Savorile bucatelor romane, redescoperite la Porolissum Fest 2016. Programul complet al festivalului de reconstituire istorică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Castrul roman de la Porolissum găzduieşte în acest weekend, cea de-a şasea ediţie a Porolissum Fest, un festival ce are ca scop promovarea istoriei şi a tradiţiilor acestor locuri.

Publicul de toate vârstele este invitat, în sâmbătă, 2 iulie, şi duminică, 3 iulie, la castrul roman de la Porolissum, unde specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJAI) Zalău, împreună cu tinerii voluntari de la liceele din municipiu au pregătit o serie de activităţi ce surprind atmosfera antichităţii.

Din nevoia de a diversifica periodic structura festivalului, dar şi pentru că organizatorii îşi propun ca pe viitor să-l transforme într-o manifestare internaţională, ediţia din acest an se va derula pe parcursul a două zile.
Potrivit Corinei Bejinariu, managerul MJAI Zalău, activităţile de sâmbătă se vor desfăşura în amfiteatrul roman, pentru ca în ziua următoare, ele să se mute în faţa Porţii Praetoria.

“Un element de maximă noutate îl constituie componenta de gastronomică antică. Astfel, am pregătit mai multe activităţi legate de bucătărie romană, printre care un concurs de gătit în cadrul căruia se vor întrece zece pasionaţi de gastronomie, ei urmând să pregătească reţete preluate din celebra carte a lui Apicius”, a declarat oficialul Muzeului. De asemenea, cei prezenţi vor putea urmări demonstraţia de gastronomie antică susţinută de chef Antonio Passarelli, ajutat de maestrul bucătar Mircea Groza, pe parcursul căreia publicul va primi informaţii despre ingrediente şi modul de preparare, pentru ca la final să poată degusta bucatele.

Un alt element important al celei de-a şasea ediţii a Porolissum Fest sunt atelierele interactive. Pe durata festivalului, publicul se va putea implica în prepararea pâinişoarelor romane, a biscuiţilor ştampilaţi, a vinului aromatizat sau a ceaiurilor miraculoase, va putea participa la jocurile romane şi va avea ocazia să modeleze în lut. Nu au fost uitate competiţiile destinate în special celor mici, aceştia fiind ivitaţi să se întreacă la trasul frânghiei, aruncarea bolovanului sau trasul cu arcul. "Vrem ca principalul segment de public - familiile cu copii - să nu fie doar privitori la spectacolul istoriei, ci să participe activ", a mai spus managerul instituţiei organizatoare.

Programul Porolissum Fest 2016

Sâmbătă, 2 iulie

10.00-12.00 Cu patrula călare pe graniţa romană - excursie pe primul limes al Daciei
14.00-14-30 Urmaşii lui Spartacus - antrenamentul şcolilor de gladiatori
14.30-15.00 Dansuri Arhaice
15.30-16.00 Lupte de gladiatori - momente de interacţiune cu publicul
16.00-17.00 Fii şi tu învingător! - concursuri de tir cu arcul, trasul frânghiei, aruncarea bolovanului, lupte cu ciomagul
17.00-17.15 Cuvântul de salut al oficialităţilor
17.15-17.30 Apicius sub bagheta lui Mircea Groza - concurs de gătit cu participarea pasionaţilor de gastronomie
17.30-17.45 Dansuri arhaice
17.45-18.00 Confruntarea amazoanelor de la Tomis - lupte de gladiator în variantă feminină
18.00-18.30 Dansuri arhaice
18.30-19.00 Lupte de gladiatori
19.30-20.00 Premierea câştigătorilor concursului de gătit şi degustarea preparatelor
20.00-21.00 Concert Mike Godoroja&Blue Spirit
21.30 Prin cenuşa imperiului - asediul nocturn cu săgeţi şi proiectile incendiare

Duminică, 3 iulie:

14.00-14.30 Parada trupelor de reconstituire istorică
14.30-15.00 Passarelli, urmaşul lui Apicius, găteşte pentru tine - introducere în gastronomia antică şi demonstraţie practică
15.00-15.30 Lupte de gladiatori în variantă feminină
15.30 Războaiele vremii - primele cnfruntări din cel de-al doilea război daco-roman
16.30-17.00 Passarelli şi savorile istoriei - bucătăria antică, de la preparare, la degustare
17.00-17.30 Lupte de gladiatori
17.30 - 18.00 Războaiele vremii - armata romană cucereşte Dacia

În spectacolul de la Porolissum Fest vor fi implicate Asociaţia Amicii Muzeului Zalău, Asociaţia Terra Dacica Aeterna Cluj-Napoca, Asociaţia Omnis Barbaria Satu Mare, Asociaţia Castrum Novis Sibiu, Asociaţia Culturală  Geto-Dacii din Moldova Iaşi, Asociaţia Culturală Tomis Constanţa, Nimfele Daciei Zalău, Vulturii din Călata, Lupii Pustiei Oradea şi Asociaţia Virtus Antiqua Cluj-Napoca.

Vă mai recomandăm:

Spăcelul de Sălaj, model pentru iile de astăzi. Cum topeau sătencele cânepa pe rouă, pentru a-şi decora cămăşile tradiţionale

Cine sunt „Nimfele Dace“, tinerele care dansează fermecător şi fac cunoscută în Europa istoria antică a României VIDEO

Copiii au invadat Muzeul Judeţean. Maraton de evenimente la Noaptea europeană a muzeelor - FOTO

Istoria în miniatură a Daciei romane, în expoziţie la Zalău

Muzeul Judeţean te invită să corectezi falsurile istoriei

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite