Un student a fost săltat de procurori pentru trafic de droguri. Tânărul ar fi vândut peste 150 de pastile de ecstasy în decursul unui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studentul a recunoscut în faţa anchetatorilor că vinde droguri FOTO Arhivă
Studentul a recunoscut în faţa anchetatorilor că vinde droguri FOTO Arhivă

Procurorii DIICOT aşteaptă decizia instanţei vizavi de propunerea de arestare preventivă formulată pe numele lui Alexandru Vaida, fiul directorului adjunct de la APIA Sălaj.

Tănărul în vârstă de 22 de ani, student la Cluj-Napoca, este acuzat de trafic de droguri de risc şi de mare risc, după ce ar fi comercializat ecstasy, cannabis şi etnobotanice mai multor persoane din Zalău şi Cluj. „Cu prilejul percheziţiilor pe care le-am făcut la domiciliul tânărului am găsit un grinder (un aparat pentru măcinat cannabis) şi un cântar cu urme de cannabis pe el, dar obiectul dosarului îl reprezintă traficul de ecstasy, care fac parte din categoria drogurilor de mare risc”, a precizat declarat procurorul Dan Bubuiug, şeful DIICOT Sălaj.

Potrivit spuselor sale, tânărul ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că vinde şi consumă droguri, şi că din vara anului trecut până în prezent a comercializat aproximativ 150 de pastile de ecstasy. În total, câteva zeci de tineri au cumpărat substanţe interzise de la studentul zălăuan.

Copii de 12-13 ani, consumatori de etnobotanice

Reprezentanţii DIICOT Sălaj susţin că numărul consumatorilor de droguri, în special de etnobotanice, este în creştere alarmantă. "Un plic se vinde cu 30 de lei şi permite confecţionarea a patru-cinci ţigări, din care fumează până la zece tineri, de regulă la majorate şi diverse petreceri", a precizat Dan Buduşan, procuror în cadrul DIICOT Sălaj. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu printre consumatori se regăsesc chiar şi copii de 12-13 ani. Cei mai mulţi sunt, însă, elevi de liceu. Efectele imediate ale consumului de astfel de substanţe psihoactive sunt greaţă, vărsături, leşin, iar pe termen lung, afecţiunile psihice, procurorii menţionând că există tineri care au fost internaţi la Psihiatrie din acest motiv.

Din sala de clasă, la Urgenţă

De la începutul acestui an, 37 de tineri din judeţ au ajuns în spital din cauza consumului de substanţe interzise, conform statisticilor Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) al Judeţului Sălaj. Cel mai recent caz s-a petrecut în luna septembrie, când trei elevi din clasa a IX-a de la Liceul Tehnologic "Voievodul Gelu" din Zalău au fost duşi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău după ce au leşinat în timpul orei de curs. Valer Merce, coordonatorul CPECA Sălaj, susţine că, de regulă, cei care ajung la spital sunt consumatori vechi: "Etnobotanicele au risc adictiv foarte mare, unele fiind chiar mai periculoase decât drogurile clasice, pentru că neştiind cu ce substanţă chimică au fost impregnate resturile vegetale, nu ştim nici la ce simptome să ne aşteptăm. De regulă, în cazul consumului cronic apar, pe lângă greaţă, vărsături, leşin ori probleme cardiace, manifestările psihice, persoana în cauză având senzaţia că este urmărită, manifestând diverse frici şi fobii".
În 2015, drogurile au băgat în spital 30 de tineri, iar în 2014, 20.

Vă mai recomandăm:

Adolescent prins în flagrant în timp ce vindea etnobotanice. A mărturisit că face trafic de droguri de doi ani

Culmea tupeului! Condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de droguri, un tânăr din Zalău continua să vândă etnobotanice

Licean arestat pentru import de cannabis. Băiatul cumpărase drogurile de pe internet pentru a le consuma cu prietenii

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite