Zalău

articolul anterior articolul urmator

Soluţie în pandemie pentru încasarea taxelor bisericeşti. „Credincioşii să pregătească din timp un plic“

62
2 Jan 2021 14:36:53
Autor: Andreea Vilcovschi
Preoţii sfinţesc casele credincioşilor FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Preoţii sfinţesc casele credincioşilor FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Reprezentanţii unei biserici ortodoxe din judeţul Sălaj au găsit o metodă prin care să poată încasa contribuţiile băneşti, respectând, în acelaşi timp, regulile de distanţare socială.

Conform rânduielii bisericeşti, până la Bobotează, preoţii ortodocşi şi catolici umblă cu Iordanul - un vechi obicei prin care sunt sfinţite casele credincioşilor. Pentru că suntem în plină pandemie, reprezentanţii unui lăcaş de cult din judeţul Sălaj au găsit o soluţie pentru ca putea încasa taxa de pomelnic, taxa de cult şi cea pentru cruce, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Pe pagina de Facebook a Bisericii Ortodoxe "Intrarea Maicii Domnului în biserică" din Şimleu Silvaniei a fost postat un anunţ, prin care enoriaşii sunt informaţi cu privire la programul în baza căruia preoţii vor sfinţi locuinţele, dar şi la regulile pe care oamenii trebuie să le respecte. O atenţie aparte este acordată modului în care se vor încasa contribuţiile băneşti, credincioşii fiind înştiinţaţi că trebuie să pregătească din timp plicul cu bani. 

„Se recomandă ca, pentru respectarea regulilor de distanţare şi pentru reducerea timpului întâlnirii, credincioşii să pregătească din timp un plic, pe care să noteze numele familiei şi adresa, în care pot pune, după caz şi după dorinţa fiecăruia, pomelnicul familiei pentru pomenirile anuale (15 lei/nume/an), taxa de cult (100 lei/an/major angajat) şi pentru cruce. Ulterior, în acelaşi plic, fiecare îşi va primi chitanţa la biserică.

În cazul în care programul afişat va suferi modificări din motive temeinice (ex: înmormântare, etc.) este important de reţinut, ca regulă principală, faptul că preotul nu va veni la sfinţirea caselor după ora 20:00!", se arată în postarea ce a fost distribuită pe mai multe grupuri de Facebook. 

Mersul cu Iordanul este o veche rânduială bisericească şi presupune sfinţirea caselor credincioşilor ortodocşi şi catolici. Însoţiti de alţi slujitori ai bisericii, preoţii pornesc acest ritual încă din prima zi a anului, astfel încât până în ajun de Bobotează să poată vesti botezul Mântuitorului şi pentru a binecuvânta casele tuturor enoriaşilor.

Cu prilejul acestei vizite pastorale, cu ajutorul unui mănunchi de busuioc cufundat în vasul cu apă sfinţită, preoţii stropesc prin casă şi îi binecuvântează pe toţi membrii familiei, lucrurile pe care aceştia le folosesc, dar şi întreaga gospodărie. 

În tot acest timp, preotul ţine în mâna dreaptă crucea şi cântă Troparul Bobotezei: "În Iordan botezându-Te, Tu Doamne, închinarea Treimii s-a arătat, că glasul părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te şi Duhul, în chip de porumb, a adeverit întărirea Cuvântului. Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, mărire Ţie". 

Acest ritual se execută anual, întrucât sărbătoarea Bobotezei este considerată una a reînnoirii, a începutului unei noi vieţi duhovniceşti.

Vă mai recomandăm:

„Mersul cu Iordanul“: care sunt semnificaţiile vechiului obicei creştin
 
Ce spun preoţii despre presupusele pedepse divine pentru munca în zi de sărbătoare: „Sfinţii nu sunt slujitori ai răului“
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

62 Comentarii

mitrut
2.01.2021, 14:40:19

Da, se pregatesc popii sa-si schimbe masinile si mobila!

+18 (24 voturi)
Rechavia Pinsker
2.01.2021, 14:51:38

sarlatanii astia inventeaza "taxe". dati-le un sut in dos.

+10 (14 voturi)
legiolegio
2.01.2021, 14:52:21

Ce contributii banesti ptr biserica , de cand si de ce cetateanul este obligat sa plateasca contributii la biserica ? Ce se intampla cu aceste contributii,darile ptr botezuri ,inmormantari ,unde ajung banii acestia ,sa inteleg ca ptr a crestina un nou nascut ,ptr a l aduce in turma domnului se plateste ,CATI BANI A LUAT IOAN BOTEZATORUL PTR BOTEZUL LUI ISUS ?

+13 (17 voturi)
Nirolf
2.01.2021, 14:53:32

Distantarea sociala . Acest tip de distantare , pe cat este de concreta , pe atat este de amagitoare , fiind parte a iluziilor create de relatiile de putere . Distanta sociala dintre un medic , profesor , inginer etc si un cioban , vacar , gropar este aceiasi ca dintre Gigi Becali si un prof universitar . In favoarea cui este aceasta distanta sociala depinde de morala societatii .

+8 (12 voturi)
Aud Culori
2.01.2021, 15:08:44

In curand daca o sa vrem sa spunem o rugaciune in casa ,mai intai va trebui sa depunem in contul preotului ceva leuti.

+7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (62)

Modifică Setările