Samsar imobiliar, reţinut de procurorii DNA în urma percheziţiilor făcute la Primăria Zalău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii DNA Cluj s-au aflat luni, 19 octombrie, la Primăria Zalău
Procurorii DNA Cluj s-au aflat luni, 19 octombrie, la Primăria Zalău

Mandatarul moştenitorului unui grof maghiar a fost reţinut luni seara de procurorii DNA Cluj, într-un dosar vizând intermedieri dubioase ale unor retrocedări de terenuri în municipiul Zalău.  Samsarul a lucrat, se pare, o vreme şi ca poliţist de ordine publică.

În urma percheziţiilor şi verificărilor efectuate luni, 19 octombrie, de procurorii DNA Cluj la  Serviciul Fond Funciar, Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Zalău, zălăuanul Radu Dan, fost poliţist ”specializat”, ulterior, în tranzacţii imobiare, a fost reţinut sub acuzaţia de trafic de influenţă. În cursul zilei de marţi, 20 octombrie, el va fi prezentat magistraţilor Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.


Potrivit unui comunicat de presă al DNA, samsarul din Zalău este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată. Mai exact,  perioada 2012 - iulie 2015, el ar fi pretins şi primit de la o persoană (denunţător în cauză) mai multe sume de bani şi bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor Primăriei Municipiului Zalău, cu atribuţii în domeniul reconstituirii dreptului de proprietate, influenţă în urma căreia martorului denunţător şi fratelui acestuia, le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafaţă de peste 10 ha teren. Condiţia impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora.  Din banii rezultaţi, inculpatul Dan Radu a pretins cu titlu general o parte din preţul de vânzare al terenurilor, fără a se stabili un procent care să îi revină, convenind ca pe măsura vânzării, acesta să-şi reţină o parte din banii încasaţi.


În perioada 2013 – 2015, din totalul sumelor înscrise în contractele de vânzare cumpărare, martorul denunţător şi fratele său au primit suma de 22.700 euro, în mai multe tranşe, ce reprezintă un procent de 40% din valoarea declarată a vânzărilor care se cifrează la aproximativ 52.000-53.000 euro (valoare stabilită prin echivalarea preţului în lei înscris într-un nr. de 6 contracte de vânzare cumpărare ce priveau o suprafaţă totală de 14.973 mp, situaţi în municipiul Zalău). În cazul unuia dintre contracte, inculpatul Dan Radu a dobândit prin metoda simulaţiei, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafaţă de teren de 8.433 mp (preţul înscris în contract fiind de 120.000 lei).

În aceeaşi manieră a procedat inculpatul Dan Radu şi în cursul anului 2011, când, urmare a influenţei pretinse, a fost emis pe numele a două persoane un titlu de proprietate ce privea o suprafaţă totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din preţul de vânzare al terenurilor respective.

Până în prezent, în acest caz, valoarea terenurilor înstrăinate se ridică la peste 307.884 lei, conform preţurilor înscrise în contractele de vânzare cumpărare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciilor Judeţene de Informaţii şi Protecţie Internă şi Anticorupţie Cluj şi din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca. ”Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai precizează în comunicat.


Comunicatul DNA nu face nici o referire la vreun angajat al Primăriei Zalău vizat, eventual, de anchetă, deşi procurorii lasă să se înţeleagă că influenţa samsarului în instituţie ar fi fost reală.

Experienţă în domeniu ca mandatar al moştenitorului lui Czell

Radu Dan ar fi căpătat experienţă în domeniul recuperării şi tranzacţionării terenurilor pe vremea când era reprezentantul în Sălaj a lui Czell Lorencz Benjamin, moştenitorul grofului maghiar Czell Lorincz. Moştenitorul, domiciliat în Austria, a obţinut graţie mandatarului său şi a legislaţiei permisive din România, suprafeţe uriaşe de teren în Sălaj (numai în comuna Mirşid a primit 500 de hectare), deşi familia grofului fusese despăgubită de statul român, pentru acele terenuri, prin Reforma Agrară din 1921.

Vă mai recomandăm:

Percheziţii DNA la Primăria Municipiului Zalău. Procurorii verifică suspiciuni legate de modul de reconstituire a dreptului de proprietate


 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite