Unde se ascund microbii. Cele mai neaşteptate locuri care te pot îmbolnăvi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa noastră se derulează în medii deloc sterile. Şi asta pentru că germenii, virusurile şi bacteriile sunt peste tot: acasă, la birou şi chiar în maşină. Din fericire, însă, aproximativ 99% dintre ei nu ne pot face rău. Ceilalţi, însă, reprezintă o ameninţare reală la adresa sănătăţii noastre.

Majoritatea acestor agenţi patogeni sunt fie virali, fie bacterieni şi pot provoca to felul de boli, de la o răceală comună, la o infecţie care poate pune viaţa în pericol. Îi găsim în nu doar în spaţiile murdare evidente, dar şi în locuri neaşteptate.

1. Telefonul mobil
Deşi ar putea părea greu de crezut, banalul telefon mobil este înţesat de bacterii, de la stafilocucul ce proate provoca infecţii ale pielii, la pseudomonas, responsabilă de apariţia infecţiilor oculare, sau salmonella, bacteria care stă în spatele unor afecţiuni gastro-intestinale.

Pentru a preveni astfel de situaţi, ştergeţi suprafaţa telefonului, de câteva ori pe săptămână, cu un şerveţel dezinfectant şi fiţi mai selectiv cu locurile în care vă puneţi dispozitivul.

2. Aspiratorul
"Aspiratorul - inclusiv periile şi sacul - sunt ca şi hrană pe roţi pentru bacterii", spune dr. Charles Gerba, profesor de biologie şi ştiinţa mediului la Universitatea din Arizona. Acesta susţine că a fiecare folosire a aspiratorului, miliarde de particule şi sute de mii de bacterii sunt răspândite în aer, putând ajunge mai apoi cu uşurinţă în aparatul nostru respirator.

Înlocuiţi cu regularitate sacul apiratorului. Pentru a evita inhalarea norului de praf şi, implicit a bacteriilor, executaţi această procedură afară. În cazul aspiratoarelor fără sac, curăţaţi orificiul dispozivului cu o cârpă înmuiată în înălbitor diluat cu apă, apoi lăsaţi să se usuce la aer.

3. Prosopul de bucătărie
Prosoapele de vase sunt printre cele mai contaminate obiecte din bucătărie. Întrucât sunt folosite de mai multe ori într-o zi, ele se murdăresc foarte repede. Din acest motiv, ele ar trebui schimbate o dată la câteva zile şi spălate cu apă fierbinte şi înălbitor. Sau puteţi opta pentru prosoapele de hârtie.

4. Dozatorul de săpun lichid
Aproximativ 25% dintre dozatoarele din toaletele publice sunt contaminate cu bacterii din fecale. Şi asta pentru că aceste dispozitive sunt rareori curăţate, oferind libertate bacteriilor să se dezvolte.
Prin urmare, când folosiţi toaleta publică, spălaţi-vă mâinile cu insistenţă, iar dacă aveţi la îndemână un gel dezinfectant, folosiţi-l.

5. Pensulele şi bureţii de machiat
Dacă utilizaţi aceeaşi pensulă de machiaj pentru o perioadă lungă de timp, perii produsului ar putea ajunge să găzduiască tot felul de bacterii şi germeni, ce vor ajunge cu uşurinţă pe faţă. Ca să eviţi astfel de situaţii, curăţă aceste ustensile de machiaj cu apă caldă şi săpun, după fiecare utilizare.

6.  Covoraşul de intrare
Toţi microbii de pe tălpile încălţămintelor se vor "prinde" în materialul din care este confecţionat covoraşul amplasat în faţa uşii. Un studiu al Universităţii Arizona a evidenţiat faptul că tălpile de pantofi sunt contaminate cu o serie de bacterii, printre cele mai periculoase numărându-se Escherichia Coli, responsabilă de infecţiile digestive, diaree şi chiar meningită, Klebsiella pneumoniae, care poate produce infecţii urinare, pneumonii sau septicemii, sau Serratia ficaria, şi aceasta cauzoare de afecţiuni ale aparatelor urinar şi respirator.

Menţineţi covoraşul curat pulverizându-l o dată pe săptămână cu o soluţie dezinfectantă şi descălţaţi-vă la intrare pentru a nu risca să aduceţi microbii în casă.

Mai puteţi citi:

Top 10 locuri comune în care ne umplem de bacterii periculoase. Unde se ascund cel mai frecvent acarienii

Greşeli pe care le faci în privinţa tocătorului de lemn. Reguli pentru întreţinerea importantei ustensile

Zalău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite