Sportivii de aur ai Sălajului: au câştigat medalii şi titluri mondiale, acoperite de praful uitării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai reprezentativ nume pentru campionii de altădată dat uitării azi este cel al volebalistului Mircea Tutovan, inventatorul serviciului din săritură şi câştigătorul, cu echipa Dinamo, a mai multe titluri de campion naţional şi european.

Chiar dacă este o prezenţă pe care este greu să o treci cu vederea, dată fiind înălţimea sa impresionantă şi faptul că se află, în fiecare zi, prin centrul Zalăului plimbându-şi soţia imobilizată într-un scaun cu rotile, puţini ştiu ce performanţe a avut, în cariera sa de sportiv, Mircea Tutovan, recunoscut ca fiind unul din cei mai buni voleibalişti ai României. Până la el, niciun voleibalist din lume n-a executat serviciul din săritură. „Ce făceam eu nu era chiar ca serviciul din săritură de azi. În sensul că eu nu-mi luam elan, ci pur şi simplu săream şi loveam mingea. Ulterior, voleibaliştii au început să preia acest stil şi să-l perfecţioneze“, ne-a explicat el, în urmă cu ceva vreme. Însă cu acest stil „imperfect“ de a servi, a fost declarat ani la rândul jucătorul cu cel mai bun serviciu din lume. „Am făcut o dată opt puncte consecutive într-un set direct din serviciu. Şi, culmea, le-am făcut cu echipe Rusiei, cea mai bună echipe din lume la acea vreme!“, el. Campion de meserie Mircea Tutovan, lansat în volei sub numele de Mircea Codoi (a purtat o vreme numele mamei), s-a născut în localitatea Nemşa, comuna Moşna, judeţul Sibiu. A pus prima oară mâna pe mingea de volei după ce a terminat clasa a VIII-a. Graţie înălţimii, de 1,99 metri (la 14 ani avea 1,94!), dar şi priceperii sale, în mai puţin de patru ani era deja cooptat în lotul echipei Dinamo, alături de care a câştigat zece titluri naţionale. A mai câştigat Cupa Cupelor şi Cupa Campionilor Europeni. Sunt doar câteva dintre rezultatele sale de excepţie. Are doi băieţi, însă niciunul nu i-a urmat în carieră.

Sibian de orgine, Mircea Tutovan a ajuns în Sălaj graţie doctorului Ioan Puşcaş. „În 1981, când m-am transferat de la Dinamo, am primit o ofertă de la Şimleu, de 120.000 de lei, dar şi una de la cei de la Oradea, care-mi ofereau 200.000 de lei. Am ales Şimleul pentru doctorul Puşcaş, pe care l-am cunoscut în Mexic, la Campionatul Mondial de Volei“, povesteşte sportivul. Risipitor din fire, campionul, care recunoaşte şi că i-a mai plăcut şi să bea, deşi niciodată în timpul antrenamentelor sau înainte de meciuri, trăieşte azi dintr-o pensie de militar şi o indemnizaţie de merit, ce cumulează, împreună, abia 3.000 de lei.

O altă campioană a Sălajului este Felicia Ţilea Moldovan, pentru aproape un sfert de secol cea mai bună aruncătoare de sulită din România şi din chiar din lume, la un moment dat. Felicia s-a născut în judeţul Bistriţa-Năsăud, în în 1989 ajunge la Zalău, legitimându-se la Clubul Sportiv de aici. perioada petrecută aici, până în 1997, reprezentând vârful său de carieră. La Goteborg, în 1995, cucereşte titlul de vicecampioană mondială, primind, ulterior, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Zalău, în acelaşi an câştigând şi poziţia de campioană mondială universitară la Fukuoka – 1995. În anul următor, aruncă suliţa la 69.26 metri, reprezentând cea mai bună performanţă mondială a anului 1996. Ocupă locul cinci la Campionatul Mondial de la Atena – 1997, se află între primele 10 suliţaşe la Campionatul European de la Budapesta (1998), finalistă la Campionatul Mondial de la Sevilla – 1999, Edmonton – 2001, Osaka – 2007. În 2008, la vârsta de aproape 41 de ani, participă pentru a patra oară la Jocurile Olimpice, la Beijing.

Felicia Ţilea locuieşte în prezent în Spania, fiind legitimată la un club de acolo.


De Zalău îşi leagă numele şi Gheorghe Guşet, multiplul campion naţional la aruncarea greutăţii şi de cinci ori câştigător în Cupa Europei, este primul român care a înregistrat o performanţă de peste 20 de metri la această disciplină şi singurul care a trimis bila de fier la peste 21 de metri. La 38 de ani, în 2006, Gheorghe Guşet a îmbunătăţit recordul naţional la aruncarea greutăţii în cadrul Campionatelor Mondiale de atletism de la Moscova şi a stabilit cea mai bună performanţă pentru vârsta respectivă.

Gheorghe Guşet este antrenor de atletism la Clubul Sportiv Municipal Zalău, unde îl antrenează şi pe fiul său, George.Guşet Jr. calcă pe urmele tatălului său, obţinând anul acesta locul al treilea la Campionatul Naţional de Atletism de Sală.

Citeşte şi FOTO Dragostea pentru sport nu are vârstă: doi soţi, în vârstă de aproape 79 de ani, au alergat azi la crosul Tenaris şi au trecut linia de sosire ţinându-se de mână

FOTO Start în maratonul ciclistic de la Zalău. Peste 120 de concurenţi au pornit pe cele trei trasee

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite