Topul judeţelor cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile. Explicaţiile unui neonatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şansa la viaţă a nou-născuţilor depinde de accesul la servicii medicale FOTO Arhivă
Şansa la viaţă a nou-născuţilor depinde de accesul la servicii medicale FOTO Arhivă

În fruntea clasamentului naţional al judeţelor cu cea mai mare rată a mortalităţii infantile se află, în ordine, Tulcea, Botoşani şi Sălaj.

Un raport prezentat de Organizaţia "Salvaţi Copiii", bazat pe datele finale ale Institutului Naţional de Statistică, procesate pentru anul 2018, plasează judeţul Sălaj pe podiumul clasamentului naţional, cu a treia cea mai mare rată a mortalităţii infantile.

Conform sursei citate, la nivel naţional, acest indicator a scăzut la 6 la mia de copii născuţi vii, cea mai mică rată, de 3 la mie, se înregistrează în judeţul Dâmboviţa. Judeţe fruntaşe sunt Tulcea, cu 14,7 la mia de copii născuţi vii, Botoşani, cu 12 la mie, şi Sălaj, cu 11,1 la mie.

„Harta mortalităţii infantile din România ne arată un dezechilibru dramatic. Aşa se face că bebeluşii născuţi prematur din mediul rural sunt discriminaţi din prima secundă de viaţă, prin accesul limitat şi insuficient la îngrijirea medicală adecvată“, precizează "Salvaţi Copiii".

Dr. Melinda Baizat, medic specialist neonaolog şi şefa Secţie Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, admite că cifrele sunt îngrijoratoare, dar subliniază că definiţia mortalităţii infantile nu precizează locul sau cauzele de deces: "Intrând aici şi decesele survenite în oricare unitate spitalicească din ţară sau în mediul familial, raportarea statistică se face pe localitate de domiciliu al persoanei, nu pe unitate spitalicească".

Imagine indisponibilă

Potrivit spuselor sale, în 2018, la SJU Zalău au venit pe lume 1.731 de copii, dintre care 171 prematuri. "În timpul spitalizării s-au înregistrat două decese, ceea ce reprezintă 1,1‰, o cifră de 10 ori mai mică din punct de vedere statistic faţă de rata mortalităţii infantile din raportul INS. În 2019, în Secţia Neonatologie nu s-a înregistrat niciun caz de mortalitate neonatală", precizează medicul, adăugând că acest indicator este de peste două ori mai mare în rural decât în urban: "Dacă ne referim la distribuţia acestor cifre, putem constata faptul că, la nivelul judeţului, decesele care au survenit în mediul rural în 2018 au fost de 14,4 ‰, faţă de 6,7 ‰ în mediul urban".

În ceea ce priveşte cauzele ce stau în spatele acestor statistici îngrijorătoare, medicul sălăjean susţine că un rol important îl joacă lipsa de educaţie a viitoarelor mame, dar şi faptul că provin din medii sărace, fără acces la asistenţă medicală: "Din păcate, dezvoltarea socio-economică precară, faptul că o bună parte dintre mamele copiiilor sunt minore, nu sunt şcolarizate, precum şi faptul că sarcinile nu sunt monitorizate, iar majoritatea viitoarelor mamici din aceste comunităţi se prezintă la medic în momentul naşterii, sunt factori care menţin judeţul în fruntea clasamentului mortalităţii infantile".

Citiţi şi:

Spitalul în care părinţii nu îşi pot fotografia bebeluşii. Mamele strâng semnături pentru a schimba regulamentul

Ce presupune meseria de doula. Povestea uneia dintre singurele femei din Ardeal care practică îndeletnicirea exotică

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite