Sălajul a luat 250 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Sălaj este pe primul loc în regiune şi pe al treilea din ţară la atragerea fondurilor  nerambursabile. Din 1996 şi până acum, în judeţ au intrat 250 milioane de euro. Din aceşti bani au fost realizate lucrări de infrastructură, cum ar fi pietruiri sau asfaltări de drumuri, aducţiuni de apă, ori au fost reabilitate reţelele existente, şcoli şi au fost construite săli de sport, parcuri, poduri şi podeţe.

Prefectura Sălaj a realizat o situaţie a proiectelor implementate în judeţ din fonduri nerambursabile, începând cu anul 1996, de când se poate vorbi de astfel de programe. În urma acestei situaţii, a rezultat că în ultimii 14 ani judeţul Sălaj a atras aproximativ un miliard de lei noi.

Prefectul Vegh Alexandru a declarat că mobilizarea autorităţilor locale şi judeţene din ultimii 10-15 ani şi experienţa acumulată în pregătirea şi implementarea proiectelor explică de ce Sălajul e pe locul al treilea în ţară ca finanţări atrase raportat la populaţie, respectiv pe prima poziţie în zona Nord - Vest. Vegh a mai spus, vineri, că din perspectiva programelor pe care le-a cuprins Prefectura în sinteză şi din alte surse de finanţare, distibuţia proiectelor şi a fondurilor nu a fost, totuşi, una echilibrată, existând comune în care nu a fost accesat niciun program sau doar unul. Între acestea se numără comuna Surduc (0), Cizer, Almaşu, Gâlgău, Zalha, Năpradea şi Zimbor (câte unul).

La rândul său, Mircea Ciocian, director executiv în cadrul Prefecturii, a afirmat că acurateţea centralizării este de 90-95 de procente, existând unele proiecte care n-au putut fi încadrate în vreo linie de fiananţare. De  asemenea, a mai spus el, n-au fost incluse alocările prin anumite Hotărâri de Guvern (HG) din fonduri de rezervă bugetară etc.

Din 1996, administraţiile publice locale au putut exploata 13 programe de finanţare importante pentru a-şi realiza lucrări de infrastructură – pietruiri sau asfaltări de drumuri, aducţiuni de apă sau reabilitarea reţelelor existente, reabilitări de şcoli, construcţia de săli de sport, poduri şi podeţe, parcuri.
Prin HG 577, Fondul Român de Dezvoltare Socială, PHARE, Proiectul de Dezvoltare Rurală al Guvernului cu fonduri ale Băncii Mondiale (BM), SAMTID, Economia Bazată pe Cunoaştere (program guvernamental finanţat de Banca Mondială), Telecentre, SAPARD, Ordonanţa Guvernului 7/2006, Educaţie pentru romi (Fondul de Educaţie pentru Romi), Compania Naţională de Investiţii, Fondul pentru Mediu şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, în comunităţile din Sălaj au intrat circa 801,3 milioane de lei.


Vegh Alexandru,  prefectul judeţului Sălaj: „Nu putem trece cu vederea aceste comune fără un proiect sau cu unul-două, iar pe viitor ar trebui să le sprijinim să acceseze finanţări, pentru o dezvoltare echilibrată a judeţului”.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite