Un călugăr a fugit la Muntele Athos cu banii furaţi de la o mănăstire din Sălaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călugărul fusese desemnat să se ocupe de finanţele schitului
Călugărul fusese desemnat să se ocupe de finanţele schitului

Un călugăr pus să aibă grijă de finanţele unui schit din judeţul Sălaj a furat toţi banii donaţi de credincioşi şi s-a făcut nevăzut.

Lupul - paznic la oi. Cam aşa ar putea fi descrisă situaţia părintelui Andrei care, pus să se ocupe de finanţele Mănăstirii Bobota, situată la limita dintre judeţele Sălaj şi Satu Mare, s-a gândit că i-ar prinde bine banii donaţi de credincioşi pentru continuarea lucrărilor la aşezământul monahal, aşa că i-a luat şi s-a făcut nevăzut.

Incidentul s-a petrecut luna trecută şi a fost sesizat imediat la Poliţie de către Părintele Egumen Mina Pletosu, stareţul schitului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Tincuţa Dumuţa, călugărul, pe numele său Sorin Matei Filip, fusese desemnat de părintele stareţ să se ocupe de finanţele mănăstirii, astfel că avea acces la toţi banii donaţi de credincioşi pentru lucrările de finisare a aşezământului.

Din cercetările făcute de poliţişti, rezultă că acesta a reuşit să plece cu 20.000 de lei, 1.200 de euro şi cu un aparat foto evaluat la 2.500 de lei.

calugar zalau

Schitul Bobota

„Poliţiştii l-au căutat în zonă şi la domiciliul său din Baia Mare, însă nu a fost găsit”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt, care a precizat că poliţiştii nu au, deocamdată, indicii clare cu privire la locul în care s-ar ascunde călugărul cu banii. „Sigur, noi facem în continuare cercetări, pe numele acestuia fiind întocmit un dosar penal pentru delapidare, însă până nu avem indicii cu privire la locul în care se află, nu îl putem da în urmărire”, explică reprezentantul IPJ.

La bursa zvonurilor se spune că acesta s-ar fi dus tocmai în Grecia, la Muntele Athos, acolo unde există o importantă comunitate de călugări ortodocşi.

Purtătorul de cuvânt al Episcopiei: „N-a existat niciun fel de indicii care să ridice suspiciuni asupra lui”

Preotul Gabriel Gârdan, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Sălajului, spune că gestul călugărului i-a susprins pe toţi cei care l-au cunoscut. „N-a existat niciun fel de indicii care să ridice suspiciuni asupra lui. El era la mănăstirea Bobota de aproximativ un an – un an şi jumătate. În toată această perioadă, n-au fost probleme cu el. Tocmai pentru că a dat dovadă de cuminţenie a fost făcut rasofor în 30 noiembrie 2012 şi tot de aceea a fost numit, din decembrie, casierul mănăstirii”, explică părintele Gârdan.

calugar zalau

Chiliile călugărilor

Purtătorul de cuvânt spune că motivul pentru care în mănăstire exista, la acel moment, o sumă destul de mare de bani era faptul că, post fiind, pe la aşezământ s-a perindat un număr mai mare de credincioşi, care au făcut donaţii.

„El, practic, a fugit cu banii pentru pictura bisericii”, completează el. Gabriel Gârdan mai spune că plângerea la poliţie a fost făcută a doua zi după fuga călugărului, în momentul în care cei de la mănăstire au încercat să îl contacteze pe bărbat pe telefonul mobil, însă acesta îşi dezactivase deja numărul.

Aşezământul monahal de la Bobota a devenit, din 25 martie, mănăstire. Acolo trăiesc, potrivit reprezentanţilor Episcopiei Sălajului, şapte călugări.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite