Secretar de municipiu trimis în judecată pentru ilegalităţi cu terenurile statului. Valoarea uriaşă a prejudiciului cauzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stelian Potroviţă a fost secretar timp de 26 de ani FOTO graiulsalajului.ro
Stelian Potroviţă a fost secretar timp de 26 de ani FOTO graiulsalajului.ro

Fostul secretar a fost trimis in judecată de către procurorii DNA, într-un dosar de corupţie, alături de un coleg de serviciu şi un om de afaceri.

Stelian Potroviţă, cel care a ocupat timp de 26 de ani funcţia de secretar al municipiului Zalău, a fost trimis în judecată de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Cluj pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În acelaşi dosar va fi adus în faţa instanţei şi Dorel Crinel Onaca, inspector în cadrul Serviciului Registru Agricol şi Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primăria Zalău, precum şi cunoscutul afacerist Dan Radu, ambii sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

Potrivit DNA, în cursul anului 2011, inculpatul Potroviţă Stelian, în calitatea de secretar al municipiului, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu în contextul atribuirii către Dan Radu a unei suprafeţe de teren intravilan, de 6.100 mp, ce aparţinea Statului Român şi care nu făcea parte din rezerva aflată la dispoziţia Comisiei Locale. La momentul respectiv în localitatea Zalău existau alte suprafeţe de teren agricol, pentru a satisface integral cererile proprietarului, arată anchetatorii.

În demersul său, fostul secretar ar fi beneficiat şi de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi, "care i-ar fi pus la dispoziţie mai multe înscrisuri (documentaţia topografică) care au stat la baza semnării procesului verbal de punere în posesie", spun procurorii DNA.

Ministerul Finanţelor Publice a precizat că se constituie parte civilă în cauză şi solicită restituirea bunului în natură şi restabilirea situaţiei anterioare, prin revenirea acestuia în proprietatea statului şi prin anularea actelor juridice produs al infracţiunii. Dacă repararea pagubei în natură nu mai este posibilă, Ministerul a cerut repararea pagubei prin obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentând contravaloarea bunului imobil, precum şi acordarea despăgubirilor băneşti pentru folosul de care a fost lipsită partea civilă.

Procurorii DNA susţin că prin infracţiunea săvârşită statul român a fost prejudiciat cu 1,75 milioane de lei, din care 1,31 milioane de lei reprezintă valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, iar 444.000 de lei, lipsa de folosinţă a terenului în perioada aprilie 2011 - decembrie 2019.

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sălaj, cu propunere de menţinere a măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.

Mai puteţi citi:

Nume grele în dosarul afacerilor cu terenuri în care sunt implicaţi funcţionari din Primăria Zalău. Printre ei, şi fostul subprefect

Instanţa l-a trimis acasă pe afaceristul Radu Dan. El scapă de gratii după 21 de luni de arest preventiv

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite