Se caută voluntari care să salveze de la ruină un monument istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma evenimentului caritabil organizat la începutul lunii octombrie, în cadrul concertului “Un secol de muzică românească”, au fost strânşi banii necesari pentru o parte dintre materialele necesare punerii în siguranţă a Bisericii de lemn de la Brusturi.

Demersurile voluntarilor din spatele proiectului "Ambulanţa pentru Monumente - Transilvania de Sud" pentru salvarea Bisericii de lemn de la Brusturi se vor materializa la finele lunii octombrie, când vor demara lucrările de refacere a acoperişului.

În cadrul concertului "Un secol de muzică românească" susţinut, în 4 octombrie, la Zalău, de către violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga, au fost strânşi din donaţiile publicului aproape 6.000 de lei pentru Biserica monument istoric din Brusturi, aflată într-o stare avansată de degradare. “Am reuşit să adunăm fondurile pentru o parte a materialelor necesare intervenţiei de la biserica din Brusturi, comuna Creaca, judeţul Sălaj având promisiuni din partea autoritaţilor pentru susţinere cu alte finanţări pe parcursul desfăşurării lucrărilor”, au scris reprezentanţii proiectului pe reţeaua de socializare.

Lăcaşul de cult a intrat în atenţia “Ambulanţei pentru Monumente – Transilvania de Sud”, proiect-pilot susţinut de către Alteţa Sa Regala Prinţul de Wales şi coordonat de Asociaţia “Monumentum”, care a lansat un apel pe Facebook solicitând sprijin financiar pentru punerea în siguranţă a bisericii. Potrivit voluntarilor, fără intervenţia de urgenţă, imobilul vechi de peste trei secole nu va supravieţui iernii 2018-2019.

Intervenţia, la finele lunii octombrie

Pentru lucrările ce vor debuta la finele acestei luni şi se vor întinde pe parcursul a două săptămâni, iniţiatorii proiectului au anunţat că au nevoie de 15 voluntari: “Cazarea va fi asigurată de către membri ai comunităţii din Brusturi şi parohia din localitate. Fiecare voluntar trebuie să fie pregătit cu sac de dormit, încălţăminte de lucru, îmbrăcăminte subţire şi groasă de sezon, frontală, alte lucruri personale de teren. Ne bucurăm şi de cei care vor sta numai o zi sau două, doar să ne anunţe în acest sens”.

“Intervenţia constă în înlocuirea laţilor şi a şiţelor degradate şi consolidarea şarpantei afectate de intemperii. Şiţa este deja pregătită şi depozitată în sat. Montarea unei şiţe horjite de tip bot de raţă precum cea de la Brusturi reprezintă o piatră de încercare pentru mulţi dintre noi. Se spune că devii un bun meşter abia după ce reuşeşti să baţi o asemenea şiţă pe muchii”, a mai precizat sursa citată.

Lucrările au în primul rând un scop didactic pentru tinerii aflaţi în diferite stagii de formare profesională, dar doreşte, totodată, să atragă şi participarea altor iubitori ai patrimoniului. Rolul evenimentului este inclusiv de a crea un model de intervenţie de tip "ambulanţa pentru monumente” care să fie preluată şi implementată ulterior la nivelul judeţului Sălaj şi Maramureş.

Biserica de la Brusturi provine cel mai probabil din jurul anului 1701 şi a fost ridicat din bârne de stejar, la dimensiuni reduse, pe un plan dreptunghiular. La răsărit, absida se închide în cinci laturi, iar pe sud se remarcă un pridvor (de-a lungul pronaosului, naosului şi absidei altarului) şi îmbinări în console masive. Vechimea, tehnica arhaică de construcţie, silueta, detaliile sculptate (la interior şi exterior), alături de pictura din interior (care a avut cel mai mult de suferit de la ploi) constituie argumente puternice pentru ca acest reprezentant deosebit al arhitecturii noastre din lemn să fie cât mai repede salvat.

Mai puteţi citi:

Apel pe Facebook pentru salvarea unei biserici de lemn monument istoric. Proiectul, susţinut de însuşi Prinţul Charles

Blestemul nepăsării. Cum s-au transformat nişte monumente cu mare valoare istorică, în mormane de ruine

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite