Viaţa neconvenţională a Mariei Sibylla Merian, cercetătoarea care a desluşit misterele metamorfozei insectelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cercetătoarea a studiat transformarea omizii în fluture FOTO www.nytimes.com
Cercetătoarea a studiat transformarea omizii în fluture FOTO www.nytimes.com

În secolul al XVII-lea, când se credea că insectele se nasc spontan din mizerie, lână veche şi carne stricată, o femeie găsea aceste vietăţi ca fiind fascinante. O personalitate trecută cu vederea, Maria Sibylla Merian a fost naturalist şi pictor, fiind considerată unul dintre primii specialişti care au studiat insectele. Munca ei în domeniu a condus la o nouă înţelegere a felului în care acestea se dezvoltau.

Într-o perioadă în care femeile nu visau la astfel de preocupări, Maria Sibylla Merian a devenit un om de ştiinţă remarcabil şi un pictor talentat de flori şi insecte. Născută în 1647 în Germania, a devenit pasionată de lumea insectelor când avea doar 13 ani, fascinată fiind de viermii de mătase. De-a lungul vieţii ei, a înregistrat şi ilustrat ciclurile de viaţă a 186 de specii de insecte.

Merian a reuşit să publice până la vârsta de 40 de ani trei albume ilustrate despre insecte şi flori. După ce a divorţat, în 1685, a devenit, împreună cu mama şi cele două fiice ale sale, membră a unei secte religioase, alături de care a avut posibilitatea să-şi continue activităţile legate de insecte şi de alte creaturi precum broaştele, pe care făcea disecţii cu o mare meticulozitate.

Momentul de glorie al vieţii sale uluitoare a fost reprezentat de cei doi ani pe care i-a petrecut călătorind în îndepărtatele păduri tropicale ale coloniilor olandeze din Surinam, America de Sud. Astfel, între 1699, la 52 de ani, Merian a pornit alături de fiica ei mai mică într-o călătorie lungă şi periculoasă spre Surinam, pe atunci colonie olandeză. S-au stabilit pentru o perioadă pe una dintre numeroasele plantaţii de pe cursul superior al râului Surinam, inclusiv în comunitatea labadistă "Providenţa". Aici, cele două femei au reuşit să exploreze interiorul coloniei şi au supravieţuit multor pericole.

A revoluţionat ştiinţa

A fost un demers îndrăzneţ, nu doar pentru că Merian era prima femeie naturalist în lumea ştiinţifică dominată de bărbaţi, ci şi pentru că a explorat acest domeniu într-o perioadă în care se credea că toate insectele se năşteau în noroi. Mai mult decât atât, a călătorit singură şi fără protecţie, finanţându-şi aventura din vânzarea picturilor ei.

Graţie preocupărilor sale, a devenit primul om de ştiinţă care a stabilit legătura dintre studierea plantelor şi a insectelor şi tradiţiile culturale ale oamenilor din locurile în care acele organisme vii se dezvoltaseră. De la populaţia indigenă a adunat informaţii despre plantele, fructele, insectele şi animalele care erau comestibile şi despre modul în care acestea trebuiau preparate. Maria Merian a remarcat pentru prima dată felul în care fiecare fluture sau insectă depindea de o anumită plantă. Ea a colectat cu asiduitate şi a crescut în cutii diferite mici insecte, înregistrând ciclurile din viaţa acestora şi revelând misterul metamorfozei: felul în care ouăle se transformă în larve, larvele în pupe şi acestea în insecte adulte.

În 1701 a revenit în Amsterdam, rezultatul expediţiei sale concretizându-se, patru ani mai târziu, într-un volum scris în limba latină în care descrie ciclurile de viaţă ale insectelor pe care aceasta le-a studiat şi un album cu 60 de gravuri care adus lumea exotică a pădurii tropicale în saloanele luxoase din Europa.

Spre deosebire de alţi oameni de ştiinţă şi artişti ai vremii, ea a ordonat specimenele în fiecare pictură în funcţie de comportamentul natural al acestora şi nu după clasificările convenţionale. Astfel, ea a aşezat fluturi alături de şopârle, broaşte şi şerpi pe o plantă de care depinde fiecare dintre aceste specii. Acest aspect revoluţionar a a făcut senzaţie în comunităţile oamenilor de ştiinţă şi a conferit un caracter deosebit picturilor Mariei.

Vă mai recomandăm:

Femeia care şi-a dat viaţa pentru gorile. A trăit două decenii în mijlocul primatelor şi a sfârşit sub lovituri de macetă

Povestea fizicianului genial care a dispărut în mod misterios la doar 32 de ani. Trupul său n-a fost găsit niciodată

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite