Tenaris îşi continuă dezvoltarea în România. A cumpărat un fost gigant al cuprului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După intrarea în faliment a companiei Cuprom, lichidatorul judiciar a scos la vânzare fabrica de conductori emailaţi din cupru de la Zalău.

Compania Tenaris, lider mondial în producţia de ţevi pentru industria energetică, îşi continuă dezvoltarea pe piaţa autohtonă. Recent, societatea Silcotub Zalău, parte a grupului Tenaris, a cumpărat terenurile şi clădirile fabrica de conductori emailaţi din cupru pe care Cuprom le-a deţinut în municipiu. Informaţia a fost confirmată de către reprezentanţii fabricii de ţevi. "Silcotub SA a semnat cu societatea Cuprom SA, reprezentată prin lichidator judiciar BDO Business Rstructurind SPRL, un contract de vânzare-cumpărare, în baza căruia a achiziţionat activele societăţii Cuprom SA, situate la adresa din municipiul Zalău, B-dul Mihai Viteazul nr. 111", ne-au transmis oficialii Silcotub.

Potrivit sursei citate, prin achiziţia acestor active din imediata sa vecinătate, Silcotub îşi va consolida operaţiunile sale de bază din domeniul fabricării produselor şi componentelor tubulare.
Reprezentanţii societăţii nu ne-au dezvăluit valoarea tranzacţiei, însă surse de pe piaţă susţin că ar fi vorba despre peste 5 milioane de euro.

Cuprom, în faliment din 2015

Din 2004, când a achiziţionat fabrica de ţevi de la Zalău şi a transformat-o în centrul operaţiunilor pentru România, Tenaris a investit permanent în reşedinţa de judeţ, creându-şi noi capacităţi de producţie şi extinzându-şi gama de produse. Valoarea investiţiilor făcute în toţi aceştia ani depăşeşte 400 milioane de dolari. În total, la Silcotub lucrează peste 1.000 de angajaţi din oraş şi din ţări de pe toate continentele lumii.

cuprom

Fabrica de conductori emailaţi din cupru de la Zalău a fost fondată în 1972, sub denumirea de Compania de Cablu Electric Laminat, şi a devenit, în 1990, SC Elcond SA. În anii 2003-2004, Cuprom a achiziţionat toate activele firmei de la Zalău, dar şi a fabricii Phoenix Baia Mare, pentru ca în urma procesului de retehnologizare şi modernizare, să ajungă cel mai mare producător de cupru din România şi unul dintre cei mai mari din Europa de Est. În 2008, Cuprom a intrat în insolvenţă, pentru ca şapte ani mai târziu, instanţa să oficializeze falimentul cerut de băncile creditoare.

Ancheta procurorilor a stabilit că falimentul s-a produs pe fondul gestiunii frauduloase de care au dat dovadă Horia Simu, Ghiorghe Avasilichioaei şi Radu Cristian Ardelean, care "au acţionat concertat, în urma unei înţelegeri prealabile şi prin această modalitate au transferat activele SC Elcond SA Zalău către SC Cuprom SA Bucureşti şi SC Nordexo Manufacturing SRL Bucureşti unde inculpaţii aveau interese, scopul fiind de a dobândi foloase materiale pentru aceste societăţi", potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj.
Dosarul se află pe rolul Tribunalului Maramureş.

Vă mai recomandăm:

De la Ana, la Caiafa. Plimbat în ultimii ani între procurori şi judecătorii sălăjeni, dosarul devalizării Cuprom a fost strămutat la Tribunalul Maramureş

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite