Top 10 locuri comune în care ne umplem de bacterii periculoase. Unde se ascund cel mai frecvent acarienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii susţin că fiecare om este colonizat cu microbi, purtând cu sine aproximativ un kilogram de bacterii. Dacă o parte dintre acestea fac parte din categoria „bacteriilor” bune, ajutând corpul să funcţioneze corespunzător, altele reprezintă pericole mari.

Microbii sunt peste tot: în locuinţele proprii, la locul de muncă, în magazine şi restaurante. Chiar şi pe cele mai banale lucruri din jurul nostru. Dacă adulţii sunt ceva mai feriţi, având o imunitate crescută, cei mici, în schimb, riscă boli grave. Cea mai simplă şi sigură metodă prin care putem evita să ne îmbolnăvim îl reprezintă spălatul pe mâini, spun medicii.

“Orice obiect care este folosit de mai multe persoane devine purtător de microbi şi o ameninţare pentru sănătatea noastră. Printre cei mai periculoase bacterii se numără stafilococul, streptococul sau escherichia coli, cărora li se adaugă virusul Hepatitei A sau bacilul dezenteric”, susţine Ligia Marincaş, medic epidemiolog şi director al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.

Potrivit spuselor sale, cei mai expuşi sunt copiii, al căror sistem imunitar este mai sensibil: “Ei pot dezvolta dermatite, diaree ori diverse forme de enterocolită, hepatita A, infecţii respiratorii. Adulţii sunt, însă, mai protejaţi, dar, teoretic, orice atingere a suprafeţelor murdare reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră”.

Printre cele mai murdare obiecte cu care ne întâlnim zi de zi, epidemiologii enumeră:

1. Banii
În fiecare zi, prin mâinile noastre circulă monede şi bancnote încărcate de microbi. Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea din New York arată că pe bancnote trăiesc aproximativ 3.000 de bacterii.

2. Tastatura şi mouse-ul computerului
Specialiştii susţin că pe tastatura şi pe mouse-ul calculatorului trăiesc mai multe bacterii decât pe colacul toaletei. Riscul de a contacta un microb este mai mare dacă respectivul computer este utilizate de mai multe persoane. De aceea, este indicat ca din când în când să le dezinfectăm cu un tampon îmbibat în spirt

3. Bara de susţinere din autobuz
Rulajul oamenilor în mijloacele de transport în comun este atât de mare, încât microbii sunt la ei acasă. Medicii epidemiologi atenţionează că baza de autobuz este o gazdă primitoare pentru viruşi, bacterii, ciuperci ori paraziţi.

4. Mânerul coşului de cumpărături
De la e-coli la salmonella, coşul de cumpărături colcăie de microbi. Nici nu e de mirare la câtă lume îl manevrează! Tocmai de aceea, nu ar strica să aveţi la îndemână câteva şerveţele umede cu care să curăţaţi mânerul.

5. Tastele bancomatelor
Un studiu al cercetătorilor chinezi a relevat că fiecare tastă a unui bancomat conţine aproximtiv 1.200 de microbi, incusiv e.coli şi viruşi de răceală şi gripă. “Campioană” a fost tasta “enter”, cea mai folosită tastă.

6. Telefonul
Aici vieţuiesc de zece ori mai mulţi microbi decât pe scaunul ori capacul toaletei, susţin unii cercetători.

7. Telecomanda
Manevrată de către toţi membrii familiei, telecomanda este şi un magnet pentru microbi. Poate fi uşor curăţată cu vată înmuiată în spirt.

8. Toaletele din restaurante, mall-uri şi aeroporturi
Toate suprafeţele din toaletele publice sunt pline de microbi, indiferent de cât de temeinic ar fi ele dezinfectate. Tocmai de aceea, respectarea unor reguli minime de igienă te vor feri de eventuale probleme de sănătate.

9. Aparatele de la sălile de sport
Greutăţile, halterele ori echipamentele de aerobic sunt adevărate focare de germeni cu care ne putem pricopsi în timpul orei de sport. Ideal ar fi ca înainte de folosire, să le dezinfectăm. Cum acest lucru nu este tocmai la îndemână, medicii ne sfătuiesc să evităm contactul mâinilor cu gura până reuşim să ne spălăm cu apă şi săpun.

10. Covoarele
Sunt pline de acarieni şi sursă majoră de alergeni pentru persoanele sensibile, în special pentru cei mici. Strănutul, tusea ori nasul înfundat sunt câteva dintre simptomele care îţi indică o posibilă alergie.

Cea mai simplă şi mai la îndemână soluţie o reprezintă spălatul pe mâini cu apă şi săpun, subliniază directorul DSP Sălaj. O altă variată ar fi folosirea şerveţelelor umede, însă epidemiologul ţine să precizeze că şi acestea pot fi contaminate dacă după deschidere sunt păstrate în poşetă. “Sunt un mediu umed şi pot foarte uşor să prindă microbi”, explică Ligia Marincaş.

Vă mai recomandăm:

Creşă versus grădiniţă. Plusurile şi minusurile decisive pentru părinţii nehotărâţi în privinţa viitorului copilului

Semnele care arată că un copil mic are probleme cu vederea. Cum îşi dau seama părinţii că trebuie să meargă la doctor

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite