Zalău

articolul anterior articolul urmator

Premieră naţională: patru case ţărăneşti vor fi restaurate, iar proprietarii lor - învăţaţi să facă turism tradiţional

0
19 Jun 2013 10:15:54
Autor: Olimpia Man
Patru case ţărăneşti vor fi reabilitate prin acest proiect FOTO Arhivă
Patru case ţărăneşti vor fi reabilitate prin acest proiect FOTO Arhivă

Patru case ţărăneşti din Sălaj vor fi reabilitate anul acesta printr-un proiect al Centrului de Cultură şi Artă Sălaj, cu bani primiţi de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Prin acelaşi proiect, proprietarii caselor vor fi învăţaţi ce trebuie să facă pentru a putea atrage turişti către aceste obiective.

Proiectul se numeşte "Acasă ca demult", iar pentru el Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj a primit o finanţare de 50.560 de lei de la Administraţia Fondului de Mediu. Potrivit managerului centrului, Daniel Săuca, cu aceşti bani vor fi reabilitate patru case aparţinând unor gospodari din localităţile Buciumi, Cizer, Pria şi Iaz. adăugând că valoarea proiectului este de peste 60.000 de lei.


Detalii despre proiect au fost date ieri, într-o conferinţă de presă, la care a participat şi  Ionică Pârvu, directorul Centrului de Pregătire Profesională în Cultură Bucureşti, care a spus că acest proiect este primul de acest gen din România şi asta deoarece toate casele incluse în proiect au proprietari, care pe parcursul derulării proiectului vor fi instruiţi astfel încât să poată deveni gazde primitoare pentru cei care le vor trece pragul. Mai mult, iniţiatorii acestui proiect îşi doresc ca turiştii care vizitează aceste gospodării să fie implicaţi în tot felul de activităţi specific zonei, dar şi să poată servi masa cu produse tradiţionale.


Potrivit lui Ionică Pârvu, proiectul a demarat la începutul acestei luni, urmând să fie încheiat la mijlocul lunii noiembrie. După finalizarea lucrărilor de reabilitare a celor patru case, reprezentanţii Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj vor încheia cu proprietarii gospodăriilor ţărăneşti protocoale prin care aceştia vor fi obligaţi să păstreze casele deschise pentru public.

Citeşte şi Reabilitarea picturii murale din fosta sală de bal a oraşului, "bijuteria" Clădirii Transilvania, intră în prelungiri

După 11 ani de procese, magistraţii au decis a cui este Tabăra Meseş

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările