Zalău

articolul anterior articolul urmator

Subiecte greşite la Bac pentru elevii dintr-un centru de examen. Cum a fost posibil incidentul şi ce soluţii s-au găsit

1
26 Jun 2020 18:46:04
Autor: Andreea Vilcovschi
Incidentul a fost raportat la Minister FOTO Arhivă
Incidentul a fost raportat la Minister FOTO Arhivă

Nici membrii comisiei de examen, nici candidaţii nu au observat că subiectele la limba română nu erau cele corespunzătoare.

14 absolvenţi de clasa a XII-a care au susţinut proba la limba română a Bacalaureatului la Liceul Tehnologic "Ion Agârbiceanu" din Jibou au primit subiecte greşite. Dintr-o neatenţie a comisiei de examen, candidaţilor, absolvenţi de profil real, le-au fost împărţite subiectele de la profilul uman.

"Membrii comisiei trebuiau să ducă în sala de examen subiectele corespunzătoare profilului candidaţilor, respectiv cele de la real. După ce s-au uitat peste subiectele primite, elevii au semnat un proces-verbal că au luat la cunoştinţă că au primit subiectul corect. Toţi cei 14 au semnat, fără să observe că pe foaia cu subiecte era trecut profilul uman, iar nu real. La ieşirea din examen, consultându-se cu alţi elevi, şi-au dat seama că au primit alte subiecte decât ar fi trebuit şi s-au adresat comisiei de examen", a declarat inspectorul şcolar general Vasile Bulgărean.

În situaţia dată, existau două posibilităţi, spune şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj: să fie corectate lucrările ori cei 14 să dea un nou examen, în aceeaşi zi, în care să primească un subiect de rezervă. Elevii au optat pentru prima variantă.

"Pericolul cel mai mare era să li se corecteze lucrările după baremul de la real. Ca urmare, comisia din centrul de examen de la Jibou a anunţat Comisia Judeţeană de Bacalaurat, care, la rândul său, a sesizat Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Elevii respectivi nu au dorit să repete proba scrisă la limba română cu subiectele de rezervă şi au dat declaraţie că vor să li se corecteze lucrările în conformitate cu subiectul primit. De la Ministerul Educaţiei, s-a primit aprobare scrisă în acest sens, astfel încât doleanţele elevilor au fost respectate", a explicat Bulgărean.
Potrivit acestuia, va fi constituită comisie de anchetă, iar cei care se fac vinovaţi de incident vor fi traşi la răspundere.

Pentru sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului din acest an, subiectele la Română au fost aceleaşi la profilul real şi la profilul umanist. Singura diferenţă a fost la subiectul al III-lea, unde a picat comedia, însă cerinţa a fost diferită: celor de la uman li s-a cerut să prezinte particularităţile unei comedii studiate, iar celor de la real, particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Citiţi şi:

Cum a încercat un tânăr să trişeze la Bacalaureat. Colegii din sala de examen l-au dat de gol

Bacalaureat 2020 Sălaj. Aproape 300 de absolvenţi din promoţiile vechi dau examenul de maturitate

VIDEO Surpriza uriaşă pregătită de profesori pentru absolvenţii unui liceu din România. Ce mesaje le-au transmis vedetele

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

ivanhoe zoom
27.06.2020, 01:52:15

Bugetari indolenti,nimic nou.

Modifică Setările