare. A se ține cont de faptul că varza murată și zeama de varză sunt foarte sănătoase, dar nu și pentru persoanele cărora le e interzis consumul de sare. O ciorbă ca aceea de mai sus nu e o alegere bună la un hipertensiv, la un cardiac în general, sau la o persoană cu probleme renale sau circulatorii cerebrale. Sigur că n-o să asculte nimeni, adevărul este însă că un om în vârstă, chiar aparent sănătos, va trebui să compenseze excesul de sare din varza și zeama de varză murată, printr-o alimentație fără sare în tot restul zilei. Dar e greu de convins omul bătrân, că nu tot ce i-a suportat organismul la tinerețe îi va suporta voios și la bătrânețe. Corpul nostru suportă mioriticul ”las că merge și-așa”, până se satură să-ndure și clachează. Ca o concluzie la toate aceste divagații, rețeta fierturii de mai sus nu mi se pare nici gustoasă, nici sănătoasă, deloc ciorbă ca acasă.

+1 (3 voturi)
popescu alina
29.11.2018, 15:33:22

Excelentă rețetă!

-1 (1 vot)
Modifică Setările