Situaţie tragi-comică la Arhivele Naţionale Sălaj. Salariaţii aduc aspiratoare de acasă pentru a face curat în birouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dănuţ Pop, şeful Arhivelor Naţionale Sălaj FOTO Mirel Matyas
Dănuţ Pop, şeful Arhivelor Naţionale Sălaj FOTO Mirel Matyas

După desfiinţarea, în 2011, a postului de îngrijitor, angajaţii s-au văzut puşi în situaţia de a face curăţenie prin birouri şi de a cosi iarba din curtea instituţiei.

Angajaţii Arhivelor Naţionale - Serviciul Judeţean Sălaj sunt nevoiţi să cumpere din bani proprii materialele de curăţenie şi să aducă aspiratoare de acasă pentru a igieniza birourile. Mai mult decât atât, în lipsa unui îngrijitor, salariaţii trebuie să se ocupe inclusiv de cositul ierbii din spaţiul exterior clădirii. Semnalul de alarmă a fost tras de către şeful Serviciului, Dănuţ Pop.

Acesta a precizat că bugetul alocat permite doar plata salariilor şi a utilităţilor, aprovizionarea cu cele necesare activităţii şi reparaţiile echipamentelor IT  făcându-se, de multe ori, cu întârziere. De asemenea, alocaţiile bugetare pentru materiale şi dotări specifice de arhivă, consumabile de restaurare, achiziţii de publicaţii şi de documente din Fondul Arhivistic Naţional, editare de publicaţii lipsesc aproape cu desăvârşire.

"Activitatea este afectată şi de lipsa unui îngrijitor, post desfiinţat încă din 2011. Aceasta a făcut, la fel ca în anii precedenţi, ca atribuţiile acestuia să fie repartizate altor lucrători, activitatea de curăţenie generală desfăşurându-se, în mod obişnuit, vinerea. Materialele necesare efectuării şi întreţinerii curăţeniei se asigură din banii angajaţilor serviciului", a menţionat Dănuţ Pop, calificând această situaţie drept una "de neconceput".

Potrivit spuselor sale, pe lângă cel puţin un aspirator funcţional, instituţia mai are nevoie de calculatoare pentru Biroul Relaţii cu Publicul şi Sala de Studiu, dar şi de aparate de citit microfilme, în condiţiile în cele existente nu funcţionează şi sunt prea uzate moral pentru a putea fi reparate. "Avem nevoie de sisteme de sisteme de supraveghere video, cerute, de altfel, şi de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sălaj care asigură paza clădirii, măcar la intrarea în sediu şi la sala de studiu, un atelier/laborator de legătorie/restaurare dotat corespunzător, instalaţii de alarmare şi antiincendiu funcţionale, aparat de aer condiţionat în sala destinată aparaturii tehnice pentru reţeaua metropolitana şi multe, multe altele", a adăugat Dănuţ Pop.

O altă problemă stringentă ţine de degradarea clădirii în care funcţionează Arhivele sălăjene, în condiţiile în care tencuiala este căzută, scările de acces sunt distruse, rampa de acces pentru persoanele cu dizabilităţi nu e finalizată, geamurile sunt încropite din bucăţi, cu gratii ruginite. Nici interiorul nu arată mai bine, pereţii şi pardoselele fiind afectate de infiltraţiile repetate ale apei, vopseaua uşilor şi ferestrelor fiind scorojită. "Pentru a asigura protecţia documentelor şi cărţilor deţinute, conform cerinţelor, reparaţia capitală a clădirii serviciului rămâne absolut necesară", a subliniat şeful Serviciului.

La Arhivele Naţionale Sălaj lucrează 11 persoane.

Mai puteţi citi:

Primarul care cere reducerea numărului de poliţişti din comună. „Localnicii îi urăsc cu patimă“

Consilier PSD despre banii cheltuiţi cu reabilitarea Casei „Iuliu Maniu“: „Cu sumele acestea ar putea fi construit un ştrand termal“

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite