UPDATE: De trei ani, foştii locatari ai blocului E-24 din Zalău aşteaptă să li se facă dreptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După trei ani de la explozia blocului E-24 din cartierul Dumbrava Nord din Zalău, în urma unei acumulări de gaz metan la subsolul imobilului, cele 19 familii nu şi-au găsit liniştea. Procesul intentat Societăţii E-ON Gaz pentru uciderea din culpă a doi tineri, de 16 şi 20 de ani, vătămare corporală şi distrugerea a 19 locuinţe este încă pe rol. Oamenii cer doar să-şi recapete locuinţa.

Cele 19 familii care au rămas fără agoniseala de o viaţă locuiesc cu chirie de aproape trei ani într-un bloc ANL pe care l-au primit pe o perioadă de cinci ani. Joi sunt chemaţi la o nouă înfăţişare în proces şi aşteaptă cu sufletul la gură un răspuns,  încrezători că li se va face dreptate.

Lăsând la o parte greutăţile prin care au trecut, îşi doresc doar să primească o nouă locuinţă, la fel ca apartamentul pe care l-au pierdut.

Răni care nu se vindecă

Eugenia Sălăjean, de 46 de ani, locuia la parterul blocului. Suflul exploziei i-a ucis copilul de 20 de ani, pe Paul, abia întors la casa părintească de la muncă din străinătate. Durerea ei de mamă nu poate fi recompensată în nici un fel. Era acasă cu copilul cel mic. Soţul era la muncă în străinătate, iar fiul cel mare era plecat.

„Înainte de a mă duce salvarea l-am strigat şi am ştiut... când am văzut cum arăta totul în jur. Bucăţi din canapeaua în care dormea Paul au sărit până pe şosea”, îşi aminteşte femeia cu lacrimi în ochi. Trăieşte cu credinţa că vor avea parte de un proces corect şi că îşi vor putea recăpăta locuinţa.

Cîmpean Ioan, de 46 de ani, locuia la etajul I, şi din fericire, nu erau acasă în ziua exploziei. Nu a putut recupera nimic din locuinţă, nici măcar actele. 

„Schimbasem toată mobila în apartament şi nu am apucat să stau pe canapea. Am rămas doar cu hainele de pe noi. Parcă atunci ne-am născut şi a trebuit să ne refacem certificatul de naştere, actele de căsătorie, totul”, mărturiseşte bărbatul. Sumele pe care le-au primit ca srijin din partea autorităţilor, imediat după incident le-au utilizat pentru a-şi cumpăra îmbrăcăminte, mobilă în locuinţele primite şi ce au mai avut nevoie prin casă.

Familiile celor doi au primit câte o garsonieră. Nu-şi permit să-şi cumpere un alt apartament. 

Mariana Hidan locuieşte acum cu familia, în total patru membri, într-un apartament cu două camere din acelaşi bloc.

„Nici o despăgubire nu poate şterge trauma pe care am trăit-o de trei ani încoace. Durearea noastră e mai mare pentru că din proprietari suntem chiriaşi în locuinţe sociale” spune femeia. Ea speră că instanţa le va da câştig de cauză şi vor obţine reconstrucţia locuinţelor. „Noi nu am acerut niciodată să facă cineva puşcărie. Vrem doar să ni se facă dreptate”, a adăugat Mariana.

Familia Torje Jenica şi Teodor au locuit la etajul IV al blocului E 24. Locuiesc acum într-o garsonieră, alături de nepoata lor de doi ani şi jumătate care doar va auzi despre trauma prin care au trecut bunicii ei. În acea dimineaţă, se pregăteam amândoi să meargă la serviciu.

„Eu eram lângă uşă, iar soţul mai încolo puţin. M-am lovit la cap şi pe tot corpul. Am stat în spital 16 zile. De atunci nu mă pot deplasa decât sprijinindu-mă de lucrurile din casă, pentru că nu am putere în mâini şi picioare”, susţine femeia.  Nu poate ieşi din casă decât dacă e însoţită şi nici nu-şi poate ridica în braţe nepoata.

Astăzi, 14 septembrie, cele 19 familii se vor reuni pentru a merge la monumentul ridicat în locul fostului bloc, pentru a duce flori şi aprinde o lumânare în amintirea celor doi tineri morţi în explozie.

Procesul, pe final

Mihai Ielciu, avocatul locatarilor din blocul E 24, ne-a declarat că joi, 16 septembrie, va avea loc o nouă înfăţişare la Judecătoria Oradea. „Ne apropiem de finalizare. Nu este sigur că va fi dat un verdict joi sau la următoarea înfăţişare. Până acum au fost audieri a peste 200 de persoane, locatari şi angajaţi ai Societăţii E-ON Gaz, iar dacă nu apar surprize sperăm să se finalizeze cât mai repede”, spune avocatul, încrezător că vor primi un rezultat favorabil.

„Lucrurile sunt destul de clare. Nu s-a demonstrat altceva că ar fi de vină pentru deflagraţie decât conducta fisurată”, mai spune Ielciu.
Şapte persoane, angajaţi ai E-ON, sunt inculpate în proces alături Compania de gaz. Apărătorul celor 19 familii ne-a explicat că după verdict, sunt posibile două grade de contestare din partea unei părţi sau a alteia, însă procesul nu va dura foarte mult pentru că se va verifica doar corectitudinea soluţiei.

Rodica Pece Vaida, procurorul de caz, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj a spus că, deoarece dosarul a fost transferat la Oradea,  nu are competenţa să ne dea detalii despre caz. Şi-a manifestat doar speranţa că procesul se va termina cât mai repede, deoarece, spune ea „Probele sunt clare” în favoarea victimelor.

 E.ON Gaz Distribuţie are suspiciuni

Compania E.ON Gaz Distribuţie a transmis printr-un comunicat oficial remis redacţiei Adevărul de Seară Zalău, că au sprijinit de la bun început ancheta organelor judiciare pentru a putea fi elucidate condiţiile în care s-a produs evenimentul de la Zalău din anul 2007, dar că au suspiciuni referitor la modul de efectuare a anchetei penale.

„Deşi există suspiciuni privind faptul că ancheta penală, care are scopul de a elucida cauzele tehnice ce au concurat la producerea exploziei, nu a fost efectuată în mod obiectiv, cercetarea judecătorească în acest dosar este în curs de desfăşurare, iar următorul termen de judecată este fixat pentru data de 16 septembrie 2010. Din această cauză, E.ON Gaz Distribuţie S.A se află încă în imposibilitatea de a se pronunţa cu privire la cauzele evenimentului şi are puternice rezerve în a accepta concluziile experţilor desemnaţi de către organele de anchetă”, se arată în răspunsul companiei.


Oficialii E.ON transmit că „substanţialele cereri de despăgubire” (n.r între 110 şi 150 mii lei plus daune morale, conform spuselor locatarilor)  vor fi analizate doar după finalizarea procesului. 

„Dorim să mai precizăm că, dincolo de rezultatele anchetei oficiale, compania E.ON Gaz Distribuţie a acordat, imediat după producerea nefericitului eveniment, un sprijin financiar în valoare de 1,267 milioane RON locatarilor imobilului afectat”, se mai arată în comunicatul E.ON Gaz Distribuţie.  


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite