Spital dat în judecată pentru primele de vacanţă neachitate. Suma uluitoare pe care o datorează personalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii celei mai mari unităţi spitaliceşti din Sălaj au apelat la instanţele de judecată pentru a-şi primi voucherele de vacanţă la care au dreptul conform legii.

Sute de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău au dat unitatea medicală în judecată pentru că li s-a refuzat acordarea voucherelor de vacanţă aferente anilor 2018 şi 2019. Potrivit legislaţiei în vigoare, fiecare lucrător, indiferent de postul pe care îl ocupă, acea dreptul la vouchere în valoare de 1.450 de lei pentru fiecare dintre cei 2 ani. Conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ nu le-a oferit aceste drepturi, invocând lipsa banilor. 

Pe rolul instanţelor de judecată sunt, în acest moment, mai multe procese deschise de către angajaţi. Cei care sunt membri ai Sindicatului Sanitas au ales să se judece prin intermediul organizaţiei sindicale; ceilalţi s-au grupat pe secţii şi şi-au găsit avocaţi care să le reprezinte interesele.

"Avem şi noi, la Curtea de Apel Cluj, două acţiuni în numele a celor aproape 450 de membri de sindicat. Tribunalul Sălaj, care a fost prima instanţă, ne-a dat câştig de cauză, însă spitalul a făcut apel, care urmează să se judece. Sperăm ca soluţia finală a magistraţilor să rămână în favoarea salariaţilor", ne-a declarat Chelement Hodiş, liderul Sindicatului Sanitas Sălaj.

Ce spune instanţa

În motivarea Tribunalului Sălaj prin care 35 de angajaţi şi-au câştigat cei 2.900 de lei reprezentând contravaloarea tichetelor pe cei doi ani se precizează că spitalul avea obligaţia de a acorda aceste drepturi: "Obligaţia angajatorului este de a acorda salariatului beneficiul material cu ocazia plecării acestuia în concediu, obligaţie imperativă care generează o obligaţie subsecventă ce reiese din necesitatea respectării de catre angajator a normelor privitoare la gestiunea şi contabilitatea sumelor de bani încasate din activităţile prestate de angajator şi de evidenţiere în bugetele proprii a tuturor sumelor plătite şi încasate. Obligativitatea corelativă de a plăti voucherele de vacanţă nu reprezintă o condiţie facultativă a angajatorului, în condiţiile în care acesta a prevăzut în bugetul din anul 2019 toate sumele necesare acordării voucherelor de vacanţă, lipsa disponibilităţilor financiare neputând fi suportată de către reclamanţi". Soluţia magistraţilor sălăjeni a rămas definitivă, după ce Curtea de Apel Cluj a respins apelul Spitalului Zalău.

Explicaţiile conducerii spitalului

Într-un răspuns al conducerii SJU Zalău, transmis la solicitarea "Adevărul", conducerea SJU Zalău precizează că în bugetul pe 2018 nu au fost cuprinse sumele necesare plăţii respectivelor vouchere. 

Un an mai târziu, achitarea acestor drepturi a fost imposibilă întrucât unitatea a realizat servicii medicale peste valoarea contractată. 

"Spitalul nu este o instituţie publică finanţată în mid direct de la bugetul de stat şi nu primeşte sume de la buget cu destinaţie specifică pentru acordarea voucherelor de vacanţă. Acestea se pot acorda numai dacă veniturile realizate din contractele încheiate pentru furnizarea serviciilor medicale permit acest lucru. Bugetul de venituri şi cheltuieli al spitalului se elaborează având ca fundament estimarea veniturilor care urmează a fi încasate de către spital, conform legislaţiei în vigoare. 

În bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2018, nu au fost cuprinse sumele necesare acordării voucherelor de vacanţă. Cu toate că, în bugetul de venituri şi cheltuieli al anului 2019 au fost prevăzute sumele necesare acordării voucherelor de vacanţă, iar numărul maxim de servicii medicale care s-au putut contracta cu CAS Sălaj au fost decontate integral, SJU Zalău a realizat servicii medicale pentru valoarea contractată, acest fapt ducând la imposibilitatea acordării acelor vouchere", se arată în răspunul unităţii medicale.

Având în vedere că în 2018, SJU Zalău avea 1.280 de salariaţi, iar în 2019, 1.293, suma totală de care are nevoie unitate pentru a plăti personalului primele de vacanţă restante depăşeşte 3,7 milioane de lei.
"Ni s-a transmis că vor fi nevoiţi să închidă spitalul dacă ne plătesc voucherele restante, că banii pe care trebuie să îi achite ar falimenta spitalul", a mai spus liderul sindical.

În prezent, SJU Zalău are 1.288 de angajaţi, care au dreptul, conform legii, la respectivele tichete în valoare de 1.450 de lei. Acest lucru înseamnă un necesar de peste 1,8 milioane de lei. Potrivit oficialilor Spitalului, pentru anul în curs a fost elaborat un buget care să acopere şi acordarea voucherelor.

Mai puteţi citi:

Alertă la Spitalul din Zalău, după ce un pacient de la Urologie a fost confirmat cu coronavirus

Bâlbâielile autorităţilor din Sălaj în problema testării COVID-19. De ce nu pot fi folosite cele patru aparate PCR existente

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite