Specialităţi tradiţionale la tăiatul porcului. Ce bucată de carne să alegi pentru a obţine un deliciu culinar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviţi friptura cu murătura preferată FOTO Facebook.com/Mircea Groza
Serviţi friptura cu murătura preferată FOTO Facebook.com/Mircea Groza

O componentă importantă a ritualului tăierii porcului o reprezintă pregătirea mesei pentru toţi cei care au luat parte la eveniment. Printre delicatesele care se gătesc în această perioadă în zona rurală a Sălajului se numără friptura misăraşului adică a măcelarului din sat.

Friptura misăraşului este unul dintre preparatele ce nu lipsesc de pe masa celor care au fost implicaţi în tăierea şi pregătirea porcului.

Culegătorul sălăjean de reţete tradiţionale Mircea Groza spune că acest fel de mâncare se face din obrajii porcului (maseteri), o carne moale, suculentă, uşor gelatinoasă şi extrem de gustoasă. Ai nevoie de cel puţin patru bucăţi, de ceapă, untură, usturoi, sare şi piper.

Începi prin a căli ceapa tocată mărunt, într-o cratiţă în care ai pus o lingură generoasă cu untură. Când a căpătat un aspect sticlos, pui bucăţile de carne, sărezi şi piperezi după gust şi îi rumeneşti pe toate părţile, la foc molcom. Din când în când, adaugi câte puţină apă caldă.

Pisezi doi-trei căţei de usturoi, îi amesteci cu puţină apă din cratiţă, apoi verşi totul peste carne şi laşi să fiarbă, acoperit. Când carnea s-a gătit, mâncarea este gata. Serveşte-o cu pâine proaspătă şi murătura preferată.

Poftă bună!

Mai puteţi citi:

Un altfel de papricaş. Reţeta simplă şi delicioasă a preparatului pe bază de ouă

Gusturile minunate de pe vremea bunicii. Reţeta savuroasei topale de pui cu ciuperci

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite