Un elev din Sălaj, campion la tenis şi olimpic, a publicat o culegere de teste de Geografie: „Mă plictiseam într-o seară şi am vrut să văd dacă sunt în stare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Brisc este elev în clasa a VII-a
Andrei Brisc este elev în clasa a VII-a

Un copil din Zalău demonstrează că practicarea sportului de performanţă nu exclude performanţa şcolară. Se numără printre cei mai buni tenismeni ai României, la categoria sa de vârstă, şi este, în acelaşi timp, olimpic la geografie, iar de curând şi-a tipărit şi propriul manual auxiliar la această disciplină.

Pentru Andrei Brisc, un puşti de 13 ani, elev în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Zalău, timpul n-a trecut până acum degeaba. A câştigat, în cei patru ani de când s-a apucat de tenis, mai multe turnee decât poate ţine minte şi a reuşit nu numai să nu îşi neglijeze şcoala, dar să facă performanţă şi aici: în cei doi ani şi jumătate de gimnaziu, a avut numai medii de 10, cu excepţia unei medii de 9 la matematică, în clasa a VI-a, care i-a cam stricat seria de medii ”perfecte”.

Peste toate acestea s-a suprapus şi o pasiune mai veche a lui Andrei, cea pentru geografie. ”Mi-a plăcut de mic să mă uit pe glob şi să învăţ ţările şi capitalele lor. Acum le ştiu aproape pe toate. Mai am de învăţat câteva din America şi gata”, povesteşte elevul. Pasiunea lui i-a adus, anul trecut, pe când era elev în clasa a VI-a, premiul al II-lea la Olimpiada Naţională de Geografie, iar anul acesta ţinteşte la un nou premiu, fiind calificat, din nou, la etapa naţională a competiţiei, ce va avea loc în 9 mai.

Andrei şi-a dus, recent, pasiunea pentru geografie la un nou nivel: a conceput un auxiliar de geografie, care, cu sprijinul financiar al părinţilor săi, a fost tipărit de Editura Caiete Silvane. Auxiliarul este, de fapt, o culegere de teste pentru studierea Geografiei Europei (clasa a VI-a), gândite şi formulate de Andrei.

”Mă plictiseam într-o seară şi m-am gândit că ce ar fi să văd dacă sunt în stare de aşa ceva, pentru că am mai încercat şi înainte, dar am abandonat. De data aceasta, am mers până la capăt, iar în 23 februarie m-am prezentat cu cartea la Editura Caiete Silvane. Au cerut cod ISBN de la Bucureşti, iar după câteva săptămâni am primit acceptul”, povesteşte el, precizând că a făcut cartea pe baza programei şcolare de la această disciplină, adică respectând rigorile respective.

Deocamdată, au fost tipărite o sută de exemplare, pe care le va dărui prietenilor. În funcţie de impactul auxiliarului - în rândul profesorilor de geografie şi printre elevi - va decide dacă va suplimenta tirajul şi dacă va mai lucra şi la alte astfel de auxiliare.

Îmbină sportul de performanţă cu performanţa şcolară

În paralel cu pasiunea pentru geografie, Andrei vrea să meară mai departe şi cu prima sa dragoste, tenisul, pentru care îşi sacrifică o bună parte din timp. ”Am trei - patru antrenamente pe săptămână şi cam două turnee pe lună, în timpul şcolii. În vacanţe, am turnee aproape în fiecare săptămână”, îşi detaliază el programul. Momentan, se află pe locul 22 la nivel naţional la categoria lui de vârstă şi planul lui este să ajungă un profesionist în tenis, fie ca jucător, fie ca antrenor.

Vă mai recomandăm:

Ei sunt elevii cu care ne mândrim: olimpicii care au câştigat premii la naţională

Măsură anti-chiul: elevii vor să meargă la şcoală gratis cu autobuzul

O bibliotecă neobişnuită, în Grădina Botanică din Jibou. Răsfăţ pentru minte şi simţuri: cărţile se citesc, obligatoriu, printre flori

E posibil în România: medaliat cu aur internaţional la filosofie, fără să fi studiat materia la şcoală



 

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite